Tess Gerritsen: Skendöd (Damm Förlag 2008)
(Vanish. 2005)

Rättsläkare Maura Isles hör ljud från kylrummet och till hennes fasa upptäcker hon en kvinna i en liksäck, nätt och jämt vid liv. Kvinnan förs genast till sjukhuset och väl på bättringsvägen skjuter hon ihjäl en säkerhetsvakt och tar sex personer som gisslan. En av dem är den höggravida kriminalpolisen Jane Rizzoli som kan föda i vilken minut som helst...

Vem är den okända kvinnan man funnit för död i vattnet och som nu hotar gisslan med vapen? Vad har hon varit utsatt för och vad vill hon?

Många journalister söker en syndabock till den misslyckade dödförklaringen av kvinnan, på annat håll planerar polisen som bäst för en stormning av lokalen där förövaren finns. Maura Isles försöker tillsammans med Jane Rizzolis man, FBI-agenten Gabriel Dean, ta reda på mer om den desperata kvinnan. Mörka hemligheter kommer att avslöjas, spänningen kommer att öka. Detta är 335 mycket lättlästa sidor som kan få betyget tre med viss extra styrka.
Tess Gerritsen: I Satans tjänst (Damm Förlag 2009)
(The Mephisto Club. 2006)

Juletid i Boston. Ett kvinnolik i en villa. Det unga offret har mördats, kroppen är styckad och runt huvudet finns stearinljus och en ring ritad i golvet. På väggarna mycket blod samt mystisk text och uppochnedvända kors.

Texten skall visst betyda Jag har syndat, men frågan är om det är förövaren eller offret det syftar på. Och alla de kroppsdelar som hittas och som tillsammans utgör en komplett kropp visar sig faktiskt tillhöra olika personer. Någonstans finns ytterligare möjliga offer...

Ja, fler personer skall dö. Allt verkar ha en smått övernaturlig prägel, en satanistisk koppling på något sätt. Det är förstås inte lätt att tro på allt snack om djävulen och demoner, men nog går det en galning lös i alla fall.

När det ryktas om satanism och djävulen dyker den lokala Mephisto-stiftelsen upp. Dess medlemmar ägnar sig åt att studera just djävulen. När ett nytt mordoffer hittas på klubbhusets trappa blir förstås medlemmarna än mer involverade i utredningen.

Polis Jane Rizzoli och rättsläkare Maura Isles har båda rätt svårt att ta allt snack om satan på allvar, men dr Isles får i alla fall hänga en hel del med stiftelsens ledare. Han är en äldre, stenrik man som inte kan låta bli att lägga sig i polisutredningen. Han vill dessutom ha med dr Isles i den här djävulsklubben...

Visst är ledaren märkligt fascinerande och en mycket karismatisk man men kan man vara säker på att han inget har att göra med morden? Maura har ju dessutom siktet inställt på prästen Brophy och denne älskar nog för allt i världen Maura men han älskar ju kyrkan och Gud mer.… väl? Jane Rizzoli får å sin sida problem med sina föräldrar som plötsligt börjar snacka om skilsmässa. Var kommer det ifrån?

Ja, vad skall man säga om detta? Helt okej, men kanske inte så värst mycket bättre än så. Det hela blir något mer intressant för att jag bekantat mig med huvudpersonerna under ett 50-tal TV-serieavsnitt och ser kända karaktärer framför mig när jag läser, dessutom finns där lagom intressanta skillnader. Fast också en del redan bekanta likheter, och en story som rentav löpt vidare i TV-serien, så... tja. Satanisttemat var därtill överraskande nog mycket mindre spännande än förväntat, så som bäst får det bli ett medelbetyg. Jag rekommenderar nog hellre TV-serien än romanserien och det här är tyvärr inte heller bokseriens starkaste story så här långt. 358 sidor.
Tess Gerritsen: Souvenirer (Jentas 2019)
(The Keepsake. 2008. Finns även utgiven som Keeping the Dead.)

Det lilla Crispinmuseet i Boston står i centrum för allas uppmärksamhet. I dess fullbelamrade källare har man just hittat en perfekt bevarad mumie, preliminärt 2000 år gammal. Döm om allas förvåning när kroppen granskas närmare och en datortomografi och fortsatta undersökningar avslöjar en betydligt yngre kvinna, förvisso omsorgsfullt mumifierad, men skjuten. När man sedan finner ännu en död kvinna i källaren, dold bakom en falsk vägg och med förkrympt huvud börjar kriminalinspektör Jane Rizzoli jaga efter en seriemördare.

Egyptologen Josephine mottar hemliga meddelanden och hittar ytterligare en mumifierad kvinnokropp. Den här gången i sin egen bil. Ja, Josephine inser att mördaren är ute efter henne själv och med de hemligheter hon bär tänker hon inte be polisen om hjälp. Hon flyr, bara för att förstås hamna i klorna på just den hon rymmer ifrån. Tror hon.

Ja, mot slutet vänds saker och ting om. Allt är inte vad det verkar. Souvenirer är den sjunde boken i serien om polis Rizzoli & rättsläkare Isles och det är en lättläst och mot slutet allt mer spännande saga på 335 sidor. En stark betygstrea!
Tess Gerritsen: Kall som is (Jentas 2019)
(Ice Cold. 2010)

345 sidor Rättsläkare Maura Isles reser på konferens och träffar en gammal kurskamrat. Tillsammans med honom och hans vänner ger hon sig iväg på en skidutflykt. En snöstorm drar in, deras bil kör fast och de verkar dessutom ha kommit vilse.

De tar sig till den lilla byn Kingdom Come, men den verkar vara helt övergiven. Det är då problemen börjar på allvar…

Hemma i Boston försöker Jane Rizzoli och hennes kollegor lösa ett mord. Jane blir alltmer oroad över att det inte går att få kontakt med Maura. Så en dag hör Wyomingpolisen av sig och meddelar att Maura Isles är död…

Kall som is utspelas i ödsliga och kalla trakter, en öde by med snöstorm och vilddjur inpå knuten. Någonstans i bakgrunden hotar profeten Jeremiah Goode och hans religiösa sekt. Det är Maura Isles i fokus och kanske inte så mycket mer. Men det räcker långt, mycket långt. Det här är en annorlunda och riktigt spännande historia i den populära Rizzoli & Isles-serien. 345 sidor.