Robert Galbraith: Gökens rop (Wahlström & Widstrand 2014)
(The Cuckoo´s Calling. 2013)

När J.K. Rowling skrev fantasyböcker om trollkarlen Harry Potter var det många av titlarna som var bra men blev onödigt långa. När Rowling nu under pseudonym ger sig i kast med en kriminalberättelse är det i stort samma visa om igen, berättelsen är helt okej men blir alldeles för lång, 498 sidor.

Den storväxta, mörkhyade krigsveteranen Cormoran Strike är privatdetektiv i London. Affärerna går inget vidare, han har stora skulder, förhållandet med flickvännen går fram och tillbaka och tillvaron ter sig sannerligen rätt dyster. Cormoran sover på en tältsäng på kontoret, lever på nudlar och ser ingen ljusnande framtid i sikte, livet är skit.

Plötsligt sker flera saker samtidigt. Just den här dagen har Cormoran ett rejält bråk med kvinnan i sitt liv. Hon stormar ut från detektivens kontor samtidigt som den nya kontoristen dyker upp. 25-åriga Robin skall jobba åt Cormoran i en veckas tid har bemanningsföretaget bestämt. Om det nu finns några fall för detektiven att ta sig an…

Men visst, idag händer ju allt på en och samma gång. Det dyker faktiskt upp en ny klient. John Bristow vill att Cormoran utreder hans systers självmord. Det hela är förvisso en avslutad polisutredning sedan flera månader, och det stod fullt klart att den världskända fotomodellen Lula tagit sitt eget liv, men brodern är förstås övertygad om att hon mördats.

Cormoran kan naturligtvis inte säga nej, han behöver pengarna och tar genast tag i att sätta sig in i kändisens död. Under nästan 500 sidor härjar han runt och försöker få information från släktingar, polisen, anställda, fotografer, modeller, grannar och vänner.

Och för att det skall bli något med den här storyn så är det förstås givet på förhand att Cormoran upptäcker att självmordet självklart är någonting helt annat. Det går en mördare lös och bara Cormoran letar efter denne! Och så unga Robin också förstås, hon trivs allt bättre på sitt nya jobb och tillsammans med den rutinerade utredaren och vill såklart hjälpa till bäst hon kan.

Här kommer mycket text på för många sidor, men berättelsen är inte på något sätt dålig. Möjligen skulle man kunna klaga lite över avsaknaden av riktig spänning, men detta är ju samtidigt ett gammalt och officiellt redan uppklarat fall, så det vore kanske att förvänta sig för mycket att det skulle vara full fart på de här sidorna. Nej, tempot är lågt, kanske väl lågt. Cormoran bokar möten och pratar med inblandade och utomstående. Så börjar detektiven inse att folk håller inne med sanningen och han snokar vidare…

Medelbetyg visst, kanske åt det svagare hållet, men samtidigt en lovande start på en misstänkt ny serie. Vad kan det bli av det här framöver?