Neil Gaiman: Neverwhere (Forum 1998)
(Neverwhere. 1996)

Richard Mayhew hjälper en ung kvinna som ligger skadad på gatan i London. Och vips så är han en flickvän, en lägenhet och ett bra jobb fattigare. Kvinnan som heter Door kommer från en okänd värld under staden London, belägen djupt ned bland tunnlar och kloaker, en värld som få känner till. Door är förföljd av mördare som inte drar sig för att hota även Richard och plötsligt är han indragen i ett mycket mystiskt äventyr.

Här, under Londons gator på flykt undan mördarna, stiftar Richard bekantskap med den arrogante markis de Carabas, ängeln Islington, några munkar som vaktar en magisk nyckel, ett odjur i en labyrint, en earl som håller hov i en tunnelbanevagn och många andra. I denna bisarra värld full av magi, ondska och godhet, lögner och förräderi, kärlek och hjältemod har ödet en uppgift för Richard Mayhew. Men vad är det för en uppgift och kommer han att ställa upp? Vill och vågar han eller har han inget val? Och när han väl klivit ned i den mystiska världen kan han någonsin komma tillbaka till sitt vanliga liv i det London han känner så väl?

Ja, det var ett äventyr det här. Är det en ungdomsbok? Ja. Är det en vuxenbok? Ja, om du gillar sagor. Är det fantasykänsla? Ja, bitvis. Är det spännande? Jodå. En klassisk kamp mellan ont och gott. Lättläst med roliga inslag här och var och framförallt annorlunda. Undrar om BBC:s tv-inspelning Neverwhere är något att ha? Boken är helt ok. 290 sidor.