Måns Gahrton & Johan Unenge: En bedragare på hotellet (Hotell Gyllene Knorren #13) (Bonnier Carlsen 2014)
Det har den senaste tiden tyvärr funnits gäster på Hotell Gyllene (kn)Orren som övernattat där men som sedan smitit ifrån betalningen. Sådant kan inte längre tolereras! Roger och Ritva lovar varandra att aldrig mer låta sig luras och beslutar sig för att framöver kräva förskottsbetalning och dessutom registrering av körkort och nummerplåtar…

De sätter igång med detta direkt när nya gäster anländer och familjen Jönseryd checkar in. Strax därpå kommer dock den elegante Charles Latán och alla löften om noggranna kontroller och att inte låta sig luras är som bortblåsta. Charles Latán smickrar och viftar med en 10.000-kronorssedel och påstår att Hotell Gyllene Orren har goda möjligheter att få ansluta sig till den fantastiska hotellkedjan Global Humbug Golden Hotels.

Roger och Ritva blir alldeles till sig. Äntligen ett erkännande om att de driver ett alldeles utmärkt litet hotell; mysigt och med god service, finsk mat osv…

Det är naturligtvis den där Charles som är bedragaren på hotellet. Måtte Roger, Ritva, Isadora och Ingo inte bli lurade på allt de äger och har. Rogers mamma dyker också upp och hjälper till liksom förstås minigrisen Pyret.

Lättläst och småskojigt på 123 sidor, därefter kommer ytterligare 2 sidor där bokförlaget och författarna ber läsaren om förslag på nya hotellgäster.
Måns Gahrton & Johan Unenge: Se uppför spionerna! (Hotell Gyllene Knorren #14) (Bonnier Carlsen 2015)
141 sidor på vilka familjen Rantanen bestämmer sig för att försöka förbättra sin hotellverksamhet på Gyllene Knorren. Går det att locka fler gäster till hotellet? Hur kan man krydda erbjudandet, få gästerna att trivas bättre och stanna längre? Hur gör man på andra ställen?

Kort sagt, Roger, Ritva, Ingo och Isadora reser runt och gästar ett antal andra hotell för att se och lära. Kanske kan man få ett tips eller två… Nu skall de spionera och stjäla goda idéer.

Det känns som att de alltid gjort allt på exakt samma sätt hela tiden. Nu är tiden inne för förändring. Väl?

Seriens 14:e bok bjuder på en bunt blandade knasigheter och en samling snygga illustrationer. Tyvärr är berättelsen inte riktigt så skoj som jag hoppas och förväntat mig men nog räcker läsupplevelsen till medelbetyg ändå!
Måns Gahrton & Johan Unenge: Djuren checkar in (Hotell Gyllene Knorren #15) (Bonnier Carlsen 2016)
Det går knackigt för Hotell Gyllene (Kn)Orren. Mamma Ritva tar extrajobb på den finlandsbåt hon en gång lämnat för att tjäna nödvändiga pengar. Därhemma håller Ingo på att lära grisen Pyret diverse konster. Varken Pyret eller några som helst andra djur är egentligen välkomna på hotellet, men nu när mamma är borta tvingas övriga familjen tänka lite annorlunda. De måste ju ha gäster, pengar måste komma in. Och vad gör väl lite pälshår här och där? Sådant fixar såklart Roger med sina fantastiska dammsugare!

Ja, pappa Roger och barnen Ingo och Isadora gör om stället till ett djurhotell! I alla fall så länge mamma är bortrest. Plötsligt är hotell Gyllene Knorren nästintill fullbokat. Många är de som för en tid vill lämna in sina husdjur för att själva kunna få lite ledigt. Snart bor där hundar och katter, dromedarer och strutsar, apor och sjölejon och ytterligare andra i hotellets olika rum.

Man skulle kunna förvänta sig kaos men det hela flyter på riktigt bra. Den sanna djurvännen Ingo visar sig ha stor talang för att ta hand om alla djuren. Så långt, så bra.

Men så dyker Paula Pollenberg upp. Hon har hört talas om det absolut djurfria hotellet av mamma Ritva och söker nu ett bra konferenshotell till ett större sällskap – Föreningen svenska allergiker! Tja, Rogers dammsugare är bra och Ingo har hygglig koll på djuren, men inte skall väl ett hotell fullt av djur kunna funka för en samling allergiska personer?

Och så dyker mamma Ritva också upp, överraskande tidigt… 136 sidor samt därtill några med reklam för gamla och kommande titlar i serien. Fina svartvita illustrationer och en rak, mysig story med humor och värme.
Måns Gahrton & Johan Unenge: Monstergrisens gåta (Hotell Gyllene Knorren #16) (Bonnier Carlsen 2017)
124 sidor text och med en mängd svartvita illustrationer utgör tillsammans den 16:e berättelsen i serien. Den här gången är det halloween-firande i centrum och där Grossman Hotel satsar stort på sitt skräckhotell med tusentals pumpor och läskigheter precis överallt väljer konkurrenten Gyllene Knorren en annan väg. Mamma Ritva bestämmer att gästerna skall få raka motsatsen till skräck hos dem, tvärtom skall det råda lugn, vila, stillhet.

Övriga familjen är dock inte alls sugna på en sådan halloween, ett sådant hotelltema för helgen. Pappa Roger och dottern Isadora stjäl Grossmans pumpor och gör ett försök att locka till sig i alla fall några gäster. Det blir dock unge Ingo och hans gris som verkligen räddar allt från att bli en total katastrof.