Hotell Gyllene Knorren:

Familjen Rantanen lämnar Stockholm för lugnet på landet. Pappa Roger spontanköper ett gammalt hotell beläget i Östra glesbygden, där han tidigare bott själv flera gånger under sina år som kringresande säljare. Det här är berättelserna om familjens upplevelser som nyblivna hotellägare.
br> Roger är en gammal dammsugarförsäljare med mottot: Inget är omöjligt! Mamma Ritva är en allbegåvning från Finland. Hon kan joddla, bryta arm, åka vattenskidor och driva hotell. Isadora är parets 12-åriga dotter, hon är emot det mesta. Lillebrodern heter Ingo och är ett nyfiket busfrö. Ingo är påhittig och en stor, stor djurvän.


Måns Gahrton & Johan Unenge: Den mystiska gästen (Hotell Gyllene Knorren #1) (Bonnier Carlsen 2008)
Familjen Rantanen lastar bohaget i en flyttbil och lämnar storstaden för landsbygden. Pappan har impulsköpt sig ett hotell. Nu skall de ta över och sköta hotell Gyllene orren, ett fint gammalt hotell som var mäkta populärt senast pappan själv bodde där… Vackert beläget vid Stora vägen och vattnet…

Men åren har gått. De har verkligen hamnat i ganska ödsliga trakter. Det är minst 8 mil till närmsta stormarknad, i närmiljön 6 km bort finns endast Leifs lilla livs. Hotellet må vara mysigt men är ganska slitet och det visar sig finnas en ny stor motorväg ett stenkast bort. Där susar numera all trafik förbi samhället och vill någon stanna till gör de garanterat det vid det nybyggda lyxhotellet Grossman hotell istället. Det ser mörkt ut för Hotell Gyllene orren.

Men snart kommer det ändå en gäst och då vill såklart familjen visa upp sig och hotellet på allra bästa sätt. Saker och ting kommer tyvärr är gå lite galet och en viss del i det har kanske bonden Jönssons svarta minigris…

138 sidor text inklusive en massa snygga svartvita teckningar av Johan Unenge som också gjort omslagsillustrationen.
Måns Gahrton & Johan Unenge: Spöket i rum 13 (Hotell Gyllene Knorren #2) (Bonnier Carlsen 2008)
Det har inte varit så värst många besökare på hotell Gyllene orren hittills men plötsligt får pappa Roger en bokning och vips så är det fullbelagt. Tolv utarbetade förskolelärare som bara vill ha lugn och ro bokar alla rummen för att få ha hotellet för sig själva.

Det låter förstås jättebra men runt familjen Rantanen är det ju aldrig speciellt stillsamt, särskilt inte med buspojken Ingo och hans älskling, grisen Pyret, i närheten. Att det sedan visar sig spöka i ett av rummen skänker inte direkt mer lugn till de stressade lärarna…107 sidor.
Måns Gahrton & Johan Unenge: Loke den lömskes skatt (Hotell Gyllene Knorren #3) (Bonnier Carlsen 2008)
Grossman hotell är fullbelagt så Rolf och Rudolf måste ta in på hotell Gyllene orren istället. Det finns misstankar om att Rolf och Rudolf är något slags skurkar så både Roger och Ingo spionerar på dem.

Herrarna visar sig vara ute efter Loke den lömskes skatt och om det kan finnas en skatt på hotellets område vill familjen Rantanen sannerligen vara med och leta… 117 sidor.
Måns Gahrton & Johan Unenge: Sommarkaos på guldkusten (Hotell Gyllene Knorren #4) (Bonnier Carlsen 2009)
Det är sommar och hotell Gyllene orren saknar gäster. Det är förvisso inget ovanligt men heller inget bra. Roger och Ritva skall locka nya semesterbesökare med en ny skylt vid motorvägen och en annons i tidningen. Det hela ger resultat.

Snart dyker fyra äldre tanter upp. De vill helst spela kort. Samtidigt dyker musikanterna i hårdrockbandet Tinnitus upp och de vill rocka hårt. Det gillar Isadora. Sedan dyker det upp barnfamiljer. Många lockas av löften om vacker guldkust och en sandstrand…

Det finns en hel del att jobba med på den fronten. En stor hög med sand gör ingen sandstrand… Det blir verkligen sommarkaos, men det är kul! 132 sidor.