Per Gahrton: Maktens fångar (Bra Böcker 1997)
En thriller i riksdagsmiljö, en politisk satir, skriven av miljöpartisten och EU-motståndaren Gahrton. Det börjar med riksdagsval och det går dåligt för somliga partier. Katja HorsÚn sitter på sitt rum och dränker sorgerna. Påverkad faller hon hårt i golvet efter att ha letat efter fler flaskor. Någon smyger sig in och arrangerar ett självmord.

Dagarna går och det är dags för en omröstning i riksdagen. En man uteblir överraskande och påträffas senare mördad. Ytterligare mord på riksdagsmän och kvinnor sker i riksdagshuset. Men vem smyger runt och mördar? Någon som brutit sig in eller en folkvald riksdagsman/kvinna? Och varför? Journalisten Vera Hamadi anar att Katja HorsÚns självmord var början på mordsviten och börjar på eget bevåg försöka fånga mördaren.

Jaha. Svenska politiker och andra kändisar från slutet av 90-talet finns med här, lätt förvanskade. Statsminister Ingvar Carlsson är här statsminister Ingvarsson, Billy Butt blir Bull Bitt, Ny Demokratis Bert Karlsson blir Kalle Berntsson etc. Vore man mer kunnig om svenska politiker från den tiden skulle man säkert finna många fler roliga namnbyten. Men politikerlivet intresserar mig måttligt, den tidens politiker har jag glömt, och som thriller i riksdagsmiljö är det verkligen inte spännande heller. Lika trist och segt som en riksdagsdebatt rörande en fråga man inte bryr sig det minsta om. 374 sidor.