Mark Frost: De sju försvurna (Bra Böcker 1996)
(The List of 7. 1993)

Vi befinner oss i England år 1884. Doktor Arthur Conan Doyle försöker skriva romaner och har sänt in ett manuskript som heter Ondskans brödraskap till några bokförlag. Som genom en ödets nyck finns det ett liknande hemligt sällskap i staden London. Ett mystiskt sällskap som vill störta drottning Victoria och som tillber djävulen, mördar oskyldiga människor och sysslar med diverse offerriter och mörka mässor under vilka de gör vissa offer till viljeslösa zombier.

När sällskapet med de sju försvurna kommer över Doyles manuskript tror de förstås att han kommit dem på spåren och vill veta hur mycket han egentligen vet om dem. Doyle å andra sidan känner dem inte alls utan har bara låtit fantasin spela fritt i en äventyrsroman. Snart får Doyle en kallelse till att medverka i en seans och där får han plötsligt börja både slåss och fly för sitt liv. Viss hjälp kommer överraskande när den som bäst behövs och så börjar kampen mellan de onda och de goda.

En mästerlig rysare står det att läsa på bokens omslagsflik. Nja, det var kanske väl starka ord för så spännande är det inte. Visserligen tar det sig med tiden, men bitvis är det ganska trist och skrämd blir man aldrig. Men gillar du stämningen och miljön från England för hundra år sedan och en liten historia som känns som en berättelse om Jack Uppskäraren så kan det kanske vara något för sig. Lite kul är det att Conan Doyle (skaparen av Sherlock Holmes) i boken träffar Bram Stoker (som senare skrev Dracula) och att även hemske Hitler glider förbi i berättelsen. Mark Frost har tidigare tillsammans med David Lynch skrivit manus till TV-serien Twin Peaks. 382 sidor.