Inger Frimansson: Katten som inte dog (Norstedts 2000)
"Inger Frimansson har skrivit en ny gastkramande thriller om hur död och våld kommer in i vanliga människors vardag och för alltid förändrar deras liv" läser jag på omslagets bakre flik. Jag håller inte med om just gastkramande, men det andra stämmer bra och det hela är intressant och spännande nog. Och bra mycket bättre än förra boken God natt min älskade, som jag inte alls gillade. (Se recension under Skönlitteratur-Frimansson)

Ulf och Beth är på sitt sommarställe i Västergötlands skogar. De har flytt Stockholm och skall bara försöka njuta av ledigheten, miljön och varandra. Men det är inte så lätt. Beth är orolig för att Ulf är på väg att lämna henne. Det är inte längre som det en gång var mellan dem.

Ett besök i föräldrahemmet gör henne inte gladare till mods. Fadern har problem med att vårda mamman som förvärrats i sin demens. Modern är aggressiv och känner inte igen sin dotter. Och ett par farliga interner har rymt från den närbelägna Tidaholmsanstalten får de veta. Alkohol konsumeras när de kommit tillbaka till stugan. Beth märker att någon smyger runt stugan. Ilsken, upprörd, skrämd, alkoholpåverkad greppar hon yxan, rusar fram och hugger till. Och så ligger det ett lik på tomten...

Och det är för det första naturligtvis inte bra. För det andra är det självklart inte någon av de förrymda internerna. Och för det tredje för ett mord knappast Ulf och Beth närmre varandra, eller gör det det? Spännande i all sin enkelhet. Tur att jag gav Frimansson en chans till efter förra boken... 363 sidor.
Inger Frimansson: Ett mycket bättre liv (Norstedts 2001)
På en avlägsen plats i Norrland håller unga Janna på att bygga upp ett sektliknande litet samhälle. Syftet är gott. Långt borta från storstädernas strålning och ohälsosamma miljö skall en ny generation få växa upp. Hon har med sig ett tiotal vuxna och några barn. Problemet är att barnen samtliga är pojkar. Skall deras samhälle kunna växa och frodas måste de ha flickor.

Janna ger sin pojkvän i uppgift att fixa fram en liten flicka. Han åker iväg och kidnappar fyraåriga Angelica på ett daghem i Stockholm. Flickan tas om hand av Janna som nu börjar kalla flickan Nora och gör sig av med kidnappar-pojkvännen.

På daghemmet Vitsippan är unga Magda otröstlig, hon har slarvat bort ett barn! Och inte nog med det; hon har en hemlig affär med det försvunna barnets pappa.

Genom slumpen kommer unge Daniel i Jannas väg och blir upp över ögonen förälskad i den lite äldre kvinnan. Ett lätt byte. Snart är Daniel i Jannas ledband och befinner sig i det hemliga kollektivet i Norrland. Det dröjer länge innan han verkligen fattar att allt inte står rätt till. Och när han gör det...

Jo, det är spännande det här. En stark trea. Boken berättas ur tre perspektiv; Magdas, Daniels och Angelicas. 359 sidor.