Frank Miller: Daredevil Visionaries Vol. 1 (Marvel 2005)
Med tjusiga teckningar och en story som går utanpå det mesta har Frank Miller fått till en riktig klassiker i superhjälte-serievärlden. På dagarna är Matthew Murdock advokat och på nätterna är han Daredevil, maskerad brottsbekämpare. Dygnet runt är han blind efter en olycka i unga år. Inte många i New York känner till att den blinde advokaten är den fruktade figuren i rött men journalisten Ben Urich tror sig veta hur det ligger till och spanar på dem båda i jakten på ett riktigt scoop...

Att hålla ordning på både privatliv och dubbla arbeten blir inte lätt, särskilt inte när man vill hålla sin verkliga identitet hemlig. Som Daredevil blir det fajter med olika småskurkar i staden men också större bataljer mot t.ex. Hulk, Dr Octopus, Gladiator och Death-Stalker. Det är utmärkta äventyr men bäst är utan tvekan den berättelse om Daredevil, den galne kontraktsmördaren Bullseye och kvinnorna i Matthew Murdocks liv som här tar sin början och som löper genom hela denna volym och vidare.

Matthew är ihop med Heather. Natasha Romanoff är förtjust i Matt och är också lite av en superhjälte, Black Widow kallas hon. Hon är ingen match för Bullseye som kidnappar henne för att locka till sig Daredevil. Det blir en våldsam kamp som Daredevil såklart går segrande ur. Inte illa för en blind man utan superstyrka. Muskler har han förstås, vig, smidig och vältränad är han men Daredevils ”superhjältekraft” består i förstärkt hörsel-lukt-och känselsinne. Han må vara blind men hans fantastiska radarsinne ger honom nästan möjligheten att se som på riktigt.

Boken på ca 180 färgsprakande sidor innehåller samlade serier från Daredevil-tidningarna #158-161, 163-167, utgivna i original 1979-1980.
Frank Miller: Daredevil Visionaries Vol. 2 (Marvel 2002)
Berättelsen löper vidare på hela 360 nya actionspäckade sidor. Så dyker hon upp från ingenstans, Elektra, Matthew Murdocks gamla och allra största kärlek. Känslorna svämmar över men Elektra är insyltad i brottslig verksamhet och som Daredevil bekämpar han skurkar varhelst de dyker upp. Här har vi en liten intressekonflikt som heter duga. Kan Matthew Murdock förmå Elektra att bli en snäll flicka?

Bullseye dyker upp igen, ute från fängelset. Han är minst lika galen som tidigare och har bara en sak i huvudet, hämnd på Daredevil. Den maskerade djävulen måste dö. Daredevil ser ut att gå segrande även ur returmatchen, men då blandar sig Kingpin och hans män i leken. Kingpin är den undre världens mäktigaste gangsterboss och han har full koll på allt. Ända tills hans älskade kvinna försvinner, vill säga. Då brakar kriget loss på allvar. Kingpin, Elektra, ninjakrigare överallt. Makalöst snyggt tecknat, fantastiskt gripande berättat. Utan tvekan bland det bästa som finns i seriernas värld, tycker jag.

Efter många turer fram och tillbaka har reportern Ben Urich lyckats finna bevis för att den blinde advokaten Matthew Murdock och Daredevil är en och samma person. Det är inte helt bra att folk känner till den hemligheten. Kingpin erbjuder Elektra anställning som mördare i hans organisation och Bullseye hamnar åter bakom galler. När han lyckats rymma är tankarna på hämnd starkare än någonsin. Först skall han döda Elektra, därefter Daredevil. Och banne mig, ser det inte äntligen ut som att Bullseye skall lyckas med sina planer? Usch så hemskt och hemskt sorgligt. Här finns samlade serier från Daredevil #168-182, utgivna i original 1981-1982.
Frank Miller: Daredevil Visionaries Vol. 3 (Marvel 2005)
Daredevil lever vidare och så även Kingpin och hans brottssyndikat. Daredevil fajtas mot Punisher och Stilt Man och tillbaka in i berättelsen kommer Natasha Romanoff/Black Widow. Tillsammans med Daredevil bekämpar de en massa skickliga ninjakrigare med övernaturliga krafter. Ninjorna planerar tydligen att gräva upp den döda Elektra och väcka henne till liv! Vill Daredevil ens hindra dem? Finns det egentligen något som han vill hellre än att se Elektra levande igen?

Ca 275 sidor, och om än inte riktigt i klass med förra samlingsvolymen fortfarande riktigt bra, snyggt, spännande och med en gripande story. Volym 3 innehåller samlade serier från serietidningarna Daredevil #183-191, What If? #28 och 35 samt Bizarre Adventures #28, utgivna i original 1981-1983.