Alan Dean Foster: Starman (Forum 1985)
(Starman. 1984)

Det lilla jag minns av filmen Starman som jag sett en gång för kanske 25 år sedan är att den väl inte var speciellt bra. Något slags blekt science fiction-romantik-drama-äventyr. När jag nu tar mig an filmen i bokform (detta är romanen baserad på filmmanuskriptet) visar sig berättelsen vara mycket bättre än jag räknat med. Kanske dags att se om filmen?

Detta handlar om rymdvarelsen som sänts till jorden för att bekanta sig med miljön och invånarna och som tar sig en människas utseende och plötsligt får uppleva vad som sägs vara kärlek och vänskap. Ja, det låter lite löjligt, men jag tycker det fungerar rätt väl.

Naturligtvis är inte allt bara lycka och kärlek över artgränserna. Rymdvarelsen vill precis som E.T. komma hem till de sina och jagas givetvis av militär och andra som vill fånga in och studera utomjordingen.

Ja, hur skall det gå med den delikata relationen mellan Jenny och stjärnmannen (i skepnad av hennes döde pojkvän!). Skall han kunna få kontakt med sin egen ras innan han blir infångad och inlåst någonstans…

Lite spänning, lite tragik, en bit romantik och därtill en gnutta förutsägbarhet, sammantaget helt okej. Filmmanuskriptet skrevs av Bruce A. Evans och Raynold Gideon. 278 sidor.