Frederick Forsyth: Kobran (Albert Bonniers Förlag 2011)
(The Cobra. 2011)

USA:s president vill stoppa kokainet från att flöda in i landet och begär en rapport om huruvida det överhuvudtaget låter sig göras. Jodå, en före detta CIA-agent påstår sig klara uppdraget, men han begär 2 miljarder dollar för jobbet, snudd på oinskränkt makt över olika myndigheter och dessas fullkomliga samarbete. Dessutom tid för ca 9 månaders förberedelser.

Mannen kallad Kobran får allt detta och sätter igång. Snart drabbas olika knarksmugglare till havs, på land och i luften för olika problem och last på last försvinner… Paniken sprider sig hos den ledande sydamerikanska knarkkungen.

Huvudpersoner är karaktärer kända från boken Hämnaren, Paul Devereaux och Cal Dexter, och de 390 sidornas huvudsakliga story är egentligen främst en lång räcka sänkta fartyg och flygplan där både last och besättning oftast försvinner. Kanske lite tjatigt i längden och inte särskilt spännande, men visst, en svag betygstrea kan väl ändå utdelas.
Frederick Forsyth: Dödslistan (Albert Bonniers Förlag 2014)
(The Kill List. 2013)

Dödslistan är ett topphemligt dokument, en kort lista över fiender till USA så hemska att de omedelbart skall elimineras när de påträffas. Infångas, förhöras och få en rättvis rättegång är det inte fråga om, de här personerna skall bara försvinna, tystas å det snaraste. Allt förstås i största hemlighet.

Överst på listan står Predikanten, en terrorist som med hätska videofilmer får andra att i Allahs namn begå olika vansinnesdåd. Liken staplas på hög i både USA och Storbritannien. Nu måste mannen stoppas.

En före detta marinkårsofficer, en förträfflig spårare, får jobbet att sätta Predikanten ur spel. Men först måste såklart mannen identifieras och hittas. Vem är egentligen den maskerade mannen på filmerna och var gömmer han sig? Spåraren finner en ledtråd och sätter sina planer i verket, sen måste amerikaner och britter samverka och företa sig ett såklart livsfarligt uppdrag rätt in i lejonkulan…

Dödslistan är en helt okej agentthriller i Tom Clancys anda, späckad med detaljer kring soldatlivet och militär utrustning. Det är satelliter, flygplan, missiler, skjutvapen och mer, allt fullt trovärdigt skildrat men bitvis också lite torrt. Boken omfattar bara 285 sidor men känns allt lite längre, vilket jag väl sätter upp som ett minus. Men visst blir det ett stabilt medelbetyg för helheten, inget snack om något annat.