Faye Kellerman: Bedrägligt brott (Bonnier Alba 1993)
(False prophet. 1992)

Någon har brutit sig in hos rika Lilah Brecht, stulit smycken och våldtagit henne. Hon har hittats medvetslös på golvet och kriminalintendent Peter Decker tar hand om utredningen.

Lilah verkar ha allt; utseende, pengar och ett eget välmående företag. Hennes förtrogna är Hollywoods största stjärnor, kunder på hennes hälsohem Valley Canyon.

Alla verkar älska Lilah Brecht, men utredningen pekar åt ett annat håll. Någonstans finns en person som vill henne illa och Lilah är vettskrämd. Och inte blir det bättre när hon som självutnämnd sierska säger sig se ett dödsfall i en syn, och ena brodern hittas mördad. Samtidigt tyr sig Lilah alltmer till Peter Decker och det stör förstås hans relation till sin unga hustru.

En ordinär polisroman, ett brott skall utredas och polisen träffar folk och ställer frågor. Det kan låta trist, men det här en trevlig bekantskap och det följer fler böcker om Peter Decker. 361 sidor.
Faye Kellerman: Examensfesten (Bonnier Alba 1996)
(Justice. 1995)

Terry McLauglin är 17 år och går på high school. Hon är begåvad, men tyst och tillbakadragen. För att tjäna lite extra ger hon några elever privatlektioner när hon tycker sig ha tid.

Chris Whitman är en lite mysko kille. Han har gott om pengar och en både konstnärlig och musikalisk talang utöver det vanliga. Faktum är att han reser över hela landet och ger konserter. Lägg till detta att han är en av skolans snyggaste och mest populära killar. Så det är klart att Terry säger ja till att hjälpa Chris med studierna när han kommit efter, och deras vänskap tilltar allt mer. De förälskar sig i varandra, men Chris kan inte låta bli att ha andra tjejer vid sidan om och efter avslutningsbalen hittas en av flickorna bunden och stypt.

Kriminalaren Peter Decker får ta sig an fallet och studera både Terry och Chris lite närmare. Men de förälskade tu litar på varandra och kniper käft båda två. Typisk bok om college-ungdomar och ordinärt polisarbete i samband med ett mord. Förhör och funderingar. Beskrivningen av samvaron mellan Terry och Chris driver boken framåt. Tänkte du efter förra boken Bedrägligt brott följa polisman Peter Decker blir du inte besviken. 496 sidor.
Faye Kellerman: Den svåraste av synder (Bonnier Alba 1997)
(Grievous sin. 1993)

Boken börjar med att kriminalinspektör Deckers fru ligger på förlossningen och föder fram parets dotter. Då går nånting snett och komplikationer tillstöter. Decker och övriga släkten får vänta ute i väntrummet. Samtidigt är sjukhusets korridorer förvånansvärt tomma, sköterskexpeditionerna är obemannade och Decker bestämmer sig för att å det snaraste ta hem fru och dotter. På ett sjukhus så underbemannat vill han inte ha sina käraste.

Och visst, när Deckers fru och dotter vilar ut kidnappas en nyfödd flicka från BB-avdelningen. Samtidigt försvinner en av de mest betrodda sköterskorna. När hennes bil påträffas utbränd i en ravin lite senare finns det ett förkolnat lik på förarplatsen.

Ja, det låter kanske mer spännande än de andra Peter Decker-böckerna men är det rakt motsatta. Det här är den segaste boken med minst action hittills. Inledningen med den problematiska förlossningen är otäck, absolut inget man kan rekommendera en tjej att läsa, och såklart hemskt även för killar. Peter Deckers dotter från förra äktenskapet får en stor roll i boken då hon börjar ta hand om sin syster och dessutom själv blandar sig i polisarbetet och vill utreda kidnappningen/försvinnandet på sjukhuset.

Det retar upp både pappan och mig som läsare för det ägnas stor del åt detta i boken och känns bara dumt och segt. Och själva utredningen med förhör av den ena vårdanställda efter den andra blir till slut bara rörig. Vem hade jobbat med vem när? Vem tyckte vad om vem och vem var personen egentligen? Trist. Noterbart är att utgivningen på svenska tydligen hoppat mellan olika amerikanska originalböcker, för den här skulle väl kommit före den förra, Examensfesten? Sen finns det visst flera outgivna äldre Decker-böcker från tiden före Bedrägligt brott. Och nya är på väg. 425 sidor.
Faye Kellerman: Be för ditt liv (Albert Bonniers Förlag 1998)
(Prayers for the Dead. 1996)

Hjärtkirurgen Azor Sparks har hittats mördad i sin bil på en bakgata. Stor sorg förstås. Både hos familjemedlemmarna, vänner och arbetskamrater. Sparks var ju en av de främsta hjärtspecialisterna i landet och att ha honom på stadens sjukhus betydde förstås en hel del i både pengar och uppmärksamhet. Som berömd forskare hade han just utvecklat ett nytt revolutionerande läkemedel som skulle dra in stora pengar. Pengar han själv egentligen inte behövde eftersom han redan var rik som ett troll. Så arvet till familjen kommer att bli stort. Eller?

För kommissarie Peter Decker är uppgiften att ta reda vem som mördat Sparks och varför. Och till en början verkar alla ha älskat den gamle mannen, men snart visar det sig att bra många så kallade nära kära och vänner inte alls stått ut med honom. Det finns gammalt olöst groll i familjen, stora skulder för några av barnen, missämja med forskarkollegorna etc. Och ovanpå detta ramlar det in några tuffa MC-klubbsmedlemmar på begravningen. Deckers egen hustru har dessutom ett förflutet tillsammans med familjen Sparks.

Ja, det här är väl inte så himla dumt men å andra sidan inget som direkt sticker ut som kanonbra heller. Peter Deckers (och kollegornas) ständiga förhör med diverse personer, där somliga ljuger och andra inte, blir till slut lite trist. Och bortsett från mordet på Azor Sparks blir det inte mer spännande än så förrän precis i upplösningen. 456 sidor.