Joseph Finder: Hjärnspionen (Wahlströms 1996)
(Extraordinary Powers. 1993)

Ben Ellison har lämnat CIA och svurit att aldrig befatta sig med agentlivet igen. Ett misstag kostade hans älskade hustru livet och han försöker så gott det går att glömma och gå vidare. Idag är han omgift och den nya katastrofen börjar då svärfar dör i en bilolycka, en arrangerad sådan. Det verkar som om svärfar på något sätt legat bakom stölder av ryskt guld och det är för Ben helt otroligt; svärfar som varit legendarisk CIA-chef och typ hjälte, skyldig till stöld? Nu mördad.

Mot sin vilja hamnar han i ett topphemligt CIA-projekt. En hög dos strålning ger honom förmågan att läsa människors tankar och det är en förmåga som kommer väl till pass i jakten på det ryska guldet. Detta känns på sina håll lite som en kopia på Stephen Kings Död Zon. Du vet; en man får övernaturlig förmåga som ger honom information han inte borde ha. I slutet här är det inte ett mord på blivande presidenten det handlar om utan om ett mord på ett viktigt vittne. Ben Ellison måste till varje pris förhindra attentatet.

Ganska lättläst, bitvis lite spännande men på det hela taget inte märkvärdigt upphetsande. 480 sidor.
Joseph Finder: Mörkrets furste (Wahlströms 1997)
(The Zero Hour. 1996)

Fånge nummer 322/88, terroristen Baumann, rymmer från sitt sydafrikanska fängelse med hjälp från en okänd välgörare. Denne vill som motprestation nyttja Baumanns tjänster till att spränga en bank i New York.

Väl ute börjar så Baumanns förberedelser. USA:s satelliter fångar upp fragment av den "avlyssningssäkra" kommunikationen mellan Baumanns medhjälpare och så börjar FBI:s antiterroristteam förbereda sig för att ta Baumann tillfånga när han kommer till USA.

Mellan dessa båda världar pendlar berättelsen. Vi följer omväxlande terroristens och FBI:s aktiviteter där de försöker att överlista motparten. Utan att säga för mycket kan jag berätta att terroristen mycket länge ligger en bit före "de goda". På sidan 289 exploderar boken fullkomligt. Från att ha varit medelmåttigt spännande blir den med ens riktigt, riktigt spännande och intressant. Har du läst dit, kan du inte sluta. Och det håller i sig ett tag, men tyvärr inte riktigt hela vägen.

Det blir ett medelbetyg, inte minst därför att boken på bra många ställen är helt otroligt teknisk. Här får du ingående beskrivningar av hur man konstruerar bomber, avlyssnar telefonsamtal etc. snudd på i all oändlighet. Det blir faktiskt tröttsamt i längden och sänker tempot markant. 408 sidor.
Joseph Finder: Paranoia (Bra Böcker 2005)
(Paranoia. 2004)

485 sidor mycket lättläst bok, som skriven för att bli en medioker film. Måttligt spännande, men så mycket känsla av paranoia tyckte jag inte det var.

Unge Adam Cassidy jobbar på det jättestora, rika, mäktiga elektronikföretaget Wyatt Telecom. Han är en av många arbetare och så värst betydelsefull är han inte. Nu har han gjort en rejäl tabbe. Han har lekt med sina datorer och låtit Wyatt bekosta en rejäl fest för en pensionsavgående man på lagret! 78000 dollar har han överfört mellan olika konton och nu har han avslöjats.

Wyatts chef Nicholas Wyatt jävlas man inte med ostraffat. Fängelse eller ett hemligt uppdrag, vad väljer han? Ja, valet är enkelt, flera år i fängelse lockar inte Adam alls. Med gedigen utbildning och tydliga direktiv från Wyatt skall Adam Cassidy ta anställning hos värste konkurrenten Trion Systems och ta reda på allt om deras superhemliga projekt Aurora som säkerligen kommer att revolutionera hela elektronikbranschen.

Sagt och gjort, med en fantastisk fejkad meritförteckning ”lämnar” Adam Wyatt för att söka sig nya utmaningar och får snart jobb hos Trion. Med de kunskaper han fått från Wyatts VD stiger han snabbt i graderna och blir snart Trions VD-assistent! Dags att börja spionera, ta reda på alla företagshemligheter som göms och speciellt allt om projekt Aurora...

Adam tjänar miljoner, får en Porsche och en enorm lägenhet i en skyskrapa. Och känner sig snart inte alls komfortabel med att spionera. Han trivs på nya företaget, chefen är en mycket trevlig äldre man och Adam har förälskat sig på allvar i en ung kvinna som jobbar med just Aurora. Adam Cassidy sitter mycket riktigt i klistret. Det är inte hållbart i längden att smyga runt och göra inbrott, knäcka datakoder, placera ut avlyssningsutrustning och kopiera affärsdokument. Särskilt trist är det att tvingas ge uppgifterna till den otäcke Nicholas Wyatt...

Naturligtvis går det åt skogen. Eller kanske ändå inte... Ett intressant upplägg men det blir lite enformigt i längden med alla tekniktermer och spänningen är inte särskilt påtaglig. Adam gör inte mycket mer än försöker ta sig in i förbjudna utrymmen. Paranoian är nästan helt frånvarande och detta kunde gärna ha fått vara betydligt hetare. Helt ok men inte mycket mer.
Joseph Finder: Chefen (Bra Böcker 2007)
(Company Man. 2005)

Nick Conover, VD för Stratton Corporation, en gång traktens hjälte, nu den mest hatade personen i samhället. Kärva tider för företaget har tvingat honom till tuffa nedskärningar och han har friställt uppemot 4500 personer. Så gott som alla i den lilla staden är direkt eller indirekt negativt berörda av händelsen. Nick jobbar dock kvar, tjänar bra med pengar och har en flott villa i de finaste kvarteren.

Trots staket och vakter har någon ändå lyckats ta sig in i hans bostad flera gånger för att klottra på väggarna. När nu familjens hund hittas uppskuren i poolen är måttet rågat. Nya larm måste installeras och missnöjda före detta anställda måste synas lite närmre i sömmarna…

Övervakningskamerorna har fått syn på Andrew Stadler, en 60-årig före detta anställd, som smugit omkring huset. När nu larmet går på nytt, mitt i natten, och Nick ser Andrew komma emot honom avlossar Nick en lånad pistol och plötsligt är Andrew död. Nick väcker upp företagets säkerhetsansvarige man, den före detta polisen Eddie, och ber om hjälp. Eddie dyker snällt upp och städar upp.

Sen börjar naturligtvis saker och ting krångla till sig. Nick är inte den som direkt kan hålla sig kallsinnig till mordet han begått. Tvärtom börjar han oroa sig rejält. Kan han förresten lita på sin kollega?

När de trodde sig ha allt under kontroll hittar polisen såklart de där ledtrådarna som faktiskt verkar peka på att Nick och/eller Eddie har mördat någon hemma hos Nick. Inget blir förstås enklare av att Nick kärat ner sig i dottern till mannen han nyss skjutit ihjäl!

På jobbet verkar kollegorna lura och bedra VD:n. Det helamerikanska företaget Strattons ägare verkar ha långt gångna planer på att börja samarbeta med kineser, någon fifflar med miljonbelopp och den som får veta saker och ting allra sist, det är just Nick. Nick som bara blir allt mer impopulär i takt med att somliga fifflares planer sätts i verket…

Boken Chefen är lättläst och hyggligt spännande, om än alldeles för lång med sina 590 sidor. Länge, länge tuffar det hela på medelmåttigt intressant innan spänningen dyker upp som bäst och mest precis före slutet. Visst visar sig snälle mesen Nick till slut ha lite djävlar anamma i sig, men det dröjer och boken hade säkert vunnit på att kortas med ett par hundra sidor. Berättelsen är dock helt okej så medelbetyg är rättvist och välförtjänt.
Joseph Finder: Utan ett spår (Bra Böcker 2012)
(Vanished. 2009)

Efter en utekväll med restaurangbesök blir Lauren och Roger överfallna när de vandrar mot bilen. När Lauren vaknar till ligger hon på sjukhuset och hennes make är försvunnen. Det blir Rogers bror, en före detta elitsoldat, som tar sig an sökandet...

Visst jobbar polisen med den misstänkta kidnappningen, men de har såklart inte många ledtrådar. Broder Nick Heller vet inte mycket mer men står naturligtvis närmre både sin bror och hans familj. Och han har resurser att använda för att avslöja hemligheter...

Utan ett spår är en lättläst mysterieberättelse där okända mäktiga krafter verkar lura runt hörnet. Alla ljuger, inget är vad det verkar. Vart har Roger tagit vägen? Vem har kidnappat honom? Varför? Eller håller han sig bara borta av oklar anledning? Återigen varför i så fall? Nick tänker ta reda på sanningen...

De 415 sidorna flyger snabbt förbi och allt är lite lagom småspännande men kanske att slutklämmen är en aning förutsägbar... Jag håller inte med Chicago Sun-Times om att detta är årets (2009) bästa thriller