Joy Fielding: Spårlöst försvunna (Bonniers 1982)
(Kiss Mommy Goodbye. 1981)

Donnas värsta mardröm blir verklighet. Ex-maken har försvunnit med parets båda barn. Adam och Sharon är försvunna.

Berättelsen backar flera år. Vi får vara med när Donna träffar Victor och blir huvudlöst förälskad. De gifter sig och skaffar barn. Allt verkar till en början vara en rosenskimrande härlig tid men plötsligt är Victor som förbytt. Eller också har han alltid varit just så här men Donna för dum för att märka hur saker och ting verkligen ligger till...

Victor är utåt sett en vanlig skötsam man, en underbar make, en duktig anställd, en fantastisk pappa och mer. Han är också en mästare på att manipulera, en kontrollfreak, någon som påpekar Donnas alla fel och brister. Även när hon gör rätt blir det fel och så är bråken igång.

Äktenskapet går mot skilsmässa och en uppslitande vårdnadstvist. Victor samlar vittne på vittne som i rätten berättar om Donnas konstiga beteende, ett, som Donna ser det, fullt naturligt beteende hos någon kuvad och hunsad som befinner i en dålig relation och inte vet vad hon skall ta sig till.

Donna tilldöms ändå vårdnaden över de små barnen. Det tänker inte pappa acceptera!

Detta är naturligtvis ett mycket spännande upplägg, fast en story som den här har man såklart stött på tidigare, i andra böcker och filmer. Donna letar överallt efter sina saknade barn, och det är till stora delar mest förenat med misslyckanden. Victor kan konsten att hålla sig undan. Sökandet är dock den lilla delen av dessa 312 sidor, först är det som sagt starten på relationen, de första åren tillsammans och därpå en rättegångshistoria som vi får ta del av.

Victor är förstås ett svin, Donna helt oskyldig. Konstigare än så är det inte. En bok om psykisk terror och en relation som går åt skogen. Hyggligt spännande må den vara men också riktigt förutsägbar tyvärr.
Joy Fielding: Bilden av en främling (Bonniers 1992)
(See Jane Run. 1991)

Jane Whittaker är på väg till affären för att handla mat när hon plötsligt glömmer vem hon är. Inte bara det, hon har också glömt vart hon är på väg, var hon kom ifrån, om hon är gift, har barn, arbete och en massa annan viktig information. Så där står hon, mitt i gatan, med nedblodade kläder och många, många hundradollarsedlar i fickorna.

Hon vandrar planlöst omkring och väntar på att minnet skall återkomma men inte sker det. Till slut kommer så hennes man och hämtar henne från det sjukhus hon sökt upp och tar henne med hem. Naturligtvis känner hon inte igen vare sig mannen eller det hem dit han fört henne. Paret har en dotter, får hon veta, som befinner sig på annat håll. Maken och hushållerskan är mycket oroliga för Janes tillstånd. Jane å sin sida blir tokig av att gå hemma, vara ompysslad men fortfarande oförmögen att minnas sin egen dotter, känna igen sin egen man etc.

Sakta men säkert börjar dock små frågetecken dyka upp här och var. Var är egentligen hennes dotter? Varför kommer inga vänner på besök? Varför skall hon hålla sig inne och inte lämna villan? Varför var hennes kläder alldeles blodiga och var kom pengarna ifrån? Dessa gåtor blir alltmer viktiga för Jane att få svar på. Men det är inte så lätt att uppbåda energi och tänka klart då hushållerskan ständigt proppar henne full med mediciner som gör henne trött och yr.

En strålande bok. En intressant början och sen blir det bara bättre. Mycket, mycket spännande. 392 sidor.
Joy Fielding: Ingen återvändo (Bonnierförlagen 1994)
(Tell Me No Secrets. 1993)

Jess Koster är åklagare i Chicago. Allt sedan hennes mors mystiska försvinnande för åtta år sedan har hon haft sporadiska panikanfall. Nu verkar besvären trappas upp.

Hon håller på med ett mål mot en brutal våldtäktsman och offret är livrädd för att vittna men Jess är verkligen sugen på att få sätta mannen bakom lås och bom. Offret bestämmer sig för att löpa linan ut och vittna och Jess drar en lättnadens suck, rättegången står och faller med den här kvinnans vittnesmål. Och så är kvinnan en vacker dag försvunnen och juryn kan inget annat göra än att förklara våldtäktsmannen Rick Ferguson icke skyldig.

Besvikelsen Jess känner är påtaglig men trots att hennes före detta make Don varit Fergusons försvarsadvokat finns han där som ett stöd för Jess. Och det är ett stöd hon verkligen behöver, för inte var Rick oskyldig. Våldtäktsmannen Rick Ferguson har nu valt Jess till nästa offer...

Fielding har gjort det igen. Lyckats få till en lättläst och spännande bok man bara måste läsa vidare och med en avslutning som heter duga! 378 sidor.
Joy Fielding: Hotet från en okänd (Bonnierförlagen 1996)
(Donīt Cry Now. 1995)

Det höll inte i sig, tyvärr. Tre utmärkta spännande psykologiska thrillers av Fielding i rad det blev det inte. Tyvärr. Bilden av en främling och Ingen återvändo är båda mer spännande än det här, även om det inte är dåligt. Tvärtom, det börjar mycket bra.

Bonnie Wheeler har ett perfekt liv; ett bra jobb och en underbar man (Rod) och dotter (Amanda). En morgon ringer telefonen och Rods ex-fru (Joan) ringer till Bonnie och meddelar att "Du är i fara. Du och Amanda….." Mer kan hon inte säga på telefon så de stämmer möte senare samma dag. Trots alla kontroverser Bonnie och hennes man haft med hans alkoholiserade exfru, låter hon tillräckligt övertygande för att Bonnie skall hålla tyst om mötet och söker upp Joan. Och där sitter hon, vid köksbordet, skjuten, mördad.

Bonnie blir huvudmisstänkt, men en fortsatt utredning pekar vidare mot hennes egen bror (kände han Joan?!). Ovanpå det kaos som stjälper över henne i och med att ha funnit den döda, vara mordmisstänkt och se misstankarna sedan riktas mot sin bror, får hon och maken välkomna Rods och Joans båda barn till sitt hus. Bonnie är helt klart inställd på att göra sitt bästa men två ilskna tonårsbarn, en kille och en tjej, är mer än hon klarar av.

Och hur var det nu med Joans varning till Bonnie? Vem är det som vill henne och dottern illa? Och varför? Bonnie Wheeler leker privatdetektiv och försöker på egen hand lösa mordet på Joan.

Det dröjer typ 300 sidor innan minsta hot riktas mot Bonnie själv och det känns som om det skulle vara huvudtemat i boken. Nu blir det inte mycket spänning på den fronten förrän i slutet, och det tar sig ett tag. Misstankarna riktas mot än den ena än den andra i hennes omgivning innan mördaren slutligen avslöjas. Och det blir en överraskning. Lite spännande, men inte såå märkvärdigt. 394 sidor.