Joy Fielding: Brottstycken (Albert Bonniers Förlag 1997)
(Missing Pieces. 1997)

Kate Sinclair lever ett alldeles vanligt lugnt och stilla liv med man och två barn. En morgon äter hon frukost tillsammans med sin syster Jo Lynn. Där över maten läsandes morgontidningen meddelar Jo Lynn att hon tänker gifta sig med mannen hon ser där på bilden. Lätt chockad blir Kate när hon tittat i tidningen och från uppslaget plockat bort USA:s president och en katolsk präst som kämpar för de homosexuellas rättigheter. Kvar finns nämligen endast Colin Friendly som just nu befinner sig i domstolen, misstänkt för mord på tretton kvinnor!

Jo Lynn tar sig till domstolen och övervakar rättegången varje dag. Ibland tvingar hon med sig Kate som, liksom alla andra utom systern förstås, är övertygad om Colins skuld. Jo Lynn däremot är den ende som hävdar att Colin är oskyldig och hennes kärlek till den misstänkte bara växer. Snart börjar även Colin lägga märke till sin nya stora beundrarinna och berättar för världen att han älskar Jo Lynn tillbaka och naturligtvis är oskyldig. Han ser också ogillande på Kate som gör vad hon kan för att sabotera för systern och seriemördaren.

Dömd för mord och skickad till fängelse blir han och Jo Lynns besök där är många. Så en dag är de gifta och en annan dag är inte Colin kvar i finkan...

Det här är ganska bra. Lättläst som alltid är Fieldings böcker. När Colin väl rymt och är försvunnen och Jo Lynn likaså, tar det sig och blir allt lite mer spännande, särskilt eftersom Colin lovat att "ta hand om" Kate som tack för allt hon gjort. Fast nog blir man upprörd över dessa människor som trots odiskutabla bevis ändå kärar ned sig i en seriemördare och hävdar hans oskuld. 368 sidor.
Joy Fielding: Viskningar och lögner (Albert Bonniers Förlag 2003)
(Whispers and Lies. 2002)

Sjuksköterskan Terry hyr ut en liten stuga på sin tomt till den unga, vackra Alison. Initialt är det med viss tvekan då en föregående hyresgäst försvunnit och smitit ifrån flera månaders betalning, men Alison visar sig vara en frisk fläkt, en glad och framåt person som överraskande snabbt vinner Terrys gillande. Det dröjer inte länge innan de är bästa vänner.

Och det är då idyllen börjar krackelera. Terry kommer på Alison med att rota i hennes personliga tillhörigheter och ljuga om sitt jobb och sin familj. Mot Terrys regler bjuder Alison in okända figurer till sin lilla stuga men mot bättre vetande friar Terry hellre än fäller var gång det sker något konstigt. Ja, mysteriet Alison accepteras och får växa.

Snart är det inte bara Alison som bor i den där stugan och Terry blir inte säker på om hon missförstått allt eller om Alisons nya gäng verkligen försöker döda henne. Och varför det, i så fall? Terry äger inget av värde, har inte gjort någon någonting illa.

Hotfulla telefonsamtal kommer från någon okänd som frågar efter Erika, Terrys före detta hyresgäst, och säger åt Terry att akta sig noga! Kanske är den som ringer samma person som hon hastigt sett smyga på henne också?!

Varvat med alla de här mysterierna försöker Terry få till det med snyggingen Josh, sonen till en äldre kvinna hon vårdar på sjukhemmet.

Fieldings tolfte bok på svenska är inte så dum alls. Jag bjussar på en stark betygstrea. Det hela tuffar på mycket lättläst, rätt stillsamt men inte alls utan orosmoment och en viss mild spänning. Det är de allra sista skälvande sidorna som överraskande ställer det mesta på ända och till slut definitivt placerar den här romanen som hemmahörande i min spänningskategori. 303 sidor.
Joy Fielding: Jag ska hitta dig en dag... (Albert Bonniers Förlag 2007)
(Mad River Road. 2006)

Ralph Fisher släpps ur fängelset och har två tankar i huvudet. Han skall hämnas på personen som fått honom fast och sen skall han leta upp kvinnan som flytt och håller sig gömd med hans son!

I Florida träffar vi 29-åriga Jamie som just blivit varse att hennes älskade pojkvän är gift. Hon går till en bar för att dränka sina sorger och träffar istället den härligt charmige och läckre killen Brad. Det har bara gått timmar sedan de möttes och de har plötsligt redan haft sex. Jamie känner att hon mött drömkillen.

På Mad River Road i Ohio lever ensamma mamman Emma med 5-årige sonen Dylan. Det är inte deras rätta namn och de flyr från barnets far. Emma försöker få till ett någorlunda eget vuxenliv och börjar närma sig grannen Lily som verkar samla sina vänner i en bokläsarklubb. Kanske går det ändå trots allt, tänker Emma, att få leva normalt liv utan att ständigt behöva se sig om över axeln. Synd bara att Emma måste ljuga så mycket för sina nya vänner.

Naturligtvis visar det sig snart att den fantastiske Brad inte är fullt så underbar som Jamie trott och hoppats. Snart är de båda på väg till Ohio och att Brad är en fullfjädrad psykopat har tyvärr Jamie fått lära sig den hårda vägen. Brad, som förstås är ovannämnde Ralph, tänker återknyta kontakten med sin son.

Lättläst, spännande och med en lite överraskande vändning på slutet, även om man förstås läst mängder med berättelser på samma tema, dvs. om en kvinna på flykt undan en jagande man... Stark betygstrea hur som helst, för de här 362 sidorna.