Sebastian Faulks: I djävulens tjänst (Forum 2008)
(Devil May Care. 2008)

Det är 1960-tal och James Bond är i Rom. Han njuter av lång ledighet och funderar på om han skall återgå i hennes majestäts tjänst eller säga upp sig. Han träffar den vackra Larissa Rossi och de äter middag tillsammans. Längre än så kan de inte gå, Larissa är gift.

Tillbaka i London känner Bond inte riktigt igen sig. Trottoarer och övergångsställen är fullpackade med långhåriga unga personer som slappar, snackar, rentav sitter mitt i gatan. Över staden vilar en doft av marijuana. Det är en nyhet i media att rockbandet Rolling Stones tagits av polisen för att de knarkat.

Bond träffar M och får ett nytt uppdrag. M behöver få veta mer om doktor Julius Gorner. Den mannen kan bli ett hot mot nationens säkerhet. Det väller in narkotika i Storbritannien och doktor Gorner är misstänkt ansvarig. Bond får kolla upp mannen med aphanden. (Gorner skall ha en missbildad vänsterhand)

När Bond kommer in på sitt hotellrum i Paris finns det redan någon där. Larissa sitter i en stol och väntar på honom! Fast kvinnan heter inte Larissa utan Scarlet Papava. Hon är (naturligtvis) ogift och hon vill ha Bonds hjälp med att frita hennes syster som tydligen är gisslan hos, ja, tro det eller ej, dr Gorner!

Bonds första möte med storskurken här känns lite som Bonds tidigare möte med Goldfinger och Odd Job på golfbanan. Fast här spelar Bond och Gorner tennis och det är Gorners närmsta man Chagrin som står för fuskandet. Tennis i en Bondroman känns annorlunda.

Naturligtvis är Gorner skyldig som synden när det gäller att dränka gamla kära England i droger och när Bond blir tillfångatagen är planerna sådana att det är 007 som skall orsaka Englands fall...

Nja, var det så spännande det här? Nej, inte egentligen. Bokens första hälft är bättre än den andra. Bonds tennismatch mot skurken och ett möte med den nya agent 004 är väl saker som står ut i en annars medioker Bondberättelse. Svag trea i betyg, och då är jag kanske snäll…

263 sidor.