Familjen Monstersson
Det finns många böcker som anses vara lättlästa på ett eller annat sätt. Det här är det hittills allra bästa jag hittat, några alldeles utmärkta och mycket underhållande böcker för den som i ung ålder skall börja läsa på egen hand.

Festliga illustrationer pryder varje sida (detta är främst en bilderbok med lite text, inte tvärtom) och här finns som mest en, två, kanske tre meningar per sida. Precis lagom för en 6-7-åring att ta sig igenom själv, och som sagt, kul för både barn och vuxna.

Inte sällan är det en mening här och där som inte avslutas fullt ut utan erbjuder en liten cliffhanger. Vad skall hända på nästa sida? Vänd och se efter. Och så blir det kanske inte riktigt som man trott… Serien om Familjen Monstersson kan verkligen rekommenderas, om man inte är rädd för vampyrer, skelett, klor och huggtänder, ja monster helt enkelt! Wänblad skriver sagorna, Forshed illustrerar.


Mats Wänblad & Pelle Forshed: Min vän Boris (Rabén & Sjögren, Lätt-Läst 2011)
Ebba tar med sig sin nya kamrat Boris till fotbollsplanen. Det slutar med att Ebba får följa med Boris hem och träffa en mycket udda familj i en annorlunda miljö. En bra story, lättläst, snyggt och charmigt. 40 sidor.
Mats Wänblad & Pelle Forshed: Monstermaskerad (Rabén & Sjögren, Lätt-Läst 2012)
Boris bjuder sin kompis Ebba på maskerad. Den som klätt ut sig allra läskigast vinner ett fint pris. Men vad skall man klä ut sig till för att kunna skrämmas lite extra under en monstermaskerad? Ebba funderar och funderar, sen ger hon upp! Haha, så det kan gå! Riktigt roligt mitt i bedrövelsen. 45 sidor.
Mats Wänblad & Pelle Forshed: Ett monster sover över (Rabén & Sjögren, Lätt-Läst 2012)
Ebba skall få en nattgäst. Det är kompisen Boris som skall sova över. Så kul! Och spännande! Barnen kommer att få vara uppe så länge de vill. De skall se festlig film på TV och äta massor med godis, chips och sådant.

Pyjamas på och därefter kuddkrig. Hm, allt går inte som förväntat. Boris är ju inte som andra små pojkar… Det blir en annorlunda övernattning. 45 sidor.
Mats Wänblad & Pelle Forshed: Gamen Polly rymmer (Rabén & Sjögren, Lätt-Läst 2013)
Ebba spelar fotboll hemma hos Boris Monstersson. Det blir varmt så hon öppnar fönstret och då passar gamen Polly på att smita ut! Ebba och Boris letar precis överallt utan att hitta fågeln. Nu kommer pappa Monstersson att bli ledsen. Eller kan Polly komma till rätta? Jodå, det kan hon. Småskoj story, framförallt rätt festliga illustrationer. 45 sidor.
Mats Wänblad & Pelle Forshed: Ett monster går på bio (Rabén & Sjögren, Lätt-Läst 2014)
Ebba bjuder med Boris och Mysis på bio. De skall se en skräckfilm men tyvärr måste Mysis stanna utanför. Det slutar med att Boris och Mysis faktiskt får jobb på biografen, den där Mysis skrämmer ju mer än själva filmen… Tja, att ens överväga att ta med den där Mysis är förstås riktigt knasigt, men i övrigt är det en småskoj historia på 45 sidor.