Göran Everdahl: Tvål! (Bokförlaget DN 1999)

Kärlek, svek och härligt hat på teve, är undertiteln. Det handlar som du redan förstått om en bok om våra älskade/hatade tvåloperor, såpaserierna som rullar förbi en eller flera dagar varje vecka och som ingen tittar på men alla känner till.

Här presenterar författaren sina tankar kring en såpas uppgång och fall, om döden i tvåoperor och hur gamla roller fylls med nya skådespelare. Här finns alla kända och okända, svenska och utländska floppar och klassiker beskrivna, från 1900-talets början, fram till idag. Dallas, Falcon Crest, Dynastin, Varuhuset, Vänner och Fiender, Rederiet, Lösa förbindelser, Vita lögner.

Ett underbart "såpoperornas släktträd" finns med, liksom förstås Aaron Spellings modernare ungdomsserier Beverly Hills, Melrose Place, Models Inc., Savannah osv. Som uppslagsverk är det säkert inte helt komplett eller tillräckligt detaljerat, men här finns så mycket att det nog räcker till ändå. Många bilder ur bekanta serier man följt ger en nostalgitripp av sällan upplevt slag.

För en såpaälskare som undertecknad är detta en härlig bok. Mer, mer... Kan man få önska sig en kontinuerlig uppdatering? 239 sidor.