Janet Evanovich: Explosivt byte (Damm Förlag 2007)
(Eleven on Top. 2005)

Stephanie Plums dagar som prisjägare är över. Hon har tröttnat på att jaga bovar som rymt från borgen och är less på att ständigt hamna i knipa. Det har blivit dags att göra något annat med sitt liv.

Självklart innebär ett försök på en ny karriär inte på något sätt att hennes problem är borta, att hon slipper hamna i knipa, få saker förstörda, bli hotad till livet osv.

I rask takt testar hon på det ena jobbet efter det andra. Ofta lyckas hon nämligen få sparken efter bara någon dag på det nya stället. Kaos följer henne vart hon än går…

Stephanie provar på att jobba på en knappfabrik, på en kemtvätt och sedan ett snabbmatställe. De här jobben verkar vara minst lika både farliga och trista som det hon nu lämnat bakom sig.

Till slut finns det bara en sak att göra, gå tillbaka till prisjägaryrket. Den här gången dock som anställd av, och kollega till, den mystiske Ranger.

Aj då, vad skall pojkvännen Morelli säga om det!? För visst är de väl pojk- och flickvän, han och Stephanie?

272 lättlästa, lagom festliga sidor med galenskaper i högt tempo och ett komplicerat romantiskt triangeldrama… Stephanie må ha problem på kärleksfronten men hon skall vara glad åt att hon har Morelli och Ranger på sin sida!
Janet Evanovich: Skuggat byte (Damm förlag 2008)
(Twelve Sharp. 2006)

Arbetet hopar sig på Vinnies borgensbyrå. Det finns alldeles för många tokstollar som håller sig undan lagens långa arm och försöker smita från borgen. Stephanie och Lula tar sig an en handfull fall, men vad förslår väl det, firman måste nyanställa fler prisjägare.

En del av storyn är sökandet och intervjuandet av mängder med mer eller mindre olämpliga figurer som söker jobb. En annan del är våra kvinnliga huvudpersoners ganska misslyckade försök att leta upp och haffa smitare. Gång på gång försöker de till exempel få fast den drygt 70-åriga tanten som är föreståndare för en butik med sexhjälpmedel, utan att vara speciellt framgångsrika. Fast å andra sidan lyckas de ibland få fatt andra personer…

Merparten av de 256 sidorna ägnas åt prisjägaren Rangers dubbelgångare, en uppenbarligen helt tokig person. Ranger-kopian har dödat en kvinna, kidnappat Rangers dotter och har storslagna planer för både Ranger och Stephanie… Därtill förstås det vid det här laget så typiska triangeldramat Ranger-Stephanie-Morellli. Ja, det är inte lätt att vara kvinna och jobba och leva så nära två så heta killar…

Kampen mot fejk-Ranger blir spännande och med en kidnappad flicka, mord och mer blir andra halvan av den här boken nog det mest dramatiska inslaget av riktigt allvarlig karaktär, sett över samtliga 12 böcker i serien. Ja, trots ibland riktigt knasiga scener här och där blir den här boken stundtals mer som en riktig thriller. Wow, lite nagelbitarspänning i en Evanovichbok – oväntat och välkommet! Stark trea i betyg, absolut.
Janet Evanovich: Snabbt byte (Damm förlag 2009)
(Lean Mean Thirteen. 2007)

Ett besök hos ex-maken Dickie Orr slutar med hårda ord och Stephanies fingrar runt hans hals. Lyckligtvis är Dickie i alla fall i livet när de skiljs åt. Fast strax därpå är han försvunnen och för folk som sett och hört deras möte står det klart att Stephanie är inblandad. Snart är hon misstänkt för mord! Trots avsaknaden av en kropp…

Joyce Barnhardt, Stephanies ärkefiende, är förbannad. Nu verkar Stephanie ha snuvat henne på såväl en pojkvän som dennes pengar. Det ser ut som att Stephanie ärver Dickies miljoner!

Fast inte sjutton kan Dickie äga sådana belopp? Nä, något skumt är det och Dickie måste hittas levande så att Stephanie kan rentvås från mordmisstankarna. Så försvinner fler av Dickies kollegor och somliga återfinns döda!

Vid sidan av sökandet efter Dickie jagar prisjägaren såklart efter ett gäng borgenssmitare. Särskilt djurkonservatorn/bombmakaren Coglin är en tuff nöt att knäcka. Han i sin tur har rätt sur på kabelTV-bolaget… Knaserierna fortsätter på 253 sidor. Allt lättläst och småskoj men inte alls i klass med den betydligt bättre tolfte delen jag nyss läst. Och som vanligt är förstås grabbarna Ranger och Morelli med och försöker skydda kvinnan de båda gillar.