Janet Evanovich: Hett byte (Richters 2001)
(Hot Six. 2000)

Nja, hon tog nog ut sig med förra boken, den gode Janet. Det här känns mest som ett blekt mellanspel i väntan på nästa bok i serien om prisjägaren Stephanie Plum. Allt som var så himla bra i förra boken är bra mycket sämre nu. Det är mindre intressant, mindre spänning, färre skämt, mer allvarsamt och rent allmänt en tristare story som ibland känns nästan rörig. Visst känner man igen alla gamla bekanta direkt, man vet var man har dem och vad de går för, men detta är nära betyget 2, så är det.

Vapensmugglaren Ramos yngste son Homer är död. Polisen har bevis för att den mystiske Ranger befunnit sig på platsen och vill ha honom att berätta vad han vet. Men Ranger är inte den som lyder någon, han går som bekant sina egna vägar. Så vad händer? Jo, Stephanie får i uppdrag att fånga Ranger.

Inte för att hon tror sig kunna fånga honom. Ranger är henne överlägsen på alla sätt, det är ju han som lärt henne allt hon vet om prisjägaryrket. Men inte kan hon motstå att sätta efter honom, lite sugen på grabben är hon ju. Ranger är en sexig kille.

Och sen blir det en katt- och råtta-lek genom hela boken där rollerna successivt växlar. Det är gangsteruppgörelse på gång och mitt i smeten finns förstås vår hjältinna och rör till det/klarar biffen. Förföljd är hon hela tiden. Hundvakt blir hon och galna mormor Mazur flyttar in hos Stephanie, för gott! Och med hund och mormor i bostaden, hur går det då med mysstunderna med Morelli och/eller Ranger? 300 sidor.




Janet Evanovich: Farligt byte (Richters 2002)
(Seven Up. 2001)

Det här handlar om en enda sak, och en sak allena. Prisjägaren Stephanie Plum får i uppdrag att finna den försvunne Eddie DeChooch. Han har smugglat cigarretter och nu smitit från rättegången. Dags att bura in honom, eller i alla fall få honom att komma inför rätta igen. Men det är lättare sagt än gjort och Stephanie vill egentligen inte ha uppdraget. Eddie är gammal, en mördare och dessutom möjligen ihop med mormor Mazur. Men, tja, vad skall hon annars göra? Att hitta smitare är hennes jobb.

Så hon sätter efter Eddie och hittar honom en, två, tre, fyra, kanske fem gånger på bokens 303 sidor. Det är bara det att han till Stephanies förtret alltid lyckas smita minst lika många gånger. Även andra personer letar efter Eddie, troligtvis har han gjort mer än bara smugglat cigarretter. Han har ju ändå ett kvinnolik i redskapsboden.

De riktigt roliga skämten är få, annars är det så där lagom småkul hela vägen. På det privata planet verkar det gå mot giftermål för Stephanie och polisman Morelli. Fast Stephanie och Ranger är ju fortfarande lite sugna på varandra. Och så flyttar präktiga Valerie, Stephs syster, till föräldrahemmet med sina två döttrar (av vilka den ena är en häst!) efter att ha blivit dumpad av maken. Valerie beslutar sig för att bli lesbisk. Ja, tokerierna fortsätter.




Janet Evanovich: Svårfångat byte (Richters 2004)
(Hard Eight. 2002)

Evelyn och hennes dotter har försvunnit. Nu ber en släkting Stephanie Plum att finna henne och jodå, det kan hon väl försöka göra. Rätt snart märker hon att deras försvinnande har något att göra med gangstern Eddie Abruzzi och det är en karl man inte stöter sig med ostraffat. Självklart är det precis vad Stephanie gör.

Snart har hon ormar lösa i bostaden, stora spindlar fria i bilen och män i djurdräkter som förföljer henne. Hennes elpistol verkar bara fungera när den testas mot henne själv, hon har den hjälpsamme advokaten Albert Kloughn i hasorna hela tiden och hennes riktiga uppdrag, att dra Andy Bender inför rättvisan, misslyckas å det skamligaste. Och det trots att Stephanie och hennes vänner sluter upp och gör försök på försök.

Utöver detta förstås exploderande bilar och en massa människor som skrattar högt åt huvudpersonens tillkortakommanden, däribland den samlade poliskåren. Förhållandet med Joe Morelli går väl knappast framåt, men däremot verkar det hetta till på allvar mellan Stephanie och den mystiske Ranger. 303 lättlästa och måttligt intressanta sidor, lite lagom småkul, men betyget tre är åt det svagare hållet.




Janet Evanovich: Lätt byte (Richters 2004)
(To The Nines. 2003)

Evanovich fortsätter på den inslagna vägen och erbjuder mer av samma. Här finns 299 lättlästa och ganska roliga sidor. Tokerierna fortsätter i högt tempo och det handlar inte alls om att finna, som titeln antyder, lätt byte. Nej, tvärtom. Stephanie Plum får kämpa duktigt för att lyckas med sina uppdrag.

Först är det Punky som håller sig undan rättvisan efter en bilstöld. Han smetar in sig med vaselin för att lättare kunna smita undan. Sedan efterlyses Samuel Singh och hunden Bu. Sökandet efter Samuel går via senast kända arbetsgivare och en okänd Howie som skulle kunna jobba på McDonald´s, och sedan vidare mot glitterstaden Las Vegas. Snart får Stephanie såväl mystiska hotbrev med e-post som blombuketter och vännen Ranger beslutar sig för att låta en av sina kollegor agera livvakt åt miss Plum.

Utan att avslöja för mycket avverkar Stephanie både en, två och tre biffiga livvakter! Stephanies syster skall föda barn när som helst och polisen Morellis’ farmor Bella ser hemska syner. Ja, här händer det grejer...




Janet Evanovich: Gömt byte (Damm Förlag 2005)
(Ten Big Ones. 2004)

Den 10:e boken om borgensagenten Stephanie Plum löper över 271 sidor och erbjuder mer av samma lättsamma tokerier som man fått läsa om i de nio föregående böckerna. Egentligen känns allt igen från förr så nog börjar jag tycka att medelbetyg på detta är för snällt, men samtidigt är det ändå okej för stunden (knappt); lättläst, småromantiskt, ja det handlar om knashumor med actioninslag.

Stephanie ensam, eller numera oftast tillsammans med den storväxta Lula, skall i vanlig ordning jaga rätt på ett antal individer som försöker smita från rättvisan. Den här gången är det Carol, Harold och Salvatore som skall tas till finkan.

Carol har rånat en chipsbil. Harold är åtalad för förargelseväckande beteende och vandalism och skolbusschauffören Salvatore står anklagad för överfall. Ja, de hittas och fångas, någon kanske både en och två gånger…

Stephanie råkar också stöta på rånaren den Röde djävulen och får sin bil förstörd. Hon lånar diverse fordon av prisjägaren Ranger och utnyttjar ett fordons GPS för att om möjligt finna Rangers hemliga bas, hans gömställe. Kanske kan Stephanie känna sig säker där? Hon tvingas nämligen leva under hot, en kontrakterad mördare är ute efter henne…

Stephanie har lyckats reta upp ett synnerligen farligt sällskap under sina turer genom stan i jakt på just Carol, Harold och Salvatore. Nu skall hon dö!

Polisman Morelli, Ranger, mormor Mazur och fler bekanta karaktärer dyker förstås också upp.