Janet Evanovich: Lovligt byte (Richters 1996)
(One For the Money. 1994)

Utan pengar och jobb har Stephanie Plum det inte lätt. Hon tvingas ta jobb hos sin odräglige kusin och jobbet innebär att hon skall leta rätt på brottslingar som smitit från borgen. Inte direkt ett jobb för en kvinna. Till en början obeväpnad ger hon sig ut på jakt efter Joe Morelli, misstänkt för mord.

Joe är en känd buse i staden och en kille Stephanie haft att göra med några gånger tidigare. Mötena var inte odelat obehagliga om man säger så. Och så drar jakten igång och Stephanie stöter på Joe både en och två gånger. Men inte lyckas Stephanie ta fast honom.

I desperat behov av pengarna hon får vid ett gripande blir hon allt mer bestämd att lyckas och jobbar än hårdare med spaningarna. Snart har Joe Morelli räddat hennes liv, och sedan försvunnit igen. Stephanie utrustar sig med pistol, pepparspray och handklovar. Skall hon månne lyckas bättre framöver?

Det här var lättläst och framförallt rolig läsning. Den ena dråpliga situationen efterlöser den andra och dialogen är på sina håll härligt bitsk och uppkäftig. Det sprakar avsky och erotiskt sug efter varandra mellan Stephanie och Joe varenda gång de möts. Kvickt och fräscht. Som du förstått mer komedi än otäckt spännande. 301 sidor.
Janet Evanovich: Jagat byte (Richters 1997)
(Two for the Dough. 1997)

Stephanie Plum är tillbaka som prisjägare. Hon letar rätt på skurkar som smitit från borgen och får för detta pengar hon så väl behöver. Till viss del härdad av erfarenheterna från första boken tar hon sig nu an än värre bovar. Joe Morelli, friad från mordmisstankarna i bok 1 och tillbaka som polis, hjälper Stephanie närhelst det behövs, men det är fortfarande hatkärlek mellan dem. Långtifrån alltid är de båda Guds bästa barn när de möts.

Stephanie springer tillsammans med sin mormor på begravningar och det är inte så skoj när mormor tvunget vill se alla liken även om de finns i förseglade kistor. Ovanpå detta stjäl någon ett tjog likkistor av tvivelaktig kvalitet och Stephanie får i uppdrag att finna dessa, samtidigt som ägaren ber henne agera livvakt åt honom.

Fortfarande skojig dialog med busiga upptåg här och där, men som hel bok betraktat med en betydligt besvärligare story än den i föregående bok. Fler stickspår, fler inblandade skurkar gör det inte nödvändigtvis bättre. Här blir det bara rörigt. En svag trea. 285 sidor.
Janet Evanovich: Nedlagt byte (Richters 2000)
(Three To Get Deadly. 1997)

Evanovich skriver rätt skojiga böcker. Ta privatdeckararbetet och humorn från Val McDermids böcker om Kate Brannigan och slå samman med Helen Fieldings kärlekskranka, lite vimsiga figur Bridget Jones. Ja, då har du prisjägaren Stephanie Plum som jagar skurkar, hamnar i de mest absurda situationer och har synnerligen speciella vänner och familjemedlemmar. Och så är hon väl ibland på jakt efter kärlek. Och då finns gamla vännen och polismannen Morelli nästan alltid där. Och honom har hon förstås ett härligt komplicerat älska-hata-förhållande till och med.

I den här boken är Stephanie på jakt efter Mo Bedemier, också känd som karamellkungen. Han har haft godisbutik i staden i många, många år, är älskad av alla och anses vara en mycket snäll gammal farbror. Att han nu struntat i att betala trafikböter gör honom inte alls till någon skurk i allmänhetens ögon. Tvärtom är det Stephanie som blir mäkta impopulär som vill haffa den "oskyldige" gubben. Men är han verkligen oskyldig?

Stephanie gör inbrott och finner ett lik i Mos bostad. Sen dyker fler lik upp och det ser banne mig ut som att karamellsäljaren har tagit på sig uppgiften att döda knarkhandlare! Prisjägare Plum härjar runt tillsammans med amazonen Lula, stor som en sumobrottare, och allt är lite lagom småroligt. 302 sidor.
Janet Evanovich: Fångat byte (Richters 1999)
(Four to Score. 1998)

Jag tog en paus i bokläsandet när jag hade en 50 sidor kvar och då tyckte jag sen att avslutningen var splittrad, lite rörig och inte så skoj, men jag sätter en fyra i betyg ändå. Jag skulle kanske inte lagt ifrån mig boken utan bara läst på. Det hela är ju ändå riktigt roligt och spännande.

Maxine Nowicki har slagit ned sin pojkvän, snott hans bil och en samling pinsamma kärleksbrev han skrivit till henne. Nu har killen kontrakterat prisjägare Stephanie Plum för att få breven tillbaka. Men det visar sig snart vara allt annat än lätt. Maxine är en lurig tjej. Hon skickar mystiska gåtor till sin gamla kille för att retas med honom och de här gåtorna blir det Plums uppgift att knäcka. Det klarar hon inte själv så hon får hjälp av den två meter långe rocksångaren Sally Sweet, en kille i tjejkläder som ser, ja, allt annat än snygg ut! Men han är alltså en jäkel på att knäcka gåtor och tillsammans med Stephanie och kollegan Lula utgör de en synnerligen uppseendeväckande trio.

Snart blir det inte bara en jakt på Maxine att ägna sig åt. Det handlar också om att hålla sig undan Gullet, Sallys rumskamrat. Han är förbannad för att hans kärlek Sally istället för att vara hemma och umgås med honom numera bara snackar om privatdeckarjobbet och flänger runt med Plum o Lula. Ajajaj. Fullt upp. Sen flyger Stephanies bilar och bostad i luften och vad händer då? Jo, då flyttar hon in hos polisman Morelli. Och älskar de egentligen varandra eller är det hat de känner? 299 sidor.
Janet Evanovich: Delat byte (Richters 2001)
(High Five. 1999)

En enda sak hindrar mig från att sätta högsta betyg och det är att storyn egentligen är lik den i de föregående böckerna i serien och att alla bekanta karaktärer beter sig på exakt samma sätt som alltid tidigare. Huvudpersonerna är ju ändå rätt stereotypa. Inga överraskningar här inte. Ranger är mystisk, mormor Mazur galen, mamman bara lagar mat, pappan läser tidningen och stör sig på mormor, Stephanie alltid sugen på sex, är vimsig men landar ändå alltid på fötterna och har fler liv än en katt.

Men å andra sidan är det väl kanske därför jag gillar dessa Stephanie Plum-romaner. Jag gillar det höga tempot och de galna upptågen och den här gången är det riktigt, riktigt bra. Jag har satt fyror på fler böcker i serien och av dem är detta den bästa, inget snack om saken. Jösses, hur många händelser kan man få in i en bok på bara 294 sidor och hålla allt intressant och roligt, typ hela tiden?

Det här är bara en liten del av allt som händer: Det är ont om arbete för prisjägaren Stephanie. Enda uppdraget är att finna en kille som anklagad för olaga vapeninnehav inte dykt upp i domstolen. Hon finner killen men får genast problem med att häkta honom. Mr Briggs är dvärg och lika liten som irriterande. Långt senare flyttar han faktiskt in hemma hos Stephanie. Nej, det riktiga uppdraget är av annan karaktär. Hon måste finna den försvunne farbror Fred. Han hade betalat två dollar för sophämtning han inte fått genomförd och var på kollisionskurs med sopbolaget. En dag var farbror Fred bara borta och enda ledtråden var fotografier på likdelar. (?)

Den mystiske Ranger vill ha Stephanies hjälp på ett annat bevakningsjobb och det tar en ände med förskräckelse; det smäller och skjuts som bara den. Dessutom blir hon av med först en Porsche, sen en BMW. Sugen på härligt sex med Ranger är hon, men är hon inte i alla fall lite ihop med polisman Morelli? Ja, komplicerat är det och för att ytterligare ställa till det är mördaren Ramirez på fri fot och han skall föra vår hjältinna närmare Gud.

Låt sen allt hända nästan samtidigt kring Stephanie och det blir kaos. Men inte för läsaren. Allt går i rasande tempo utan att vara svårt att följa och detta är bara hejdlöst roligt! Läs och njut!