Thomas Erikson: Bländverk (Damm Förlag 2011)
Beteendevetaren och ledarskapscoachen Alex King håller föredrag för ett stort gäng då skott avlossas i lokalen. En gömd prickskytt skjuter affärsmannen Claes Ljunggren i huvudet och försvinner sedan spårlöst i kaoset...

Det visar sig att Ljunggren, risktagare, äventyrare, god för många miljoner, emottagit hotbrev. I utbyte mot en massa överlämnade miljoner skall den okände brevskrivaren se till att inget händer finansmannen. Dådet verkar innebära att inga pengar lämnats över...

Ytterligare några synnerligen välbärgade personer hör av sig till polisen. De har fått liknande brev i all välmening. Någon okänd ber om stora pengabelopp för att inget skall hända. Efter en första deadline kommer en påminnelse med en något skarpare varning. Någon mer rik figur avrättas...

Föreläsaren och vittnet Alex King nyttjar sina beteendevetenskapliga kunskaper till att bistå polisen i deras utredning. Han placerar grovt sett in personer i fyra färgkategorier utifrån personlighetstyp (röd, gul, grön och blå), något som Thomas Erikson sedan själv kom att skriva populära böcker om (Omgiven av idioter/psykopater/dåliga chefer).

Parallellt med dessa utpressningsbrev och mord får journalisten Fredric Hellmark (faktiskt bror till den poliskommissarie som leder mordutredningarna) ett erbjudande han inte kan tacka nej till. Fredric skall skriva en biografi om affärsmannen Lucas Swartling och få bra betalt för uppdraget.

Olyckligtvis läser Fredric inte igenom kontraktet innan han skriver under och han kommer att bli smärtsamt varse att Swartling är en gangster i allra värsta ligan och att denne inte tar lätt på underlåtenhet att följa givna instruktioner...

En överraskande vändning eller två bjuds det på mot slutet men så heter ju boken också Bländverk! Allt är kanske inte vad det verkar på dessa 464 sidor. Lättläst, rätt spännande, jag kommer att läsa vidare i serien om Alex King.Thomas Erikson: Illdåd (Damm förlag 2012)
Unga Sara Leijon är ute och festar med sin väninna Mari i lucianatten. De träffar några killar, dricker några öl. Sen försvinner Mari iväg och Sara är ensam kvar. Då passar killarna på att våldta henne, hårt, brutalt, länge.

Sara tar sig till polisen för en anmälan och sedan blir resten av bokens 441 sidor en lång kamp för Sara att få rättvisa skipad. Illdåd blir ett rättegångsdrama där de fyra killarna såklart bedyrar sin oskuld och deras respektive försvarsadvokater naturligtvis gör vad de kan för att svartmåla Sara.

Försvaret å sin sida kämpar såklart för det motsatta men åklagaren är en ung färsking, rädd för både domaren och en av försvarsadvokaterna. Beteendevetaren Alex King försöker att stötta och coacha både Sara och hennes advokat genom den extrema påfrestningen som rättegången blir.

Ja, det hela påverkar även Alex. Att vara involverad i det här fallet väcker starka känslor kring vad som en gång hänt hans egen syster…Thomas Erikson: Vanmakt (Damm förlag 2013)
Den brittiska diplomatfamiljen Smythe får problem och initialt är det deras granne Alex King som försöker hjälpa dem. Senare blir både polisen och SÄPO inblandade också i de mycket mystiska händelserna… Ja, detta är länge, länge fullkomligt otroligt, oförklarligt. Finns det ens kidnappare som inte ber om någon lösensumma och som lämnar tillbaka offret, bara för att kidnappa det igen?

Ja, det är faktiskt vad som sker. Först är det familjen Smythes barnflicka som blir av med den 10-månaders pojken Andy. Sen kommer han lyckligtvis tillbaka men bara för att försvinna på nytt, den här gången tillsammans med den lettiska barnflickan Liga.

Så kommer Andy tillbaka men inte Liga. Då försvinner storasyster Kelly istället. Men hon kommer också åter och försvinner igen.

Ja, det hela är fullkomligt obegripligt och är egentligen kidnapparna verkligen ute efter att skada? Är det kanske så att de i själva verket vill skydda Smythes…?

Läsaren följer ömsom några mer eller mindre pålitliga kidnappare, Alex King, poliser, Liga och olika personer i familjen Smythe. Efter 443 sidor är den tredje boken om beteendevetaren och poliskonsulten Alex King avslutad och även om hela boken präglas av ett enda stort mysterium där inget verkar självklart och tydligt är detta trots allt något mindre spännande än de föregående delarna, tyvärr. Men betyget blir ju ändå en svag-medelmåttig betygstrea.Thomas Erikson: Vedergällning (Massolit Förlag 2014)
Gangsterledaren Zoran Roskic sitter bakom lås och bom, misstänkt för flera mord och en hel del annat. Det drar ihop sig till rättegång. Roskic hävdar att han är oskyldig, åklagaren säger sig ha övertygande bevis på hans skuld; vittnen, fingeravtryck, DNA...

Så öppnar någon eld mot Roskic och hans advokat träffas av kulorna och dör. När försvarsadvokat nummer två håller presskonferens sker ett bombattentat. Någon verkar vara synnerligen intresserad av att ta livet av gangstern. Å andra sidan är de han gjort illa för många för att räknas så det saknas ju inte direkt misstänkta. Den skyldige kan vara vem som helst... Polisen har inte många spår.

Beteendevetaren Alex King försöker hjälpa till i kaoset, inget får gå fel i den här utredningen. Den hemske Roskic måste fällas och låsas in på livstid...

Men vem är då personen bakom skottlossning och bomber? Måste Roskic verkligen dö, räcker det inte med att få honom inspärrad? Eller ligger gangsterledaren kanske själv bakom de här dåden?

Bokens första del är fokuserad på att få igång en rättsprocess, bokens avslutning blir ett spännande gisslandrama. Efter 446 sidor är det slut och då är frågan om vi kommer att få träffa Alex King igen... Så här långt har det varit ganska trevligt, helt okej hela vägen. Det blir ett stabilt medelbetyg även för seriens fjärde del.