Anna Jansson & Mimmi Tollerup: Lillebror försvunnen (Rabén & Sjögren 2014)
Emil är kär i klasskamraten Alva, det känns härligt. Linda har berättat det för Alva och nu är Emil riktigt arg på sin lillasyster. Så kommer Alva och ber om Emils hjälp. Alvas lillebror Jonte har försvunnit. Han har inte varit i skolan och hon har själv letat precis överallt! Självklart måste detektiv Emil hjälpa till. Den lilla pojken måste hittas!

Det blir deras kamrat Sokrates som avslöjar att han sett Jonte kliva in i en mörkblå bil och fara iväg. Nu söker Emil efter ett mörkblått fordon med några givna siffror i registreringsnumret. Han lyckas få fram en handfull misstänkta. En av dem måste ha fått med sig Jonte i bilen. Men vem? Och varför?

Lillebror försvunnen blir en spännande berättelse på 79 sidor. En av de bättre sagorna i serien.
Anna Jansson & Mimmi Tollerup: Julklappstjuven (Rabén & Sjögren 2014)
Det är inte långt kvar till julafton och alla borde vara glada. Tyvärr har många familjer i staden drabbats av inbrott. Någon okänd har tagit sig in i flera hus och stulit mängder med julklappar. Men hur har det gått till egentligen, visst har väl folk haft fönster och dörrar låsta?

Jodå, låst har det varit men många har också varit hemma hos de drabbade, för att t.ex. städa, sälja saker eller bara hälsa på. Detektiv Emil får fram en handfull misstänkta, vem av dem är den skyldige? Emil och kamraterna smyger upp och ut om natten för att lösa mysteriet. 83 sidor.
Anna Jansson & Mimmi Tollerup: Brevtjuven (Rabén & Sjögren 2015)
Alva skall fylla år och ha kalas. Hon skall göra inbjudningskorten själv och sedan posta dem. Snart har många fått sina inbjudningskort till Alvas kalas, men inte Emil! Ah, det är ju hemskt! Gillar hon inte honom?

Det visar sig gå en brevtjuv lös i staden. Någon har sett en maskerad person tömma brevlådan på allt innehåll. Emils inbjudan måste ha blivit stulen tillsammans med all annan post. Det blir ett nytt mysterium för detektiv Emil att lösa!

Det här kan tyvärr inte sägas vara en av seriens bättre berättelser, snarare tvärtom. Unge Emil smyger in i källaren hos en misstänkt så man kan ju verkligen säga att Emil gör inbrott! Ah, detektiven begår själv brott. Det här är ju verkligen inget bra! Sen blir det lite fånigt när han gömmer sig i en tvättkorg och dessutom skall lösa allt genom att granska avrivningsmärken på en soprulle… Nja. 87 sidor.
Anna Jansson & Mimmi Tollerup: Mystiska meddelanden (Rabén & Sjögren 2016)
Det är sommar i Visby och någon okänd klottrar på ringmuren. Jodå, en riktigt dum person sprejar rödfärg på den gamla fina muren och skriver dit det mystiska meddelandet: Halvdan var här – och slarvade.

Ungefär samtidigt håller detektiv Emils lillasyster på med att klottra och klippa i brorsans böcker! Så dumt, så elakt, det med!

Ja, det är en dubbel klotterhistoria i fokus på de här 81 sidorna. Lyckligtvis hittar detektiven rödmärkta fotspår och när han tagit mått på dem är det bara att gå på jakt! Vem har handlat rödfärg i butiken och vem av de kunderna har 30 cm stora skor? För det kan naturligtvis bara vara en person...

En i taget utesluter barndetektiverna misstänkta figurer. Till slut finns bara en misstänkt kvar och då kallas polisen in. Den personen måste förstås vara den skyldige. Väl?

Här kommer nya mysterier att lösa. Det verkar vara hög brottslighet på Gotland, det må jag säga! Boken är lättläst och småspännande och lagom kul. Mer i samma stil som tidigare är vad som erbjuds. Det jag inte gillar är det löjliga tilltaget från detektiven att utan tillstånd smyga sig in hos en misstänkt. Sådana dumheter har Emil pysslat med förr, den här gången häller han till och med ut sylt på golvet i hopp om att få fram ett skoavtryck! Ibland rör sig detektiven själv minst sagt i ett gränsland till det brottsliga... 81 sidor.
Anna Jansson & Mimmi Tollerup: Kattjuven (Rabén & Sjögren 2017)
Lillasyster Linda vill ha en katt och som genom en konstig slump finner de snart en halvstor kattunge utan halsband eller ID-märkning i skogen där familjen tänkte plocka bär. Den måste de såklart ta hand om och försöka finna en ägare till.

Den unge detektiven Emil Wern har ett nytt fall att ta sig an, nu alltså en upphittad katt. Det blir lappar med upphittat-meddelanden för hela slanten.

Så mystiskt att Emil plötsligt får veta att det samtidigt försvunnit en massa katter också. Kompisen Alvas katt Säpo är försvunnen. Skolfröken Märtas katt saknas också, liksom tant Huldas lilla kisse. Ytterligare flera personer saknar sina små fyrfota husdjur och de måste förstås finnas.

Nu är Detektivbyråns uppgift inte bara att hitta en ägare till en liten katt, det är att hitta ett halvdussin saknade katter också. Emil och kamraterna kommer på att ett sätt att kanske finna djuren är att ta reda på om någon person handlat extra mycket kattmat, kattsand eller andra kattsaker.

Sagt och gjort, när man får veta vilka som handlat dylikt i affären får Emil sina misstänka som måste kollas upp lite mer...

86 sidor berättelse inkluderat en massa illustrationer i svartvitt, därefter en ordlista och lite info om författaren och illustratören.