Detektiv Emil Wern
Emil Wern bor i Visby, precis innanför ringmuren. I trädgården finns en gammal gul kiosk där han har sin detektivbyrå – och den behövs verkligen!

Till sin hjälp har Emil lillasystern Linda och den olydiga hunden Molly. Men ibland måste även hans mamma polisen Maria Wern rycka in!

Sist i böckerna finns en liten ordlista för en detektiv, samt ett par sidor fakta om författaren och illustratören.

Fina svartvita illustrationer dyker upp här och var i berättelserna och skänker än mer liv och drama åt händelserna. Den här bokserien erbjuder fler mysterier för de som redan uppmärksammat och gillat t.ex. LasseMajas Detektivbyrå. Emil är förvisso en lite äldre detektiv, han går på mellanstadiet, men böckernas upplägg är rätt likartat. Alla är lagom mysigt, lättläst, roligt och spännande, bra helt enkelt!
Anna Jansson & Mimmi Tollerup: Riddarnas kamp (Rabén & Sjögren 2010)
Det är medeltidsvecka på Gotland och Emil och kompisen Ubbe går runt i Visby och kollar på alla utklädda människor. Överallt finns munkar, spågummor, musikanter, tiggare, vackra jungfrur och riddare och på torget pågår handel. Det går att köpa nästan vad som helst.

Pojkarna ser fram emot riddarspelen men när de börjar händer mystiska saker. Riddare Spader somnar, Riddare Klövers sadelgjord blir avskuren och någon sågar i en lans. Till och med segermedaljen försvinner!

Emil Wern kommer fram till att där finns fyra misstänkta; clownen, baderskan, spåkvinnan, äppelförsäljaren… 83 trevliga sidor. Det här är den första boken i serien jag läser och den gav absolut mersmak!
Anna Jansson & Mimmi Tollerup: Silverskatten (Rabén & Sjögren 2010)
Emil och lillasyster Linda går på museum och får höra att det försvinner mynt från Spillingsskatten, världens största silverskatt. Flera kilogram mynt har spårlöst försvunnit. Emil och Linda bestämmer sig för att försöka lösa mysteriet. De skall i hemlighet sova över på muséet…

Emil inser att där finns fyra misstänka. Muséets chef, guiden, vaktmästaren och städerskan. Alla verkar de vara i behov av pengar eller ha något att tjäna på att stjäla silvret! 87 underhållande sidor.
Anna Jansson & Mimmi Tollerup: Klasskassan (Rabén & Sjögren 2010)
Emil och hans kamrater i femte klass börjar samla ihop pengar till en klassresa. Idag har de inte mycket i kassan men det kommer såklart att förändras när de sålt kakor och godis, haft loppmarknad och ordnat disco.

Olyckligtvis går en tjuv lös! Någon stjäl klassens pengar och det försvinner också stålar från ett äldreboende och ur somliga skolbarns plånböcker.

Den unge detektiven Emil listar ut att skurken måste vara någon av dessa misstänkta; skolfröken Jaxon, bibliotekarien Teresa eller pianoläraren Wolfgang för de behöver samtliga verkligen pengar. Fröken vill operera sin näsa, Teresa måste ha bensin för att kunna leverera insamlade kläder och skor till de fattiga och pianoläraren har tyvärr förlorat stort på poker!

Den fjärde misstänkte är tyvärr klasskamraten Ubbe som kanske tröttnat på sin fattiga uppväxt och att aldrig ha några pengar. Men inte kan väl han ha blivit en tjuv? 87 lagom spännande sidor.
Anna Jansson & Mimmi Tollerup: Bankrånet (Rabén & Sjögren 2010)
Det är vinter i Visby och dags för julmarknad. Emil och Linda och deras mamma Maria kollar på julklappar, köper lotter och går tipspromenad. Emil vinner en spargris med 100 kronor men när han kommer till banken för att hämta sitt pris berättar bankdirektören Svea att de blivit rånade. En miljon kronor har försvunnit från bankvalvet.

Självklart måste Emil försöka lösa det här fallet. Bankdirektören vill ha det hela snabbt uppklarat och helst utan polisinblandning. Banken kommer såklart att tappa viktiga kunder om det kommer ut att pengarna de tar hand om inte är säkra.

Emil sätter genast igång och han observerar direkt fyra olika par fotspår i snön... De misstänkta blir rörmokaren, bankkamreren, vakten samt bankens bästa kund TiaMia. Nu gäller det bara att samla bevis och kontrollera alibin. 87 spännande sidor, och roliga.
Anna Jansson & Mimmi Tollerup: Förbjudna sopor (Rabén & Sjögren 2011)
Soptunnorna svämmar över. Någon okänd lämnar sitt avfall i andras tunnor om nätterna och blir därmed både av med skräpet och slipper att betala för det! Den avgiften får andra betala, t.ex. Ubbes mamma som absolut inte har råd med extra utgifter…

Den unge detektiven Emil vill hjälpa sin kamrat och beslutar sig för att lösa mysteriet. Barnen börjar med att gå igenom de extra sopor de fått i sin tunna. Där finns saker som absolut borde källsorteras på annat sätt, samt ett kvitto på en tårta och en klädpåse från en dyr affär.

Emil letar tårtkunder på konditoriet och fina damklädersköpare… Han får fram tre misstänkta, fröken Märta, hennes vikarie Mikaela samt granntanten Hulda. Någon behöver gå på hunddressyrkurs också innan sopmarodören kan avslöjas.

Förbjudna sopor blev aldrig så värst spännande, tvärtom är det väl den minst underhållande boken i serien så här långt. Betyget får bli en svag trea för de här 73 sidorna.