E L James: Grey (Norstedts 2015)
(Grey. 2015)

Den fjärde boken i Femtio nyanser-serien är egentligen den allra första en gång till, lätt förvanskad. (Läs gärna min recension och beskrivning av Femtio nyanser av honom innan du läser vidare.)

På 586 sidor får vi det allra första mötet mellan Anastasia Steele och företagsledaren Christian Grey på nytt, deras spirande romans, sexkontraktet, lite vardagsliv och massor med sexuella lekar där Grey är den dominante och miss Steele oskulden, novisen.

Allt den här gången beskrivet ur Christian Greys perspektiv! Så vi får förstås en något lite större insikt i hur han lever och vad han har med sig i bagaget, men som sagt, detta är i grund och botten mer av samma. Gillade du boken Femtio nyanser av honom kommer du såklart att gilla det här, men har du å andra sidan redan läst den berättelsen blir det inte många nyheter, i alla fall inte så mycket nytt att detta är något som måste läsas.

Försäljningsmässigt är det såklart ett genidrag att ge ut samma berättelse igen, som ny bok. Men ärligt talat, somliga meningar är exakt desamma som första gången när Anastasia berättade storyn. Alltihop beskrivet en gång till innebär att betyget får stanna vid ett medelbetyg. Jag vet ju vad som händer… Men visst, som en enskild bok är det ju helt okej och även denna saga slutar så att man genast vill läsa mer… Hur kommer det att gå?

Ja, det vet du säkert redan men E. L. James kommer säkert även med del 2 och 3 ur Christians synvinkel också… Det känns faktiskt inte alls nödvändigt, men här finns det såklart stora pengar att tjäna! Det är väl ändå troligare med Greys versioner av bok två och tre än något helt nytt, eller?