E L James: Femtio nyanser av honom (Norstedts 2012)
(Fifty Shades of Grey. 2011)

Katherine Kavanagh har lyckats boka en intervju med den upptagne företagsledaren Christian Grey men när mötet skall bli av är Katherine sjuk. Hon skickar iväg sin rumskamrat, den 21- åriga studenten Anastasia Steele, för att ställa frågorna i hennes ställe.

Anastasia ställer såklart upp för sin bästa kompis Kate och kör 30 mil till Seattle. Intervjun för studenttidningen blir i bästa fall högst medelmåttig, Anastasia är dåligt påläst om Mr Grey och hans företag och hon beter sig nästan pinsamt virrig.

Kanske är det Mr Grey själv som gör henne sådan. Han visar sig överraskande vara både ung och snygg, ja lika fantastiskt stilig som han är rik, en 27-årig mångmiljardär med charm och glimten i ögat. Anastasia upplever något som nästan kan liknas vid kärlek vid första ögonkastet. Mr Grey har en farligt lockande magnetism, men också något annat… något som både attraherar och stör henne, en arrogans, en kyla, något mörkt och farligt som lurar under ytan…

Intervjun klaras snabbt av och Anastasia ger sig iväg hemåt. Strax därpå står Mr Grey där på hennes arbetsplats och ber om en träff… Han verkar ha blivit lika betagen i henne som hon i honom. Och Mr Grey säger man väl inte nej till…

Så gläntar han på dörren till sina mörkaste hemligheter och slänger fram ett tiosidigt kontrakt i vilket han ber Anastasia ställa upp på att bli hans sexslav. Han lovar att skänka henne allt hon önskar, och njutning därtill, bara hon säger ja och skriver på. Mr Grey vill träffa Anastasia regelbundet och han skall vara dominanten, hon den undergivna som skall lyda hans minsta vink.

Anastasia säger med viss tvekan ja och så fyller E L James resten av bokens 556 sidor med ångande heta sexlekar!

Hm, det här visar sig vara bättre än vad jag väntade mig. Allt är synnerligen lättläst, inledningen känns spännande och sexscenerna likaså, kittlande, levande. Vart skall det här ta vägen?

Jag förvånades över att huvudpersonerna var i 20-årsåldern, av någon anledning hade jag inbillat mig ett medelålders par som möts och har sex, men så blev jag varse att detta ursprungligen skrivits som en hyllning till och variant på Stephenie Meyers vampyrsaga – Twilightserien, ja, inspirerat av detta verk och från ett alternativt universum liksom (se mer info om Meyers böcker på annan plats på min hemsida).

Femtio nyanser av honom gavs först ut på internet (som fri berättelse för alla att läsa) under titeln Master of the Universe där Mr Grey hette just Edward (och var en stilig företagsledare men inte vampyr) och där Anastasia först hette Bella. Nu, så här i efterhand när jag vet hur det ligger till kan man faktiskt känna igen både Edward och Bella i den här berättelsen, deras drag och beteenden, deras bekanta och så vidare minus alltså varulvar och vampyrer. E L James har således tagit sin gamla berättelse till 80-90 %, bytt ut namnen på Edward och Bella och ändrat/lagt till somligt till den förlagsutgivna romanversionen. Idag är ursprungssagan bortplockad från Internet.

Det hela slutar på ett rätt otillfredsställande sätt så jag vill gärna läsa mer om huvudpersonerna jag nu lärt känna. Vilken tur att två berättelser till redan finns att ta del av!
E L James: Femtio nyanser av mörker (Norstedts 2012)
(Fifty Shades Darker. 2011)

Anastasia Steele och Christian Grey har gått skilda vägar. Nu har de varit ifrån varandra en knapp vecka och det visar sig vara mer än någon av dem kan stå ut med. De kan ju bara inte fungera utan den andra parten så snart nog är de ihop igen och allt rullar på som tidigare. Det enda som förenar dem verkar vara ett särdeles aktivt sexliv.

Nåja, allt är kanske inte som förr. Mr Grey försöker verkligen lägga om stil och ha ett mer normalt förhållande till sin kvinna. Borta är sexslavskontraktet och besöken i hans spännande och skrämmande lekrum, det är högst vardagligt sex som praktiseras. Igen och igen och igen.

E L James gör sedan sitt för att variera handlingen i alla fall något lite och låter våra huvudpersoner bevista en konstutställning och en maskeradbal, allt i sken av att paret faktiskt har en normal relation, fast inget kunde förstås vara mer fel. Det är ju ett rätt mysko förhållande de har. Utöver att ha sex med varandra gör de egentligen inte ett dugg, men visst, hur skulle de hinna med det? De har ju sex typ hela tiden de ses…

En av Mr Greys före detta undergivna sexpartners dyker plötsligt upp. Den här Leila verkar vara en trasig själ. Är det Christian, Anastasia eller sig själv hon vill skada? Eller vad vill hon?

Mr Greys äldre sexlärarinna, Mrs Robinson som Anastasia kallar henne, är också med och gör livet rätt surt för paret. Kanske känner hon sig hotad av de ungas spirande kärlek?

Anastasia börjar jobba i förlagsbranschen. Chefen är en man. Kan Christian verkligen stå ut med det, att Anastasia måste ta order av någon annan…?

541 nya sidor tuffar förbi men där första boken kändes fräsch, spännande, annorlunda, blir detta bara en blek uppföljare. Visst är allt ganska lättläst men av och till blev det riktigt tröttsamt med alla heta blickar, alla ”jag vill ha dig”, ”Åh Ana” och så vidare.

Avslutningssidan bjuder på en cliff-hanger av klassiskt thrillersnitt. Wow, här blev det ju plötsligt lite spännande men så tar boken slut. Jo, det blir väl till att läsa sista delen också, men det hela lär säkert gå utför… Del två skall i alla fall inte ha mer än en svag trea i betyg.
E L James: Femtio nyanser av frihet (Norstedts 2012)
(Fifty Shades Freed. 2011)

22-åriga Anastasia fnittrar lite och biter sig i läppen. Det är naturligtvis helt oemotståndligt för Christian Grey. Han bara måste ha henne, nu genast, och så har de sex…

28-åriga Christian gråter som ett barn när Anastasia använder sig av stoppordet under deras sexlekar och får raserianfall när hon inte lyder hans order. Man kan inte säga annat än att den stenrike företagsledaren är labil till sinnet.

Undantaget deras hyggligt avancerade sexlekar (en hel del bondage och lite anala övningar den här gången) beter de sig som barn hälften så gamla. Det är inte utan att det hela blir duktigt tröttsamt i längden. Christian varvar cool världsvan elegans med en osäkerhet inte av denna världen och Ana himlar med ögonen. Har man upplevt det förr? Jodå, inte mycket känns nytt…

Den tredje delen i romanserien Femtio nyanser… inleds med en bröllopsresa för paret. Japp, Anastasia och Christian har gift sig och flickan Ana blir Mrs Grey för alla och envar. Inte minst hennes egen make kallar henne det och det känns inte det minsta lekfullt utan mer som en tydlig markering om hans äganderätt. Mr Grey är en kontrollfreak av sällan skådat slag,

På 607 sidor får vi fortsatt ta del av det unga parets erotiska utsvävningar. Om och om och om igen. De ger varandra blickar, blir kåta och har sex. Så mycket mer är det väl inte egentligen. Det är en ganska tunn story som omger samlagsskildringarna och det är väl främst hotelser från Anastasias förre chef, Jack Hyde, som bidrar med något slags spänning till berättelsen.

Del tre är okej, men föga originell och egentligen lite tröttsam. I stort sett bara olika sexskildringar på 600 sidor blir faktiskt enformigt i längden. Jag läser dock vidare, inte för att detta är speciellt bra utan mer för att följa serien till dess slut.

Och bokens slut infinner sig faktiskt redan på sidan 571. Sedan följer en kort berättelse som handlar om Christans första julafton och därefter kommer faktiskt något rätt fräscht och annorlunda på 25 sidor; boktrilogins inledning om igen, det första mötet mellan Anastasia Steele och Christian Grey, fast sett ut Christians perspektiv. Faktiskt inte så dumt alls… De sista 25 sidorna alltså, hehe.