Fredrik Eklund (med Bruce Littlefield): Sälj! (Ekerlids Förlag 2015)
(The Sell – the secrets to selling anything to anyone. 2015)

Konsten att sälja vad som helst till vem som helst, är undertiteln…

Fredrik Eklund är killen som lämnar Sverige och tack vare kontakter, tur, timing, ett jävlaranamma och många timmars hårt slit lyckas bli stjärnmäklare i New York och håva in storkovan i mångmiljondollaraffärer. Du kan ha sett honom i TV-serien Million Dollar Listing.

De här 268 sidorna är hans berättelse om hur han lyckats och hur DU kan göra detsamma. Ja, följ hans tips och tricks så blir du framgångsrik och rik. Alla säljer ju saker till alla hela tiden, det gäller ju bara att göra det bättre än alla andra. Det kan handla om att sälja in sig själv till en möjlig framtida partner, att få barnen att äta maten eller gå och lägga sig. Det kan handla om att få bästa bordet på restaurangen eller, kort sagt, precis vad som helst. Varför inte göra det så bra det bara går…?

Ja, vi får som sagt Fredriks personliga berättelse, därtill många konkreta råd. Många av dem får man ju anse som rätt självklara men de tål kanske att upprepas. Ät hälsosamt, motionera, vad noga med sömnen – så att din kropp orkar jobba intensivt över tid. Dra på dig hela och rena kläder, liva gärna upp strikt affärsmässig klädsel med någon färgglad accessoar som gör omgivningen glad, passa tider och var ärlig.

Ägna dig åt det du brinner för och var alltid dig själv. Få andra att le, gör det nu! Och mer i samma stil. Det blir ett kapitel om att leva som en proffsidrottare, ett annat om att klä sig passande, ett tredje om att lista ut vad man älskar att jobba med, ett om att lära sig av de bästa… Och få dem att vilja jobba med och för dig!

Ett kapitel sticker ut mer än somliga och det är där Fredrik talar sig varm om sociala medier, hur viktigt det är att synas överallt. Det är bilder på Instagram och tusentals följare här och där. Gilla, gilla, gilla! Så till den grad att om Fredrik överväger att resa till två ställen åker han till den plats som han tror att flest ”följare” skulle gilla mest och bäst… (Jag tycker det låter lite tokigt…)

Nåväl, gör bara som Fredrik och jobba 16-18 timmar om dygnet, stäng aldrig av telefonen, håll många bollar i luften samtidigt och följ hans tips här ovan så skall det nog gå bra. Huruvida det verkligen är rätt modell för dig och passar in i ditt liv skall jag låta vara osagt, men somligt i den här berättelsen låter bara som lite för mycket… Kanske är det vad som krävs i Amerika, kanske är det faktiskt vad som krävs för att komma någonstans överhuvudtaget numera i vårt tuffa arbetsklimat. Kanske är det jag som är en gammal trött föredetting. Ja, om framgång bara mäts i pengar och följare på sociala medier antar jag att jag är rätt misslyckad…

Boken Sälj! är i mina ögon 50 % skryt och Fredrik Eklund-liv, 30 % vettiga, rätt givna säljtips samt 20 % nya saker. Somligt mycket intressant, annat av mindre värde. En helt okej säljbok (och biografi om ett mäklarliv i New York), absolut, men kanske inte så värst mycket mer. Hade han inte varit svensk och känd från TV hade ju den här boken passerat obemärkt. Min bokrecension må till slut hamna i kategorin Faktaböcker men den platsar egentligen nästan lika bra i Kändisliv...