Barry Eisler: Rain – Samuraj i skuggorna (Bra Böcker 2003)
(Rain fall. 2002)

John Rain är hälften amerikan, hälften japan och före detta yrkessoldat, numera yrkesmördare i Tokyo. Han är specialist på att maskera sina mord som naturliga dödsfall eller olyckor och nu är hans uppdrag att röja undan en korrumperad politiker. Rain frågar sig inte om det är rätt eller fel så länge han bara får bra betalt för jobbet och det får han oftast. Han lägger sig vinn om att alltid vara extremt väl förberedd och samtidigt leva ett vardagsliv som vem som helst. Ingen skall få veta vem Rain verkligen är eller var han bor.

Nu utför han dådet i trängseln på ett tåg, men det är nära att det hela går åt skogen. Politikern verkar vara skuggad eller också är det en kontaktman av något slag som också finns i samma vagn. När politikern segnar ihop kommer Rain hur som helst undan. Senare på kvällen när han kopplar av på sin favoritklubb träffar han på den vackra jazzpianisten Midori. Hon har just drabbats av stor sorg, hennes far, en känd politiker har precis dött...

Av anledningar som inte skall avslöjas här är Midori och Rain snart på flykt tillsammans och Rain blir varse att han inte kan lita på någon och att hans tillvaro inte varit så hemlig som han trott... (och måtte Midori aldrig få reda på att Rain nyss mördat hennes far!) Lättläst och spännande. Helt klart en annorlunda thriller i japan-miljö, med kampsporter, japansk maffia, politisk korruption och en vänlig men samtidigt hård yrkesmördare. 299 sidor som förtjänar en stark trea i betyg och som ger mersmak. John Rain vill jag läsa mer om…
Barry Eisler: Rain – Ensam hämnare (Bra Böcker 2004)
(Hard Rain. 2002)

Rain mördar en kille från den japanska maffian på ett gym och är snart indragen i en lätt komplicerad härva av korruption och makthunger. Snart jobbar han till synes åt båda sidorna, åt inhemska japanska säkerhetsagenter såväl som tillsammans med maffian. Det är såklart inte hållbart i längden och snart är Rain i trubbel. Tur att han är smart, skicklig och inte drar sig för att döda i strid. För visst är det en strid; den japanska maffian och diverse kampsportsatleter är inte att leka med. Det gäller att slå till både hårt, snabbt och skoningslöst.

Rain's kompis Harry, skicklig datahacker, berättar en dag att han funnit kärleken i den vackra eskortflickan och dansösen Yukiko och är förstås upp över öronen förälskad. Rain anar att det kan ligga mer än bara vanlig attraktion bakom Yukikos intresse för Harry och bestämmer sig för att syna både henne och hennes klubb lite närmre. Det slutar både bra och dåligt.

Rain's stora kärlek, Midori, vars far han mördat i förra boken, dyker plötsligt upp. Hon har aldrig riktigt kunnat tro på att Rain var död så som rapporterats, så här är hon! Rain är för en stund själaglad åt att se henne. Mindre kul då förstås att vara tvungen att berätta att det är han som mördat hennes pappa.

Eislers Japan-böcker om legosoldaten och kampsportsproffset John Rain är annorlunda och trevlig läsning. Kanske att alla turer kring olika politiker, viktiga handelsavtal och agenter på olika sidor tillhörande olika myndigheter och gäng blir lite väl mycket att hålla koll på ibland, men som helhet är boken helt okej. 335 sidor medelbetyg.
Barry Eisler: Rain – Återkomsten (Bra Böcker 2006)
(Rain Storm. 2004)

Den tredje boken om lönnmördaren John Rain är här och den här gången är det CIA som har köpt hans tjänster. Man vill kort och gott att Rain skall stoppa vapenhandlaren Belghazi och med stoppa menar man döda. Döden skall dock framstå som resultatet av en naturlig olycka och inte ett iskallt planerat mord så Rain får se till att förbereda sig väl. Rätt snart märker han att någon annan också håller Belghazi under uppsikt, men vem är mannen? En livvakt? En annan lönnmördare? Någon som fått nys om Rains uppdrag och skall stoppa honom? Ja, det går inte att veta säkert men den okände utgör ett hinder som måste forceras.

Det gör Rain och kommer Belghazi närmre in på livet. Då stöter han på Belghazis vackra sällskap, Delilah, som visar sig vara oväntat skicklig i kampsport. Även hon verkar ha egna planer. Ja, överallt där Rain rör sig finns skumma figurer. Vem är vän, vem är fiende? Inte alltid lätt att veta. Tur att Rain är så iskall och skicklig i allt han gör...

Äventyret rör sig över hela världen. Vi följer Rain i USA, Brasilien, Macao, Tokyo och Hongkong. Han njuter av goda drinkar, mjuk jazz och vackra kvinnor och drar sig inte för att, när nöden så kräver, döda någon, med vapen i sin hand eller rentav med sin kropp som det ultimata vapnet. När Rain slår sig ihop med prickskytten Dox ser det ut som att de kan komma över riktigt stora pengar, men återigen uppkommer samma bekymmer för Rain... Är Dox att lita på?

De 314 sidorna är fullspäckade med en mycket spännande story. Asientemat och kampsportsbeskrivningarna gör verkligen att det känns som att man var på plats och upplevde allt själv. Eislers serie om Rain är verkligen väl värd att läsas. Stark trea i betyg för den tredje boken.