Johan Egerkrans: Nordiska väsen (B Wahlströms 2013)
Egerkrans har samlat in berättelser om diverse tomtar och troll och presenterar dem med text och bilder i detta verk på 127 sidor i stort format.

Bilderna är många och urtjusiga och i såväl fullfärg som svartvitt. Skulle betyget sättas enbart utifrån teckningarna kan man knappast ens fundera kring något annat än högsta, bästa betyg. De här bilderna gillar jag!

Nordiska väsen handlar det om, olika varelser indelade i fem olika kapitel med namnen Oknytt, Dragväsen, Hamnskiftare, Dödsväsen samt Odjur.

Kapitlet om Oknytt dominerar samlingen, tar upp drygt halva boken. Här kan man läsa om älvor, jättar, skogsrån, vittror, vättar, troll och tomtar. Och än fler varelser. Kapitlet om Dragväsen rymmer endast Spiritus och Mjölkharen och som Hamnskiftare presenteras Maran och Varulven.

Dödsväsen är t.ex. lyktgubbar, gastar, mylingar och gengångare, som Odjur finns monster såsom kraken, drakar, sjöodjur, lindormen osv. Kort sagt en högst varierad och fantastisk samling figurer, mer eller mindre kända från olika sagor, filmer, myter och legender.

Något slags bild finns för varje figur. Därtill kommer i löpande text en lagom fyllig bakgrund till aktuell varelse, en beskrivning. Lite info om var den kanske kommer ifrån, vad den vill, vad den gör... Något om dess eventuella krafter och förmågor, huruvida den är lömsk och ond eller vill människan väl osv.

Och det är väl här boken blir lika delar intressant och spännande och dessutom lite annorlunda och möjligen en liten besvikelse. För de varelser man inte alls känner till är det mestadels intressant att ta del av dessa nya ”fakta”. Vad gäller t.ex. jättar, troll, varulvar, drakar och gengångare är jag så oerhört bekant med dem från mängder med olika berättelser att det nästan är svårt att köpa Egerkrans faktatext. Man har liksom genom livets sagor översvämmats av dem, i allt från Bamseserier och Sagan om Ringen-filmer till TV:s julkalendrar, olika spänningsromaner och monsterfilmer.

Nu finns det kanske inget kanske helt rätt eller fel, dessa myter och legender kan man givetvis tolka som man vill, men här står att läsa fakta om olika figurers egenskaper, olika sätt att driva bort dem, besegra dem, typiskt leverne osv. som kanske går stick i stäv med den bild man fått, de fakta som presenterats på annat håll. Med det sagt blir t.ex. kanske gamla monster mer mänskliga nu eller varelser man uppfattat som relativt snälla nu farligare...

Ja, bilderna är läckra som sjutton, om än möjligen lite läskiga ibland, men texten blir lite både upplysande och något tvärtom mot vad man tyckt sig redan veta, konstigt annorlunda liksom. Ibland känns det som något saknas när det t.ex. inte nämns det beteende eller de egenskaper som man förknippar med karaktären ifråga. Men det är kanske en petitess, detta är en läcker bok om diverse Nordiska väsen. Oj, vad jag önskar att jag kunde teckna som Johan Egerkrans!