Åke Edwardson: Dans med en ängel (Norstedts 1997)
Det här kan bli en angenäm bekantskap framöver. Göteborgspolisen Erik Winter var en intressant person och i dagarna har författaren släppt den fjärde boken i serien, en polisserie i samma stil som Henning Mankells, om brott i staden, i det här fallet alltså Göteborg och om hur polisen kämpar för att få fast de skyldiga.

Här handlar det om mord. En svensk pojke har mördats i London. En engelsk pojke har hittats mördad på samma sätt i Göteborg. Erik Winter har hand om utredningen och den leder såväl till England som in på barer och porrklubbar i västkuststaden. Polisen får jobba hårt. Det gäller att tolka ledtrådarna rätt, intervjua en massa människor, vittnen och misstänkta, och så har vi förstås den obligatoriska väntan på att något skall hända när man kört fast innan polisen har alla bitar på plats. Och innan slutet har man hittat fler offer, både i London och Göteborg.

Det tar ett tag innan man kommer in i boken, men när man väl får grepp om de olika personerna som deltar och berättelsen tar fart blir det bättre och bättre. Andra halvan är klart bra och ger mersmak. Överraskande mördare, kan jag väl avslöja. Nu känner man ju kommissarie Winter och hans kollegor så de andra böckerna i serien lockar till fortsatt läsning. Utsedd till 1997 års bästa svenska deckare. 381 sidor.
Åke Edwardson: Rop från långt avstånd (Norstedts 1998)
Mycket bättre än första boken om kriminalkommissarie Erik Winter, Dans med en ängel. Det tar sig.

Winter väcks tidigt en semestermorgon av telefonen. Man har hittat en strypt kvinna vid en sjö utanför Göteborg. Winter tar sig an utredningen, som knappast leder framåt. Offret har inget som identifierar henne på sig, ingen känner igen henne. Det enda polisen med säkerhet vet är att kvinnan fött barn. Efter 200 boksidor av tröstlöst sökande får man till slut napp på uppsatta affischer och man kan sätta ett namn på kvinnan. Men vem är hon egentligen? Ingen har ju anmält henne som saknad. Kan man verkligen vara så ensam och osynlig? Och var finns barnet? Och fadern?

Nu är det inte bara ett mordfall. Nu finns det fler att söka efter. Sakta knyter Winter ihop ledtrådarna och finner kopplingar till äldre brottsfall, både i Sverige och Danmark. Samtidigt sätter flickvännen Angela press på Winter genom att meddela att nu får det vara slut på särboendet. Antingen flyttar de ihop och satsar seriöst på förhållandet eller också är det slut. Ojojoj, tänker Winter. Är han redo för något sådant, han är ju bara 37?

Som sagt, inte så dumt det här. Polisens slit skildrat på ett sätt som får dig att läsa vidare. 461 sidor.
Åke Edwardson: Sol och skugga (Norstedts 1999)
Eriks Winter reser till Marbella där hans mor och far numera bor. Fadern ligger mycket allvarligt sjuk och inte blir det bättre, pappan dör. Om tre månader är det millennieskifte. Eriks kärlek Angela skall gravid flytta in i hans lägenhet, de skall, till i alla fall Angelas stora glädje, äntligen bli en riktig familj.

I Göteborg sker ett dubbelmord. Ett par mördas och när de påträffas i sin lägenhet sitter de där i soffan med huvudena utbytta på sina kroppar. Ett nytt tufft fall för kriminalkommissarie Winter och hans kollegor, som inte blir roligare att utreda när det saknas bra ledtrådar. Ett par till stryker med och nu börjar polisen se den gemensamma nämnaren, paren emellan. Nu börjar den riktiga jakten och ju närmre man kommer lösningen desto mer pekar det mot att mördaren är en polisman i staden. Ajajaj, och Erik Winter som ju bett om polisbeskydd för sin förföljda kvinna...

Spännande som bara den. Om möjligt snäppet bättre än förra boken. Läser du den här serien om Winter från början är det en mycket trevlig bekantskap. Snart är den gode polismannen kanske lika omtyckt och känd som Kurt Wallander (Henning Mankells böcker). 404 sidor.
Åke Edwardson: Låt det aldrig ta slut (Norstedts 2000)
En varm sommar i Göteborg. En ung kvinna våldtas. Strax därefter hittas en annan ung tjej mördad i en park. Scenariot är mycket likt ett våldtäkts- och mordfall som nu fem år senare fortfarande är olöst. Erik Winter och hans kollegor sliter med de båda utredningarna parallellt då de uppvisar så många likheter. Har mördaren återvänt efter 5 år? Inte omöjligt. Winter är övertygad om att förr eller senare återvänder alla mördare till brottsplatsen. Det handlar bara om att vara där och ta fast den skyldige.

Det är ingen lätt utredning men nu finns fotografier på de unga offren att utgå ifrån. Alla offren har låtit sig fotograferas framför en och samma vägg, någonstans, någon gång. Men var är bilderna tagna? På ett diskotek, en nattklubb, en restaurang, hemma hos någon? I Sverige, utomlands? Och vilka är de andra som på vissa bilder figurerar i utkanten? Och vittnena från den 5 år gamla utredningen, varför kan de inte höra av sig igen när polisen nu behöver hjälp med ett liknande fall?

När polisen tror sig ha funnit rätt lokal och den första polismannen på platsen ger sig in ensam, utan att vänta in förstärkning, utsätter han sig för dödsfara. Winter finner lokalen tömd och polisman Halders försvunnen. Dagarna går...

Inte på något sätt mindre spännande än de tidigare böckerna. Winter får gärna återkomma i en ny historia för det här är, som jag sagt många gånger nu, riktigt bra. 342 sidor.
Åke Edwardson: Himlen är en plats på jorden (Norstedts 2001)
Flera föräldrar i Göteborg ringer till polisen och rapporterar att en okänd man med godis lockat till sig deras barn. De har suttit i mannens bil, men sen har inget mer hänt. Barnen har bara suttit och pratat med främlingen, så något allvarligare brott har inte skett. Polisen kan inte göra mycket. De jobbar istället hårt med att utreda ett antal överfall på unga män. Snart luras dock ytterligare ett litet barn, en fyraårig pojke, in i mannens bil och påträffas senare skadad. Nu tvingas polisen ta den okände förgriparen på största allvar.

Två parallella utredningar under några hektiska dagar före jul ger Erik Winter och hans kollegor fullt upp. Mannen som till en början endast samtalat med barnen verkar bli allt aggressivare och snart försvinner ett nytt barn och kommer inte tillbaka.

Överfallsutredningen är inte märkvärdigt spännande men sökandet efter den försvunna ungen är desto mer spännande ända till sista sidan. Överfall, sexuella övergrepp, barnmisshandel, kidnappning, mord och tragik i en salig blandning, men som helhet blir hemskheterna till en ganska bra bok. Det som länge är en bok med betyget svag fyra är nere och nosar på en trea innan de sista sidornas jakt räddar upp det hela med en stark avslutning. 447 sidor.