K. R. Dwyer: Stackars hjältar (Wennerbergs Förlag 1974)
(Chase. 1972)

Vänd på K.R.D och du får Dean Ray Koontz, mannen som gömmer sig bakom pseudonymen Dwyer. Detta är långt ifrån de mer mystiska action-skräckromaner Koontz gett ut från 80-talet fram till idag. Detta är en enkel actionbok som handlar om Ben Chase, Vietnamveteran och nu belönad med medalj för sina insatser i kriget.

Ben är dock en högst motvillig hjälte. Han har mördat både barn och kvinnor och det beklagar han djupt. Han lever ensam och vill egentligen bara vara ifred och dricka sin whisky. Det här att alla känner igenom honom hela tiden och ser honom som speciell är bara en belastning. Nu är han ute och åker ensam och tvekar inte en sekund att ingripa när han ser en mystisk man smyga på ett ungt par som vänslas i en bil. Och så räddar Ben Chase ett liv.

Fast skurken kommer undan och bestämmer sig för att ge igen. Den mystiske mannen ringer och hotar och snart är Ben Chase en jagad man. Till dess han bestämmer sig för att ge igen alltså. Fast finns det egentligen någon att sätta dit? Både polis och hans egen doktor säger att den telefonerande personen bara är någon Ben Chase hittat på själv...

172 sidor, rak enkel story, viss spänning men utan djup och med ett persongalleri som är väl ytligt.
K. R. Dwyer: Dragonfly (Peter Davies. 1975/77)
En bok från Dean Koontz tidiga produktion utgiven under pseudonym. Och detta är en agentthriller som börjar rätt bra innan ett rätt långt och trist mittparti bidrar till underbetyg. Det kändes som om det skulle kunna bli något bra av det här men nja, det blev lite segt, bitvis trist och så har vi alla dessa agenter som ljuger för och flyr från varandra. När slutstriden närmar sig blir det bättre, boken får mer fart och spänning men då är det så dags. Och sen är det slut efter 244 sidor.

I grund och botten handlar detta om onda män i en hemlig klubb som vill ha mer makt och sätter stora planer i verket. Man väljer ut en ung kines på besök i USA, drogar honom, hjärntvättar honom och opererar in en dosa med dödligt virus under hans hud. Han ges kodnamnet Dragonfly. Väl tillbaka i Kina skall någon person i Dragonfly´s närhet säga kodfrasen som får honom att sticka hål på sitt implantat och bli en biologisk bomb. Man önskar och planerar att 2,5 miljoner kineser kommer att smittas och dö.

Men självklart finns det schyssta män i det godas tjänst som får reda på ”klubbens” planer och börjar jaga efter Dragonfly och de onda. Men vilka är de egentligen? Och vem är Dragonfly? Spännande upplägg och som sagt bra i början och i slutet. Däremellan vardagligt klassiskt agenttjafs som inte känns så värst originellt eller gripande.