Alastair Dougall: James Bond - The secret world of 007 (Dorling Kindersley 2000)
Det här är nästan 150 sidor tjusig presentbok om James Bond. Här finns en hel del färgbilder från filmerna och ännu fler teckningar från Bond-världen. Teckningarna, som faktiskt är ganska tjusiga, visar oftast schematiskt hur större konstruktioner hänger ihop, t.ex. Dr. Nos anläggning, Blofelds raketbas under vulkanen och hans gömställe i Piz Gloria, Kanangas gömställe, Strombergs Atlantis, Drax rymdstation, Scaramangas Lustiga Hus och mycket annat. Små teckningar används också för att i punktform beskriva somliga mer action-laddade sekvenser ur filmerna, exempelvis slagsmål, biljakter och fallskärmshopp.

Här finns också faktasidor med tekniska data och några foton (och fler teckningar) på Bonds olika fordon (bilar, båtar, helikoptrar, flygplan och vad det nu kan vara). Boken avslutas med en rollista på huvudpersonerna i filmerna från Dr. No till och med The World Is Not Enough. För ett riktigt James Bond-freak är detta kanske ett måste, men som faktabok är det faktiskt ganska klent med info. Det här känns mer som en kort serieversion av de mest actionfyllda delarna i Bonds liv. Och har du sett filmerna känner du säkert redan till allt detta. Kanske.

Att det här mer är en bok om Bond för de yngre fansen (istället för äldre beundrare) blir tydligt efter smått pinsamma fraser som att MI6 faktiskt gett filmmakare tillstånd att göra filmer på Bonds mer intressanta uppdrag. Och att de faktiskt lyckats göra dem verkligen lika det som verkligen hänt! Och att vissa namn i filmerna självklart ändrats av säkerhetsskäl. Och att den riktige 007 aldrig har berättat vem han tycker gestaltat honom bäst på film av Connery, Lazenby, Moore, Dalton och Brosnan.

Nåja, det är en fin bok på engelska.