Stephen Donaldson: Spegelporten. Kampen om Mordant. Första boken. (Legenda 1994)
(The Mirror of Her Dreams. Book I. (Mordantīs Need. Book 1) 1986)

Terisa Morgan är en ung tjej som lever i dagens Amerika. Hon saknar inget vad gäller lyx och bekvämlighet, men känner sig samtidigt ganska tom inombords. Ibland är hon inte ens säker på om hon finns. Hon är som osynlig för fadern och har egentligen inga vänner. Hon går till jobbet och gör det hon skall. Varken mer eller mindre. Hon är ganska tillbakadragen, tyst och försynt, gör inte mycket väsen av sig. Det är ingen som verkar bry sig speciellt mycket om Terisa. För att liksom visa för sig själv att hon är en riktig människa och verkligen lever har hon klätt rummets alla väggar med speglar så att hon alltid skall kunna se sig själv i alla fall. Även om ingen annan verkar göra det.

Plötsligt en dag ramlar en ung kille in i hennes rum, han kommer genom en spegel som går i kras. I en annan tid på en annan plats är landet Mordant ett land i kris. Krig hotar och förrädare finns där man minst anar det. Kung Joyse är en trött gammal man som mest fördriver tiden med att spela hoppbräde. Han är inte den som skall få landet på fötter. En sammanslutning av mäktiga män och spegelmakare har beslutat att man skall hämta den mäktiga krigare man sett i sina kraftfulla speglar. Den krigaren har kraftfulla vapen och verkar vara den kämpe som de behöver. Man gör spegeln klar för transport och unge Geraden skall kliva in och hämta krigaren.

Och så hamnar han istället hemma hos Terisa Morgan som inte förstår vem han är och varifrån han kommit. Geraden har på något sätt hamnat på helt fel ställe men känner ändå att Terisa kan vara viktig för Mordant. Han ber henne å det enträgnaste att följa med henne. I Mordant ser man med blandade känslor på hennes ankomst. Geraden har tagit fel person med sig för att rädda landet, det tycker alla utom Geraden, men honom lyssnar ingen på.

Personer blir förälskade i henne, andra anförtror sig åt henne, någon eller några vill utnyttja henne. Vem är vän, vem är fiende och vad kan egentligen unge Terisa göra för Mordant?

Det här är en härlig bok. Lättläst, rolig, mycket intressant och svår att lägga ifrån sig. Man vill verkligen veta hur det går. Här finns romantik, ränksmideri och svärdsfighter i mörka stenkorridorer. Boken slutar efter 314 sidor när det är som mest spännande så du måste helt enkelt läsa vidare i bok nummer 2, Spegelmästarna. Som inledning på äventyret är detta bra och ger mersmak.
Stephen Donaldson: Spegelmästarna. Kampen om Mordant. Andra boken. (Legenda 1995)
(The Mirror of Her Dreams. Book II. (Mordantīs Need. Book 1) 1986)

Aj aj aj. Sorgligt men sant. Inte lika bra som seriens inledande bok, Spegelporten. Mindre humor och lite krångligare att läsa. Många nya personer introduceras och det är ett intrigmakande på hög nivå i landet Mordant. Krig med grannländerna kommer allt närmare. Terisa Morgan vet fortfarande inte vad hon gör där eller vad hon förväntas eller ens kan göra. Ej heller vet hon vem hon kan lita på. De båda män hon kommit att bli lite förtjust i vill båda ha henne, men hävdar båda att den andre mannen är en fiende och förrädare mot Mordant. Den ene en högt uppsatt man, den andre är unge Geraden, den pojke som tagit Terisa till Mordant. Inget blir heller bättre av att Geraden inte ens kan lita på de egna familjemedlemmarna.

Som hel bok betraktat sämre än del 1, men det tar sig mot slutet. Det slutar riktigt spännande, mitt uppe i handlingen när det är som bäst. Har du kommit hit måste du läsa vidare. 319 sidor.
Stephen Donaldson: Spegeljakten. Kampen om Mordant. Tredje boken. (Legenda 1995)
(The Mirror of Her Dreams. Book II. (Mordantīs Need. Volume 2) 1987)

Tre bröder; Nyle, Geraden och Artagel. En svårt skadad, en mördad, den tredje brodern på flykt, misstänkt för brodermord. Kvar på slottet Orison i landet Mordant har Terisa Morgan det inte lätt. Anklagad för att tillsammans med den misstänkta brodermördaren ha planerat Orisons och Mordants fall kastas hon i fängelse och utsätts för olika hot gång på gång. Alla beter sig mystiskt och några vänner är vänner, andra vänner visar sig vara fiender.

Fientliga härar rycker allt närmre slottet och katapulter dras fram och riktas in. Somliga spegelmästare jobbar för högtryck med att frammana hjälp ur sina speglar. Vattenreservoaren förgiftas. Väl ute ur fängelset utsätts Terisa för fler hot och ser ingen annan väg ut än att fly in i en spegel hon också, precis som brodermördaren gjort. Men bara för att hon flytt är hon inte säker. Onda spegelmästare skickar ut monster över Mordant, på jakt efter henne och den försvunna brodern.

Fortfarande en intressant berättelse med mer action, monster och intriger än i förra boken. Unga, oskuldsfulla Terisa har tvingats tuffa till sig för att klara sig i denna främmande värld. Och hon gör det bra. Hittills. 347 sidor.
Stephen Donaldson: Ärkespeglaren. Kampen om Mordant. Fjärde boken. (Legenda 1996)
(A Man Rides Through, Book Four (Mordantīs Need. Volume 2) 1987)

Det ser illa ut för landet Mordant och borgen Orison. Borgen är under belägring och Orisons befälhavare är mördad. Kung Joyse är försvunnen. Troligen letar han efter sin lika försvunna hustru. New York-flickan Terisa Morgan som hämtats hit till Mordant genom en spegel för att rädda landet, sitter fånge hos spegelmästaren Eremis, en man som visat sig vara en förrädare.

Landets bäste svärdskämpe Artagel är svårt sårad efter att vid två tidigare möten med fienden ha åkt på stryk. Och unge Geraden, spegelmästarlärling, letar febrilt efter Terisa som alltså kidnappats. Kampen om Mordant går mot sitt slut. Kommer Mordants kämpar och spegelmästare att kunna stå emot alla hemskheter som den onde Eremis och hans sammansvurna skickar över folket, genom sina speglar...?

Har du läst de tre föregående böckerna är självklart den fjärde och sista i serien ett måste. (Fråga mig inte hur originaltitlarna hänger ihop med sina Books och Volumes.) Tyvärr blev avslutningen en besvikelse. Efter en intressant och lovande inledande bok, rullade det sen på utan att riktigt sticka ut som superspännande eller originellt nånstans. (Jo, tredje boken var det lite action i.)

Här handlar det bara om att till slut hitta det motmedel som slår ut fienden och räddar alla. Och det verkar svårt... Tyvärr är det här inte speciellt spännande. Lite rörig bok, tyckte jag. Det är många personer som genom speglar rör sig fram och tillbaka mellan olika platser samtidigt som berättelsen hoppar och följer än Terisa, än Geraden, än krigarna på fältet. Hade jag känt mig lite elak idag hade jag satt en tvåa, nu blir det medelbetyg. 324 sidor.