William Diehl: Syndafall (Wahlströms 1995)
(Primal Fear. 1993)

Martin Vail är Chicagos utan tvekan bäste försvarsadvokat, älskad, hatad, fruktad. Det finns inte en enda person han inte kan få frikänd, trots den mest övertygande bevisning. Att han emellanåt får knarkkungar och andra uppenbart skyldiga brottslingar frikända retar upp såväl poliser och politiker som åklagare och domare.

Nu är hans uppdrag att försvara unge Aaron Stampler, misstänkt för ett bestialiskt mord på ärkebiskop Rushman. Och det ser verkligen illa ut. Ärkebiskopen som varit en samhällets stöttepelare och i så många år gjort gott för alla, brutalt mördad av en ung slyngel som Rushman sett som en vän. Och Stampler påträffas blodig hållandes i mordvapnet! Ett solklart fall tycker alla och gläds åt att försvarsadvokat Vail äntligen skall misslyckas med ett uppdrag.

Men när Vail och hans närmaste synar både Rushman och Stampler i sömmarna kommer den ena hemligheten i dagen efter den andra. Rättegången visar sig bli långt ifrån förutsägbar och där ärkebiskopen uppfattades som en ängel och unge Aaron som en djävul kan rollerna bli ombytta. Och ombytta igen...

Inte så dumt det här faktiskt. En mix mellan en John Grisham-bok med advokater som kämpar i rätten och en jakt på en grym mördare från en medelmåttig thriller. Extra plus för den luriga avslutningen. 400 sidor.
William Diehl: Spår av ondska (B. Wahlströms 2000)
(Show of Evil. 1995)

Läs boken Syndafall innan den här boken! Nu skall det här visserligen vara en fristående fortsättning på boken Syndafall men det blir bara helt enkelt mer spännande och förståeligt om du har läst "inledningen/bakgrunden" till denna historia. Somliga delar är rena plagiat på föregående bok men ändå...

Här finns återigen Martin Vail, Aaron Stampler m.fl. personer från Syndafall. Martin Vail har bytt sida och är nu åklagare i Chicago. Och som sådan lika framgångsrik på att få folk dömda, som han en gång var på att få dem friade. Tio år har gått sedan Aaron Stampler spärrades in på dårhus för vård. Nu påträffas nya människor brutalt mördade och somliga mord bär uppenbara likheter med det gamla mordet på ärkebiskop Rushman. Är månne Stampler frisläppt?

Men nej, han sitter fortfarande inspärrad så vem är det som härmar Aaron Stampler? Och varför? Vail blir skraj och börjar hålla noggrann koll på Aaron i hopp om att få lösningen. En dag är Aaron friskförklarad och utsläppt, fast Aaron finns förstås inte längre, nu är han Raymond Vulpes...

Det dröjer ganska länge innan Vail och hans kollegor får ge sig ut på jakt efter Stampler/Vulpes. Det finns så många andra mindre fall advokatkollegorna måste ta sig an först. Men när det står klart för alla att Stampler vill tacka för senast, ja då blir det mer spännande. Och blodigt. Någon är uppenbart inte helt frisk, men ändå ute fritt i samhället.

Kommer det månne en tredje del med dessa personer, eller? 367 sidor.