John Dickson Carr: Den ihålige mannen (Albert Bonniers Förlag 2001)
(The Hollow Man. 1935)

Det här är det första jag läser av Dickson Carr och jag måste erkänna att jag sett fram emot hans berömda låsta-rummet-mysterier. Tyvärr måste jag också säga att jag blev besviken. Jag var kanske dåligt koncentrerad på läsningen, men jag tyckte att det var svårt att hänga med i alla turer hit och dit. Vem var vem, vem var var och när och vart tog personen vägen? Lurigt, riktigt lurigt och alltså så klurigt att man tappade greppet och därmed intresset.

Professor Grimaud sitter på krogen när en främling kommer fram och hotar honom. Senare hälsar en maskerad man på Grimaud i hans hem. Ett skott avlossas och när den låsta dörren bryts upp är Grimaud död, skjuten, och rummet tomt i övrigt. Banemannen är spårlöst försvunnen. Man börjar så leta efter den främling som uttalat hotelser till Grimaud på krogen.

Han påträffas dock död på öppen gata. Den maskerade mannen har slagit till igen! Det finns tre vittnen till händelsen men ändå har ingen sett något av vikt. Mördaren är försvunnen och det finns inga spår i snön...

Ett knivigt fall, som sagt, för dr Gideon Fell. Lösningen är verkligen listig och överraskande, men berättelsen är tyvärr bitvis både trist och svårläst, tycker jag. 299 sidor.