Nelson DeMille: Generalens dotter (Bonnierförlagen 1995)
(The General’s Daughter. 1992)

Vid militärbasen Fort Hadley i Georgia jobbar CID-officeren Paul under täckmantel. Hans arbete inom Criminal Investigation Division innebär att han som militär utreder militärernas egna brott och nu har det allra värsta hänt. Kapten Ann Campbell har hittats död, naken och bunden vid marken ute vid skjutbana 6. Och hon var inte bara vacker och populär, hon var dotter till anläggningens högsta ledare, självaste generalen.

Nu får Paul släppa sitt gamla fall och tillsammans med kollegan Cynthia utreda fallet. Snabbt skall det gå och allt skall skötas med maximal diskretion. Inget får förstås svartmåla den gode generalen eller för den delen Fort Hadley eller militären på minsta sätt...

I sin roll som ansvarig CID-utredare sitter Paul med nästintill oinskränkt makt. Han förväntar sig samarbete med de inblandade men militärerna vid Fort Hadley är av ett speciellt slag. Hemligheter frodas och utredningen går endast med bästa vilja långsamt framåt. Men Paul tänker inte ge sig. Anns mördare skall avslöjas...

Boken om Generalens dotter är en bitvis spännande historia på 395 sidor, helt klart en av DeMilles bästa alster så här långt. Men till mer än en lagom stark betygstrea tycker jag inte det räcker. Den starka inledningen går efter ett tag in i en mer stillsam lunk där våra huvudpersoner helt enkelt bara bollar idéer med varandra eller intervjuar inblandade militärer... Så hur spännande kan det egentligen bli? Berättelsen är förresten filmad med John Travolta i huvudrollen som utredaren Paul, även den helt okej.
Nelson DeMille: En het dag i augusti (Forum 1996)
(Spencerville. 1994)

Keith Landry älskar Annie. Hon älskar honom. De är ett par. Så växer de upp, Keith går in i armén, tjänstgör i Asien och kommer tillbaka till hemstaden efter 25 års bortavaro. Synnerligen framgångsrik och betydligt tuffare, men lika kär i Annie.

(Och så börjar boken)

Men Annie är numera gift med stadens polischef och har två stora barn. Hon älskar innerst inne fortfarande sin ungdomskärlek Keith, men det är i hemlighet. Hennes make, polischefen, är en grym, korrupt, vänsterprasslande skit. En hustrumisshandlare. En man som skaffar sig hållhakar på personer i omgivningen och som styr staden med järnhand. Cliff Baxter vill inte ha sin hustrus före detta pojkvän kvar i staden och gör vad han kan för att skrämma iväg honom. Men Keith backar inte och ett veritabelt krig flammar upp.

Två män, en kvinna. Ett riktigt triangeldrama. Det här är OK, men inte mycket mer. Långa partier händer ingenting och med tanke på upplägget och de känslor som svallar mellan de tre huvudpersonerna, vill man ha mer action. 381 sidor.
Nelson DeMille: Tre kan bevara en hemlighet-om två av dem är döda (Forum 1998)
(Plum Island. 1997)

Det bästa jag läst av DeMille, helt klart. Baksidestexten ljuger för en gångs skull inte: "Vass dialog, spännande och oförutsägbar händelseutveckling, torr humor och nattsvart ironi-Nelson DeMille ger oss en ny thriller i mästarklass." Ja, det är på pricken. Polisman John Corey är verkligen en kille med härliga repliker. Man sitter och ler åt hans kommentarer som är både roliga, träffsäkra och samtidigt lagom elaka.

Här har hans bekanta Tom och Judy Gordon hittats mördade. Ja, varför och av vem/vilka är de viktigaste frågorna. Ett spår leder till deras arbetsplats, forskningsinstitutet Plum Island där de varit högt uppsatta forskare i det godas tjänst. Nu påstår somliga att man på ön forskar på dödsbringande virus och att det varit ett sådant paret stulit och sålt, eller velat sälja, till främmande makt. Och på något sätt mördats av någon annan inblandad.

Det låter dock inte likt Tom och Judy, tycker John som blandar sig i leken och retar upp såväl FBI, lokalpolisen som forskare på Plum Island. Och visst visar det sig handla om Plum Island men av en helt annan anledning. Under resans gång hittar John Corey en kvinna eller två att bli förälskad i också. Och en eller två mister han...

Ett härligt äventyr med ett intressant och roande persongalleri. 389 sidor.
Nelson DeMille: TWA flight 800 störtad (Wahlström & Widstrand. 2005)
(Night Fall. 2004)

Att boken handlar om en flygkrasch som faktiskt inträffat på riktigt hade jag ingen aning om. TWA flight 800 störtade utanför New York 1996, strax efter start på väg till Paris och av hemsidor på Internet och av DeMilles upplägg att döma, så råder det delade meningar om vad som faktiskt hände. Tekniskt fel eller en robotattack, det är frågan? Och om det nu var en robotattack, var det en amerikansk robot från en närliggande militärövning eller ett terroranfall? Hela berättelsen andas paranoia, mörkläggning, misstankar och hotelser.

Det börjar med ett vänsterprassel. Mannen och kvinnan är ute på den öde stranden för att filma lite het sex. Då lyser det till på himlen och flight 800 passerar över deras huvuden. Strax därpå störtar planet och rejält chockade försvinner paret från platsen, med sin högexplosiva (i dubbel bemärkelse) videofilm. Fem år går och FBI-agent Kate Mayfield har inte kunnat glömma olyckan, för det är den officiella förklaringen. En olycka, inget annat.

Nu på 5-årsdagen av det skedda vill Kate att killen hennes, John Corey, skall lägga lite tid på att kolla upp det hela på nytt. Corey ställer upp och när hans egna lilla utredning så drar igång vaknar folk till liv. Mäktiga krafter är i omlopp. Många är de som säger till Corey att lägga av, men när han fått vittring på vad han tycker är en allvarlig mörkläggning tänker han finna sanningen. En flygolycka i vilken fler än 200 människor miste livet skall få sin förklaring.

Ja, för mycket skall inte avslöjas. Det handlar om 446 mestadels spännande och lättlästa sidor. Viss temponedgång ryms på mitten, men mot slutet får han till tidernas avslutning. Vilken skräll. Nu påpekar ju författaren att han blandat dikt och verklighet, men vad är vad? Och plötsligt så har jag blivit mycket nyfiken på att veta mer om en 15 år gammal flygkrasch…

Stark trea i betyg som helhet men bara sättet att knyta ihop det hela i slutet är värt högsta betyg.