Guillermo Del Toro & Chuck Hogan: Släktet (Bra Böcker 2009)
(The Strain. 2009)

Flygplanet från Tyskland tar mark på JFK-flygplatsen i New York men ingen kliver av. Det hela är mycket mystiskt och man måste bryta sig in i planet bara för att kunna konstatera att samtliga ombord är döda.

Men nej, faktiskt inte alla, fyra individer konstateras fortfarande vara illa däran men i livet. De tas till sjukhus och därifrån sprids sedan den luriga smittan de bär på.

Resten av bokens 466 sidor handlar om att Ephraim Goodweather och hans kollega Nora Martinez från Smittskyddsinstitutet tillsammans med den gamle mannen Abraham Setrakian försöker jaga efter en vampyr eller något liknande, en uråldrig varelse med övernaturliga krafter.

Javisst, det låter helt galet, rentav lite löjligt men detta blir faktiskt riktigt spännande. Författarna kombinerar Bram Stokers klassiska vampyrroman Dracula med stigande doser zombieapokalyps allt eftersom mänskligheten smittas och blir levande döda. Klassiska vampyrinslag med blodtörst, pålar och silverföremål utgör grunden, ovanpå detta har vi författarnas påhittighet och fantasi som tar den typiska vampyrberättelsen vidare med läskiga maskar i vampyrblodet som infekterar och sprider sjukdom och omvandlar människan till något kanske mer zombielikt än vampyrliknande. För en riktig monsterdiggare är den här sagan både härligt bekant och samtidigt annorlunda.

Det börjar i liten skala och eskalerar raskt. Snart ser det illa ut för den mänskliga rasen… Kommer Eph, Nora, Setrakian och ytterligare några nyfunna kamrater verkligen kunna besegra detta uråldriga monster?

Setrakian har fajtats med den omänsklige onde figuren förr och egentligen aldrig slutat jaga denne. Nu blir hans kunskaper och silvervapen livsnödvändiga hjälpmedel för våra huvudpersoner. Eftersom detta är en trilogi kan du vara fast förvissad om att ingenting är över när den här boken tar slut. Tvärtom avslutas romanen med tidernas cliffhanger, så det är bara att läsa vidare. Och det kommer jag garanterat att göra. Det här var mycket bättre än förväntat. Nu blev jag också sugen på TV-serien The Strain som skapats med den här berättelsen som grund.
Guillermo Del Toro & Chuck Hogan: Förgörelsen (Bra Böcker 2010)
(The Fall. 2010)

Mänskligheten håller på att gå under. Eph, Setrakian och de andra fortsätter kampen mot vampyrmästaren. Kan denne stoppas kan väl ändå människorna klara sig?

Kanske står vägen till framgång att finna i Setrakians gamla skrifter? Kanske måste man ha den svindyra boken Occido Lumen som auktionshuset Sothebys vill ha tiotals miljoner dollar för? Är det måhända i den som Mästarens födelseplats kan avslöjas? Kan gänget på något sätt komma över den urgamla boken och kan man då ens tolka den?

Ja, det är många frågor, många om och men och kansken. Inget är säkert, allt är livsfarligt. Och som om det inte vore nog med en vampyrmästare, det verkar faktiskt finnas flera. Fast det är trots allt kanske rentav bra, kanske kan de fås att bekämpa varandra?

Eph, Nora, Setrakian med flera jagar och jagas, av människor såväl som vampyrer. Även den andra delen slutar med en gripande cliffhanger. Usch, det här slutar aldrig väl... 345 sidor.
Guillermo Del Toro & Chuck Hogan: Evig natt (Bra Böcker 2012)
(The Night Eternal. 2011)

Så är då den tredje och avslutande delen i Släktet-trilogin här och författarna skall runda av och knyta ihop alltihop. Man gör det helt okej, det är snarare bokens början jag blir besviken på. När Evig natt tar sin början har hela två år passerat sedan vi senast umgicks med våra bekanta vampyrjägare. Mycket har visst hänt som vi nu får oss raskt summerat på bara några få sidor, något att acceptera och gå vidare ifrån. Det känns lite konstigt, som ett väl stort hopp i tiden.

Nåväl. Mänskligheten är förslavad av vampyrer och existerar enbart för dessas skull, som föda, blodbanker. Kärnkraftverk har exploderat och radioaktivt avfall plågar allt levande. Ett mörker breder ut sig över planeten. Endast några få timmar per dag kan man skönja solljus genom rök och dis.

Eph har tagit till flaskan och är en spillra av sitt forna jag. Fast vem kan egentligen klandra honom efter det som han varit med om? Det är länge sedan han ens träffade sina en gång så nära vänner och familjen hans har ännu inte kommit till rätta. Om den nu ens existerar längre.

Hur som helst måste Mästaren stoppas, nu, för alltid. Det är dags för slutstriden och våra vänner människorna tänker inte förlora. Så synd att det kanske finns en förrädare i gruppen…

Ja, hur kommer det här att sluta? Så här långt har det ju inte varit mycket till lycka och glädje i trilogin. 411 sidor. En skön mix av spänning, sorg och elände, vampyrhistoria och vapenskrammel. En klart läsvärd dystopisk skräckserie som helhet men avslutningen är ändå den svagaste biten, om än med betyget godkänd!