Anders de la Motte: MemoRandom (Forum 2014)
Kombinera de la Mottes egen Geim, Buzz, Bubble-trilogi med Jens Lapidus┤ Snabba Cash-serie och du får MemoRandom. Mysterier och paranoia lurande överallt, och så tre olika huvudpersoner att följa, brottsbekämpare såväl som skurkar, med helt olika situationer och uppdrag men där allt förstås ändå på något sätt verkar höra ihop.

Vi har advokat Jesper Stenberg som via kända och okända välgörare lyfts upp till maktens korridorer. Stenberg blir landets justitieminister men har förstås inte bara rent mjöl i påsen. Han döljer ett och annat och nu utövar gamla vänner påtryckningar för att han skall ta reda på vem som döljer sig bakom identiteten Janus.

Atif Kassad är 46 år och från Irak. Han har ett brokigt förflutet, ett brottsligt förflutet, men har nyligen gjort en överraskande helomvändning och jobbar numera som militärpolis i hemlandet. Nu kommer han till Sverige för att finna sin broders mördare. I kretsen av gamla vänner och fiender kommer han i kontakt med namnet Janus. Det är inte helt uppskattat att Atif dyker upp och lägger sig i sökandet efter honom.

David Sarac är nog den som allra bäst känner nämnde Janus. David är polis och informatörshanterare, han är den som håller koll på, utnyttjar och skyddar, polisens informatörer. Vet inte David vem som är Janus, vet ingenů

Olyckligtvis har David precis varit med om en svår bilolycka. När han vaknar upp på sjukhuset är det många personer som dyker upp och försöker pumpa David på information om just Janus verkliga identitet. Tyvärr minns David ingenting av detta och där det borde finnas hemliga dokument som svar på gåtan gapar kassaskåpet tomt!

Skall justitieministern eller Atif lyckas finna Janus först? Kommer ministerns svarta byk att avslöjas? Kommer Atif att sluta på samma sätt som brodern? Skall David få tillbaka minnet? Kommer läsaren att få veta vem Janus är? Existerar personen överhuvudtaget?

Frågorna är många, mysteriet är stort och komplext. Vem är sant god och ärlig, vem är det inte? Lite spännande och mystisk, men också lite rörig, lite förutsägbar, lite seg och trist tyvärr. Minnesluckor och vem-kan-man-lita-på-upplägg har man ju läst om förr. 400 sidor och ett medelbetyg som mest, ett bättre betyg kan det inte bli.
Anders de la Motte: UltiMatum (Forum 2015)
En synnerligen svåridentifierad kropp hittas i vattnet och polis Julia Gabrielsson får till uppgift att ta reda på vem den döde är. Tillsammans med den lite underlige helt nye kollegan, en civilanställd utredare vid namn Amante, sätter de sina grå celler i arbete och snokar både här och där, inte alltid till chefernas uppskattning.

I den här berättelsen finns nämligen gott om höjdare som vill framhäva sig själva, som gillar att trycka till andra, se fiender misslyckas och gå under, samtidigt som de intrigerar om makten! Högt uppsatta både brottsbekämpare och politiker har skelett i garderoben och folk i sin omgivning som kan göra allt för pengar eller mer makt.

Vem går det att lita på? Vem ljuger inte? Knappt någon, verkar det som.

Snart är det troligt att den döde är en försvunnen polisman, en tidigare hjältepolis vid namn David Sarac som på senaste tiden vistats inlåst på psyket efter händelser i den förra boken, MemoRandom.

Det verkar också som att han fått ett mystiskt meddelande, viktigt nog för att få honom att vilja skjuta upp sitt eget planerade självmord och rymma. Till synes för att verkställa något slags hämnd!

de la Motte fortsätter att beskriva mysterier och korruption högt upp i nationens ledning. Här finns förstås också en samling både småfifflare och större gangsters samt naturligtvis våra hjältar, ett par utsatta snutar som måste fixa allting; lösa alla gåtor, finna de skyldiga, skydda de oskyldiga, skipa rättvisa och såklart själva få behålla sina jobb och sina liv!

372 sidor som växer allt eftersom berättelsen tar fart, allt lagom lättläst och småspännande. Men jag hade nog haft en än bättre läsupplevelse med den förra boken i färskt minne så att jag redan varit extra bekant med alla karaktärer och allt det refereras till som hänt tidigare. Som det nu blev tog det lite tid att få allt på plats.