Anders de la Motte: [geim] (Alfabeta 2010)
Han dyker upp från ingenstans, de la Motte, och får till en lättläst men spännande thriller i Stockholmsmiljö. Här handlar det om mobiltelefoner, SMS och fotade filmklipp, digital övervakning, ära och rikedom, high score-listor och att bli rejält biten av ett spel. För det är vad som står i fokus här: Spelet med stort S och det hela känns inte alltför otroligt alls…

Här har vi HP, Henrik Pettersson, en relativt ung kille runt de 30 som tar dagen som den kommer och skiter i det mesta. En dag glömmer någon en mobiltelefon på pendeltåget där HP sitter och eftersom ingen verkar bry sig nämnvärt är han inte sen att sno den vita, uppenbart nya pjäsen. Plötsligt vaknar den till liv och meddelandet på skärmen bjuder in HP till Spelet! Vill han kanske vara med och spela? Vad fan är det här? tänker HP. Vem vet att han just greppat telefonen? Vem övervakar honom? Vem vill att han skall spela spelet och vad tusan är det för något?

I tron att det hela är ett skämt av en polare klickar HP ja på skärmen och därmed är han inbjuden att börja spela. För hundra poäng skall han sno en persons paraply på tåget och med telefonens kamera filma det hela. HP är med på noterna. Så kommer fler och fler uppdrag med stegrande svårighetsgrad och HP går igång på adrenalinkickarna. Det han gör är långt ifrån rätt och riktigt, men gudars, vilken grej…. Pengar trillar in och uppenbarligen gillar folk hans inskickade filmklipp. På high score-listan klättrar HP allt högre. Han skall bara komma ihåg ett par enkla regler: Man snackar inte med någon om Spelet och det är alltid SpelLedaren som bestämmer…

Snart inser HP att han fastnat i något mycket större än han någonsin anat och när uppdragen ter sig alltmer lika rena terrordåd är det inte så lätt att hoppa av. Vill han ens det förresten? Ahh, den spänningen, uppskattningen, pengarna…

336 sidor underhållande sidor.
Anders de la Motte: [buzz] (Alfabeta 2011)
Henrik HP Pettersson har tidigare snuvat Spelet på många miljoner (se boken [geim]) och nu har han det senaste året befunnit sig på flykt i Asien under många falska namn. Med gott om pengar är tillvaron ändå rätt skön men tristessen börjar smyga sig på. HP längtar hem till Sverige. I Dubai träffar han snygga tjejen Anna Argos och har härligt sex. När han efter en hård utekväll vaknar till liv igen är det i en blodig skjorta. HP anklagas för mord. Anna Argos är död!

HP:s storasyster Rebecca är iväg på ett livvaktsuppdrag. Det är ambassadrådet Gladh som skall skyddas under en utlandsresa. Rebecca ser en beväpnad man komma emot dem och beordrar reträtt och snar återresa hem. Då blir hon anklagad för tjänstefel och tvingas iväg på tjänstledighet. Ingen annan än Rebecca själv har tydligen sett mannen med revolvern…

Ja, här händer det saker som varken HP eller Rebecca riktigt kan fatta. Situationen verkar snudd på overklig. Här håller HP på att bli förälskad på allvar och vips så skulle han ha mördat tjejen? Rebecca räddar liv och så skall hon kanske få sparken? Helt galet, kan tyckas.

Snart är dock såväl HP som systern hemma i Sverige igen. HP lurar med falska meriter och en god väns namn till sig ett jobb på företaget ArgosEye. Känns namnet igen? ArgosEye har visat sig vara den mördade kvinnans företag, Anna Argos var svensk och involverad i… ja, vad egentligen? Är det ArgosEye som ligger bakom Spelet? HP måste snoka vidare.

På ett webbforum börjar någon okänd person initierat skriva om Rebecca och senare även om HP. Den okände bakom signaturen MayBey verkar veta alldeles för mycket om syskonens aktiviteter och privatliv. Hur skall Rebecca kunna värja sig mot alla dessa inlägg på Internet och läsarnas kommentarer… MayBey måste stoppas!

I [buzz] fortsätter Spelet, paranoian och baksidorna med dagens informationsteknologi att härja fritt. Det hela är rätt spännande och lättläst men efter [geim] hade jag faktiskt väntat mig en uppföljare med nya SMS-meddelanden i en mystisk telefon. De uteblir så gott som helt så något lite besviken blir jag allt, samtidigt som de la Motte skall ha plus för att han väljer en ny väg att gå. Här handlar det mer om att styra nyhetsflödet på Internet och det verkar inte vara alltför svårt… Kommer det måhända en tredje bok i serien? Troligen. Så här långt är det klart läsvärt och lite annorlunda. 394 sidor.
Anders de la Motte: [bubble] (Alfabeta 2012)
Polisen slår in HP:s lägenhetsdörr och arresterar honom som misstänkt för terrorbrott. Någon har gett polisen ett filmklipp där HP ses slänga en chockgranat mot en kortege i Stockholm.

HP:s agerande är ett resultat av hans tidiga deltagande i Spelet. Detta avslöjande filmklipp innebär såklart att någon annan haft i uppdrag att filma HP:s uppdrag.

Spelet som HP en gång så hemskt gärna ville delta i vill han nu verkligen komma loss ifrån. Men kan man någonsin göra sig helt fri från något så hemligt, ständigt närvarande och omfattande? Ja, en bra advokat sätter honom i alla fall på fri fot och därmed planerar HP att verkligen hålla sig långt borta från allt som rör Spelet.

Naturligtvis är det inte så lätt. Ett gäng avhoppade Spelare försöker nu med alla medel värva just HP för att en gång för alla krossa Spelets SpelLedare. Samtidigt vill såklart polisen hålla den terrormisstänkte under uppsikt.

HP:s syster Rebecca är tjänstledig från SÄPO. Nu jobbar hon på säkerhetsavdelningen för PayTag. Företaget PayTag kan mycket väl vara involverade i Spelet, kanske rentav organisatörer av det hela, ja fullt ansvariga. Men vem vet egentligen någonting helt säkert?

På 424 sidor staplas mysterierna på hög. Nya figurer introduceras, gamla kommer tillbaka. För HP och Rebecca går mycket dem emot. Ingenstans finns någon att lita på. Vän är kanske fiende, fiende kanske vän?

Snart vet jag som läsare varken ut eller in. När som helst kan vad som helst ske. Det är lika spännande och intressant som det ibland blir trist och rörigt. Första bokens [geim] många SMS och olika uppdrag är förvisso historia men paranoian och den digitala övervakningen är fortfarande i fokus i berättelsen.

Och berättelsen kan för allt i världen rulla vidare i en fjärde del men jag är inte så säker på att jag är så värst intresserad av det här längre. Sakta men säkert tycker jag att storyn går utför. Den tredje delen är seriens svagaste. Så här långt.