Tom DeFalco: Spider-Man. The Ultimate Guide. (Dorling Kindersley. 2001)
Om du bara kan läsa engelska är det här precis det titeln antyder, den ultimata uppslagsboken om allas vår favorithjälte - Spindelmannen, eller Spider-Man som han tydligen heter numera även på svenska. 168 färgsprakande sidor i stort format.

Mängder med bilder på hjältar, skurkar och personer med koppling till Peter Parker/Spider-Man. Bilder ur serier och på gamla klassiska tidningsomslag. Några uppslag ägnas åt hans speciella krafter; spindelkänslan, väggklättrar-och nätskjutarförmågorna, hans styrka och smidighet.

Här presenteras familjen Parker och kvinnorna i vår hjältes liv. Vi får läsa om hans speciella svarta levande dräkt och om hans giftermål med Mary Jane, deras barn, Moster Mays död, Spindelmannenkloner och mycket, mycket mer.

Här beskrivs drygt 40 av hans värsta fiender med färgbilder och fakta om deras bakgrund, krafter och var och när de först dök upp i Spider-Man-tidningarna i USA. Här finns en, två, tre, fyra olika Green Goblins, Mysterio, Kraven, Sandman, Lizard, Electro, Vulture, Scorpion, Dr Octopus, Hobgoblin, Venom, Carnage och många fler. En helt underbar bok för en superhjältetokig serieälskare.
Tom DeFalco: Fantastic Four. The Ultimate Guide. (Dorling Kindersley. 2005)
Lagom till premiären på Fantastic Four-filmen kommer faktaboken om de Fantastiska Fyra (Reed Richards, Thing, Torch och Invisible Woman). Det är 144 sidor uppslagsbok i stort format och med mängder av färgbilder. Tyvärr blir boken för mig som stort seriefan en besvikelse. Bilderna är inte av de tecknare som jag gillar bäst och textinnehållet väl tunt.

Huvudpersonerna får ett uppslag var där deras bakgrunder och superkrafter kort förklaras och det får räcka. Sen är resten en samling färgbilder och därmed är nästan allt sagt om huvudpersonerna! Känns klent faktiskt. FF är mer intressanta än så. Deras olika högkvarter och de viktigaste av Reed Richards uppfinningar presenteras på två sidor och samma utrymme delar alla de vänner som hoppat in i gruppen och vikarierat genom åren.

Sedan summeras varje årtionde av gruppens karriär och de viktigaste skurkarna dyker upp på en sida eller två. Här finns Dr Doom, Annihilus, Puppet Master, Overmind, Diablo, Terrax, Silver Surfer, Janus, Galactus, Kree-folket och Skrulls. Och fler ändå. När vi kommit fram till FF på 1990-talet känner jag inte igen en enda figur; Lyja, Devos, Occulus, Hyperstorm, Crucible. Och detsamma gäller de än mer moderna äventyren.

Hulk får en sida, Inhumans presenteras liksom familjen Richards släktträd och en världskarta med viktiga FF-platser. Och det kan låta som massor, men jag är ändå inte nöjd. En sådan här grupp finns det ännu mer att berätta om och att sådana härliga och betydelsefulla motståndare som Dr Doom och Galactus tillsammans bara får 3 sidor är inget mindre än skandal. Det hela känns nästan som ett hastverk. En bok snabbt sammanställd för att kunna dra nytta av filmhysterin. Synd.