Jeffery Deaver: I samlarens spår (Norstedts 1998)
(The Bone Collector. 1997)

Lincoln Rhyme var en gång chef för New Yorks kriminaltekniska enhet. En man med legendariskt skarpsinne, en föreläsare, bokförfattare och någon som verkligen kunde kallas bovarnas skräck. Idag ligger han helförlamad i sin säng och planerar för sitt självmord.

Men plötsligt står hans före detta kollegor inför ett svårt fall. Efter en handfull fynd som säkrats på olika brottsplatser misstänker man en seriemördare av det mer grymma slaget. Någon form av plan har mördaren säkert men vad det hela går ut på klarar inte polisen av att lista ut. Det står dock helt klart att mördaren inte har några planer på att lägga av.

Lincoln Rhyme ombeds komma tillbaka i tjänst. Han verkar vara den ende som kan tyda ledtrådarna som mördaren lämnar. Och liggandes i sin säng omgiven av diverse högteknologisk utrustning börjar han så dra åt snaran kring den gäckande mördaren. Fast mördaren är förstås ett steg före och låter sig inte fångas. Tvärtom planerar han överraskningar för Lincoln Rhyme.

Fotarbetet utförs till en början motvilligt av den unga polisassistenten Amelia Sachs som Lincoln personligen önskat sig som brottsplatsundersökare, en rookie som så sakteliga börjar hysa ömma känslor för den förlamade Rhyme.

Det här är en djävulskt spännande bok man sträckläser. Mördaren är en av de grymmaste man stött på, morden är särdeles otäcka och duon Sachs och Rhyme både originell och intressant. Såväl bok som filmen med samma namn liknar i mycket klassiker som "Seven" och "När lammen tystnar". Läs! 383 sidor.
Jeffery Deaver: Dans med döden (Norstedts 2000)
(The Coffin Dancer. 1998)

Yrkesmördaren Dansaren har lejts för att mörda tre vittnen i en vapensmugglarrättegång. Det första vittnet stryker med ganska omgående och New York-polisen måste jobba hårdare för att skydda de nu två kvarvarande vittnena. Före detta kriminalteknikern Lincoln Rhyme har tidigare stött på Dansaren och vill gärna ha revansch. Men att skydda vittnena och finna mördaren är inte lätt. Vittnena själva vill inte låta sig skrämmas och hållas inspärrade. Dansaren verkar hela tiden finna ut var vittnena göms och det är endast i sista stund polisen kan få iväg dem till nya "säkra" ställen.

Klockan tickar på, rättegången kommer närmare. Från sin datoriserade lägenhet leder Rhyme sin kollega Amelia Sachs runt i staden på jakt efter mördaren. Men när man tror sig ha fångat Dansaren slinker han ur fällan.

Mina förväntningar på boken var skyhöga efter den föregående berättelsen om Rhyme/Sachs I samlarens spår som ju var en riktig superthriller. Tyvärr infrias inte förväntningarna. Den här boken är, om än bra, mycket sämre än den förra. Här finns mycket få spännande mord och följaktligen få kriminaltekniska fynd att undersöka. Tempot är ganska lågt och de trista vittnena och deras vardagliga arbete med flygplan får alldeles för stort utrymme. I en jakt på en yrkesmördare vill jag läsa om mord och polisutredningar, inte om flygplanskonstruktioner och uppkäftiga personer som inte vill lyda polisen när de försöker rädda livet på dem. Dock, stort plus för den mycket ovändade vändning jakten på mördaren tar några hundra sidor in i boken. Den får en att haja till och höjer boken över medelmåttan-tyvärr bara för en stund. 432 sidor.
Jeffery Deaver: Den tomma stolen (Norstedts 2001)
(The Empty Chair. 2000)

Om boken börjar som en 3:a och slutar som en 5:a, visst måste betyget bli en 4:a som helhet? Här finner du visserligen inte den otäcka spänning som genomsyrade boken (och filmen) I samlarens spår, men nog är det spännande så det räcker. Och det är bättre än den föregående boken Dans med döden, så du kommer inte att bli besviken, snarare rejält chockad både en och två gånger. För oj, oj, oj så lurad man blev igen och igen. Deaver sätter bra driv på berättelsen efter ett tag och då visar sig inget vara det man trott...

Här får vi för tredje gången stifta bekantskap med förlamade Lincoln Rhyme och hans partner Amelia Sachs. Rhyme skall genomgå en operation som kanske, och bara delvis, kan ge honom viss rörlighet i kroppen. Innan operationen hinner påbörjas blir Lincoln ombedd att hjälpa till att ta fast Insektspojken, en missanpassad 16-åring med ett brinnande intresse för småkryp. Han misstänks ha mördat en ung kille och har nu fört bort minst två unga kvinnor. Det börjar bli bråttom att finna dem om de skall återfinnas i livet.

Från sin säng och sin rullstol leder Lincoln Amelia ut i skogarna på jakt. Och javisst, hon får tag på Insektspojken och hans senast bortförda kvinna, något som inte glädjer de som spanat efter pojken på eget bevåg och velat åt belöningen. Men nu är han alltså fast och många är de som vill mörda honom innan det ens går så långt som till rättegång. Själv nekar Insektspojken till både mord och kidnappning. Amelia Sachs tror honom och fritar honom från fängelset...

Snart är de båda efterlysta och under flykten råkar Amelia Sachs sätta ett skott i pannan på polisman Jesse Corn. När inget verkar kunna gå mer fel för Amelia gör så Insektspojken en helomvändning och nyttjar Amelias handbojor på henne själv... Riktigt så oskyldig som Amelia trott är han inte... 470 sidor.
Jeffery Deaver: Stenapan (Norstedts 2003)
(The Stone Monkey. 2002)

Kwan Ang från Kina, mer känd som Gui eller Spöket, är efterlyst för människosmuggling. Nu har Lincoln Rhyme och New York-polisen fått veta att båten Fuzhou Dragon som närmar sig fraktar tjugotalet kineser i olika åldrar till ett förmodat nytt liv i Amerika. Med ombord finns också Spöket som basar för hela "affären" och här ges ett ypperligt tillfälle för polisen att äntligen sätta Spöket bakom lås och bom.

Fast när Kustbevakningen närmar sig smuggelfartyget spränger Spöket hela båten. De flesta dör, några få överlever och tar sig iland i en gummibåt och Spöket smiter undan. Och med alla aktörer på plats på Manhattan börjar jakten...

De överlevande jagar efter bostad, jobb, inkomst och försöker hålla sig undan myndigheter och Spöket. Spöket, han vill åt de sista överlevande för att sopa igen alla spår efter sig.

Lincoln Rhyme, Amelia Sachs, poliser och FBI vill ha tag på Spöket. Men han har kontakter och ligger bra länge ett steg före.

Ja, Deaver har i några böcker presenterat ett intressant brottsbekämparpar i Rhyme och Sachs. Rhyme nästan helt förlamad och sängliggandes eller rullstolsburen, Sachs tuff pistolskytt med tilltagande reumatism. Partners både privat och yrkesmässigt, otroligt målinriktade och måna om den andre, såväl om tid för sig själv.

Deaver har fått till en medelmåttig historia. Det mesta bleknar mot första boken om Rhyme (I samlarens spår), men han är duktig på att slänga in överraskande vändningar. Förmodad skurk är vän eller inte, eller jodå, tillbaka till att vara boven, eller är det polisen som är boven? Eller inte? En sådan vändning var dock ganska förutsägbar. Det grövsta våldet som man fattar att Spöket är kapabel till antyds bara. Skall serien fortsätta och utvecklas måste förändringar till. I parets förhållande eller i deras sjukdomshistorier. Det är ju sådana supersnutar vi har att göra med att det är givet på förhand att de klarar allt. 450 sidor.
Jeffery Deaver: Mannen som försvann (Norstedts 2004)
(The Vanished Man. 2003)

Så får han till en riktig höjdarbok, den gode Deaver. Här är Lincoln Rhyme och inte minst Amelia Sachs tillbaka för att knäcka mysteriet med den försvinnande mannen. Ett fall som verkligen känns intressant och så här bra har Deaver inte varit sedan första boken om Rhyme/Sachs. Högsta betyg snuvar jag boken på för att Deaver snuvat mig på riktiga rysningar under läsningen. Det är spännande i stort sett hela tiden, men inte såå spännande att pulsen höjs. Det känns mer som action än krypande spänning och när det hela handlar om en trollkarl ja då skall det vara mystiskt och gärna mer än så. Men tro inte att det är dåligt på nåt sätt, nej detta är starkast möjliga fyra. Överraskningar finns det i vanlig Deaver-stil. Inget är vad det verkar i denna bok och det är just det allt handlar om.

Några poliser hamnar mitt uppe i ett mord och förövaren flyr in i ett rum utan fönster eller fler dörrar. Blixtar och dunder och sen är mannen borta i ett rökmoln. Fler mord sker och det står snart klart för alla att en expert på magi är i farten och begår grymma mord. Varianter på trolleritrick får som planerat dödlig utgång. Boven är uppenbarligen proffs på stora som små trick, fingerfärdig som få och en maskeringskonstens mästare. Den vaktmästare eller gamla tant som vistas i närheten av varje mordplats är förstås förövaren själv!

Lincoln Rhyme och Amelia Sachs har ingen chans att på egen hand fånga boven. Man lejer en ung lovande kvinnlig magiker för att få bättre insyn i trollkarlarnas hemligheter och man kommer mördaren närmre, men denne ligger hela tiden före. Nästan hela tiden...

En riktig kanonbok med rasande högt tempo, ett fräscht upplägg med trolleritrick i bokform som känns överraskande levande och så en chockande twist eller två. 462 sidor och börjar du läsa vill du läsa vidare.