Peter David, Robin Furth, Jae Lee, Richard Isanove: Det mörka tornet – Revolvermannens berättelse (Egmont Kärnan 2008)
(Dark Tower: The Gunslinger Born #1-7. 2007)

Så blev det en serietidning (eller flera) av Stephen Kings mäktiga sjuböckers romansvit om Det mörka tornet och här mellan de hårda pärmarna samlas de första sju amerikanska serietidningsutgåvorna av berättelsen om revolvermannen Roland. Tro nu bara inte att dessa sju serietidningar motsvarar romanseriens sju tjocka volymer, nej inte alls. Faktum är att berättelsen i denna bok handlar om romanseriens fjärde volym, Magiker och Glas, en riktig tegelsten på 729 sidor. Så vill du verkligen tränga in i Kings berättelse på allvar är det böckerna som gäller.

Detta är liksom berättelsen i berättelsen, något som den gamle Roland i fjärde boken berättar för sina vänner, en berättelse om Rolands ungdom, om svunna tider och hur allt liksom kom att börja… Så 729 sidor bok tolkas och arbetas om och blir 240 sidor serier. Nja förresten, egentligen är det närmre 200 händelserika och färgsprakande sidor. De sista 30-40 omfattar kommentarer från Stephen King själv, samt originalomslag och varianter på dessa (i färg och svartvitt) till de 7 olika serietidningsdelarna i samlingen.

Berättelsen då? Jo du, det är en riktigt spännande och tragisk historia. En mycket ung Roland genomgår ett prov för att bli revolverman, lyckas med detta men skadar sin lärare svårt. Han kommer på sin mor med att ha en affär med en mycket obehaglig man och blir ombedd av sin far att lämna hemtrakterna. Onda tider hotar Alliansen, John Farsons makt breder ut sig. Kan måhända Roland ge sig iväg ut i stora världen för att se hur landet ligger? Finna ut vilka trakter som fortfarande är på Alliansens sida, hur många hästar, hur mycket olja, män och vapen som finns att tillgå i kampen mellan de onda och de goda? Jodå, Roland tar med sig sina bästa polare Alain och Cuthbert, kaxiga grabbar i nedre tonåren, och de rider iväg…

Och in i berättelsen kommer onda män och kvinnor, häxor, sierskor och mycket, mycket mer. De tre grabbarna kommer på kant med revolvermän i Hambry och det är början på en strid på liv och död. I Hambry intrigeras det bland beslutsfattarna och den gamle borgmästaren står just i begrepp att skaffa sig en älskarinna. Den unga, mycket vackra tjejen Susan skall inom kort kliva ned i borgmästarens säng men när hon stöter på Roland är det kärlek vid första ögonkastet. Ack, vilka förvecklingar…

Och så revolverstrider, magi, monster, kristallklot som visar framtiden, hotande krig och mer. De 729 sidorna bok är smått fantastiska och berättelsen som serie är inte mycket sämre, om än såklart förkortad även om väsentligheterna är med. Storyn är mörk och dyster redan från start och blir knappast gladare. Illustrationerna är mäktiga, tjusiga teckningar på glatt papper, ja, detta är en riktigt pampig saga. Det är kul att se berättelsen man läst som roman komma till liv som serie, nästan precis som man föreställt sig den, men…

Har man läst romanen känns ju allt igen, man vet hur allt kommer att sluta och det förtar lite av upplevelsen, somliga bitar från boken är ju dessutom inte med. Fast å andra sidan; börjar man med att läsa serien, kommer man då att ta sig an romanen på över 700 sidor? Kolla hur som helst gärna upp några läckra bilder ur serien på
www.stephenking.com/darktower.

Inblandade i den här samlingen rörande storyn var Peter David (manus) och Robin Furth (synopsis o rådgivning). Illustrationerna gjorde Jae Lee och Richard Isanove.




Peter David, Robin Furth, Jae Lee, Richard Isanove: Det mörka tornet – Den långa vägen hem (Egmont Kärnan 2009)
(Dark Tower: The Long Road Home #1-5. 2008)

Det tecknade serieäventyret om revolvermannen Roland fortsätter och här kommer en berättelse som inte finns med i Stephen Kings romanserie Det mörka tornet. Nej, faktum är att detta inte kommer från King alls utan är baserat på en idé av Robin Furth, som i sin tur baserat allt på Kings bok Magiker och Glas, den fjärde delen i Det mörka tornet-serien.

Här är det Furth som alltid undrat vad som hände efter all action, all tragik och alla bekymmer i Magiker och Glas-storyn (eller för den delen efter Revolvermannens berättelse, den föregående seriesamlingen) och helt enkelt skapat en egen fortsättning/upplösning. Även om Stephen King säkert gett sin välsignelse till projektet tycker jag nog att somligt i romanserien klart förtäljer att ”verkligheten” var en annan än den som här berättas av Furth…..

Roland, Cuthbert och Alain har lurat in efterföljarna in i Eyebolt Canyon där tunnisen förgjort dem och Roland vill sätta högsta fart mot Hambry för att rädda sin älskade Susan som skall brännas på bål. Han skådar in i den magiska kulan han stulit av kistjägaren Jonas, som i sin tur tagit den från häxan Rhea av Chöos, och märker att allt redan är för sent.

Susan är bortom räddning och Roland blir fast, sittande kraftlös som förhäxad stirrande in i klotet av glas. Det är som om klotet suger i sig hans medvetande. Ett nytt uppbåd ger sig iväg från staden för att söka efter de tre grabbarna och den mentalt handikappade Sheemie i sin tur följer dem. Sheemie stöter på ett slags robot som ger honom mystiska krafter samtidigt som Rolands själ plågas av att så att säga leva i en annan verklighet inne i den magiska kulan.

Alain och Cuthbert har stora svårigheter med att försöka få tillbaka sin gamle vän och måste också fajtas med hemska vargar, avgrunder och mycket mer innan sällskapet möjligen, möjligen kan återvända hem till Gilead varifrån de en gång gav sig iväg.

Storyn är snyggt tecknad, inget snack om det, men alla drömlika sekvenser där Roland käftar med Den Röde Kungen inne i glaskulan känns lite smått röriga. Lite för mycket magi, drömmar eller nåt sånt har kommit in i berättelsen för att jag skall kunna säga att jag tycker den är mer än högst medelmåttig. Läs mer om serien och titta på flera bilder ur boken på
www.stephenking.com/darktower.

Då detta bara baseras på 5 serietidningar är sidantalet mellan pärmarna inte mer än ca 160, där de sista 30 visar kartor över världen vi vistas i, originalomslag för de fem ingående tidningarna samt några skissförslag och ett par sidor med kommentarer från Furth (synopsis o rådgivning) o David (manus). Tecknandet tog Jae Lee och Richard Isanove hand om.