Les Daniels: Superman – The Complete History (Titan Books. 1998)
Detta kanske beskrev Stålmannens kompletta historia 1998 men eftersom 15+ år till har passerat saknas förstås somligt i superhjältens händelserika liv. Ytterligare några långfilmer har kommit till vita duken och nya serieäventyr torde det finnas hundratals av, ja, det är väl en hel 10-säsongers TV-serie som kommit efter det att boken skrevs. Men OK, detta täcker Supermans första 60 år som serieikon.

Faster than a speeding bullet. More powerful than a locomotive. Able to leap tall buildings in a single bound! Look! Up in the sky! Itīs a bird, itīs a plane, itīs Superman.

På 194 sidor kommer text och mer än 200 foton och tecknade bilder på allas vår blå-röda hjälte i trikåer. Foton på samlarföremål, leksaker, skådisar från radio-, film- och TV-shower, skisser, tidningsomslag och mer trängs med texten och några kompletta serieäventyr. Några tecknade sidor med Lex Luthor i fokus i en då nystartad Superman-serietidning kom också med.

De allra första 25-30 sidorna handlar om att de båda hyggligt nördiga tonåriga skolkamraterna Jerome Siegel och Joe Shuster träffas, delar ett stort intresse för serier och film och blir vänner. Siegel hittar på serieäventyr, Shuster ritar figurerna och tillsammans kämpar de hårt och länge för att få något publicerat. De får olika karaktärer publicerade strax innan den senaste versionen av Stålmannen slutligen får en chans 1938 i Action Comics juninummer. Och resten är förstås seriehistoria.

Det kommer leksaker, radioföljetonger och mer eller mindre lyckade TV-serier. Rätt snart är skaparna ute ur bilden och Stålmannen blir Big Business för sitt förlag. Snart nog syns Superman överallt. Nya manusförfattare och tecknare producerar nya serier, Superman syns tillsammans med Batman och Robin, karaktären Superman fördjupas och utvecklas.

Läsarna får veta mer om hur Stålmannen kom till Jorden från planeten Krypton, man lär sig mer om hans krafter och svagheten för grön kryptonit. Senare utsatte man hjälten även för röd, vit, blå och guldfärgad kryptonit också.

Det uppförs en Superman-musikal som går med förlust, man planerar ett Superman-nöjesfält som aldrig blir av. Det kommer en Supergirl, en Superboy och fler besläktade figurer. Superman boxas mot Muhammad Ali osv. Fram emot 80-talet måste något hända, DC Comics vill röra om i grytan. Somliga hjältar i deras serieuniversum måste dö och så sker. Somliga dör, en del för gott, andra inte.

Doomsday dödar faktiskt Superman. Men en sådan ikon kan förstås aldrig dö. Superman kommer tillbaka. Det blir nya krafter, nya dräkter. Det blir giftermål med Lois Lane… Det satsas på långfilmer, TV-serier och det står klart att Superman är precis som Fantomen, en man som inte kan dö.

Detta är ett hyggligt informativt verk, väldigt brett men samtidigt rätt ojämnt. Vissa bitar tar stort utrymme, annat nämns bara med en rad. Är det Superman som fenomen du vill läsa om är det omfattande fakta, seriemässigt skrapar boken egentligen bara på ytan. Det skrivs en rad här och där om olika seriehändelser men det är rätt sparsamt med info.

Jag hade personligen velat ha mer info om seriekaraktärens liv än t.ex. uppgifter om en misslyckad musikalsatsning, mer bilder på olika dräkter, beskrivningar av olika förmågor etc. än foton på skavda gamla träleksaker från 40-talet. Men det är jag, här finns ändå något för alla, om än i varierande grad. Kul bok att bläddra lite i, men nja, något saknas… Mer struktur kanske, tydligare kronologi, bättre uppdelning mellan text och bilder?