Kjell Dahlin: Anslaget – En bok med annorlunda annonser (Lilleman & Smultron 2007)
Det hela började som ett studieprojekt på högskolan, det handlade om kommunikation i någon specifik situation och om vad man fick och inte fick säga… Därmed växte idén fram om att sätta upp ganska udda, lite provocerande annonser på olika håll.

Skulle folk svara på annonserna? Vilja veta mer? Skulle någon ens bry sig? Studenten skaffade ett kontantkortsabonnemang och kopplade ett telefonsvararmeddelande till aktuell annons, ett i taget.

På 103 sidor kommer så de olika annonserna fotograferade (i färg) på respektive uppsättningsplats, och i förekommande fall även den respons som inkommit i form av SMS-kommentarer eller ett inspelat meddelande från någon annonsläsare. Somliga annonser har en handfull personer reagerat på, en del har fått någon enstaka kommentar. Olyckligtvis är det nog minst hälften av annonserna som passerat förbi utan respons… Visst hade det varit skoj att läsa folks åsikter kring fler annonser, men hade man själv ringt aktuellt nummer om man sett de här tokiga anslagen?

Jag säljer min röst till nästa riksdagsval för en femhundring? Ring!!
Ring absolut inte detta nummer!!! (och så numret angivet)
Alla säger att det var bättre förr. När var förr?
Medicin mot gubbsjuka bytes mot en plansch på Britney Spears.
Opålitlig svensk söker jobb.

Ja, det var några av de kortare bidragen. Fylligare annonser handlar om jorden runt-seglingar i en barkbåt, en stulen höggravid hustru, en polisstudent som söker hjälp att fuska på en tenta, dolda satanistiska budskap i Åsa-Nisse-filmerna, farorna med sudoku och mycket mer.

Somligt är riktigt festligt, en del annonser och inkomna SMS och telefonsvar, annat förstår jag inte alls. Det hela är bitvis underhållande men inte tillräckligt stabilt för ett solitt medelbetyg. Betygstrean går lite åt det svagare hållet.
Kjell Dahlin: Fler SMS som kom till helt fel person (+ några mejl) (Lilleman & Smultron 2010)
Ah, det här är humor för mig. Oftast. Jag hade gärna gett boken allra högsta betyg för stort underhållningsvärde men det finns ett par felskickade SMS och mejl som inte roar mig det minsta utan bara skänker en obehaglig känsla.

Ett kom från en pappa och skulle till älskarinnan som var underbar och som han längtade efter men tyvärr inte kunde träffa på ett tag eftersom hans snorungar var på besök. De raderna hamnade i dotterns mobil…

En anställd sitter med lönelistan och kommenterar i ett mejl till en kollega en annan kollegas lönenivå med orden: han är inte värd det… Trycker fel på sändknappen och det hela går till företagets alla 328 anställda (som snart bara var 327 stycken…)

Tja, undantaget dessa lite otäcka händelser är resten mer eller mindre riktigt festligt. Det är lätt hänt att ett SMS eller mejl hamnar fel, lika enkelt är det att texta fel med mobilen.

Pappan till dottern: Hoppas du får kuk ikväll. (kul)
Ska bli himla skoj att se farfars erektion. (reaktion)
Hon är 100% pest. (est).
Trevligt igår, lite för mycket papper i maten dock (peppar)
Sket ned tältet och for hem. (slet)

En pocketbok i litet format innehållande 93 sidor och knappt hälften så många SMS och mejl. (Mejlen är förresten endast 4 stycken.) På vänstersidan kommer det riktiga meddelandet, på motstående sida kommer en liten förklaring om vem som skrivit, vart raderna egentligen skulle och vart de istället hamnade. Ibland kompletteras texten med besked om vad olyckan resulterat i…

Hahaha, det här är en bok att läsa och (huvudsakligen) skratta gott åt!