Helena Dahlgren: 100 hemskaste (Modernista 2016)
Skräckentusiasten Helena Dahlgren bjussar på hundra utvalda skräcktips, en rejäl samling egna favoriter från förr och nu. Det blir gamla klassiker, nya favoriter och allt däremellan. Det mesta i form av boktips men här finns också en del filmer och TV-serier samt någon enstaka sångtext och faktiskt ett föremål – telefonen!

Vad definitionen på ”hemskt” är kan man ju såklart diskutera. Det som skrämmer en person behöver ju inte nödvändigtvis uppfattas som lika skrämmande av någon annan. Gemensamt för de här 100 bidragen är dock att de på något sätt skrämt författaren, någon gång, på något sätt.

Och vad skrämmer henne då? Jo, allt mellan himmel och jord. Det kan vara 1800-talets mysrysare med dimma över ett ödsligt landskap, ett kråkslott i skogen till rena övernaturligheter och galna seriemördare i modern tid. Allt från varulvar och vampyrer till gastar och spöken. Och så kan såklart allt det där i vardagen skrämma också – det är t.ex. hemskt med barn som far illa, försvinnanden, våld, sjukdomar… Och så telefoner förstås!

Smaken är förstås som baken, delad, och ingen behöver hålla med om allt på hundralistan. Själv tycker jag såklart att somliga bidrag är självklara medan jag står klart frågande till andra och saknar ännu fler. Det råder dock ingen tvekan om att Dahlgren besitter en omfattande kunskap om skräckgenren och texterna kring respektive tips känns både insiktsfulla och mycket personliga. Det är nästan så att det personliga tar över och ibland sticker iväg åt helt oväntat håll, så att själva bidraget på listan kommer i skymundan och det blir oklart varför det ens blivit utvalt…

På topp hundra ryms förstås självklarheter som Stephen King (flera gånger om!), Clive Barker och Dean Koontz, likväl som äldre favoriter i form av Edgar Allan Poe, Shirley Jackson, Ray Bradbury och H. P. Lovecraft.

Här kommer, naturligtvis, även Dracula, Frankenstein, Dr Jekyll och Mr Hyde, Exorcisten, Rosemary´s baby och mer. Svenskt saknas absolut inte heller på listan; Astrid Lindgren, Maria Gripe, John Ajvide Lindqvist (ett par gånger vardera), Amanda Hellberg, Carina Rydberg, Elisabeth Östnäs, Mats Strandberg, Selma Lagerlöf, Johan Theorin, Maria Fagerberg m.fl.

Vi har ett par Stephen King-filmer på listan, andra filmer är t.ex. Dawn of the Dead, Ringu, Terror på Elm Street och Mulholland Drive, TV-serier såsom Carnivale, Twin Peaks, Arkiv X, V och Buffy dyker också upp. Ja, det spretar som sagt, men det hela grundar sig alltså på oförglömliga skräckupplevelser under författarens hela liv. Somligt har således gjort ett outplånligt intryck av en eller annan anledning.

Jag menar, Agatha Christie, Astrid Lindgren, telefoner… är det skräck? Jovisst, det kan det vara, absolut. Eller kanske inte. Smaken är som baken…

Varje alster på listan (utöver de många extra tips som dyker upp i texterna) presenteras med en liten bild, ett omslagsfoto på boken, skivan, filmen eller något liknande från ett TV-avsnitt eller långfilmen.

Det göms lite lågmäld Modernista-förlagsreklam för somliga nyutgivningar av gamla klassiker och de många svartvita fotografier som dyker upp här och där gillar jag tyvärr inte alls, så jag kan inte säga att de inte berör mig. Tycker dock inte att de lyckas förmedla någon ”skräckkänsla”, de känns bara konstiga och som utfyllnad; en dimmig väg, ögonfransar, ett svart hav, en bil, ett krucifix, ett kors och en gravsten på en kyrkogård, en bensinstation, några statyer, mycket mer och somligt jag inte ens kan se vad det är…

En lagom underhållande bok, det här. Kul att se att någon annan också gillar ens favoriter och skriver om dem, roligt också att få en massa nya tips på lovande skräck. Om det nu kommer att uppfattas så av mig… 272 sidor.