Roald Dahl: Hustrubytet (Trevi 1975)
(Switch Bitch. 1974)

162 sidor bok innehållande 4 kortnoveller med en liten knorr på slutet. Småmysigt hela vägen, men som helhet inget som direkt sticker ut. Hustrubytet är vid sidan av Fransysk visit de noveller som jag tycker var snäppet bättre än de andra. Och vad handlar de om då?

Jo, såklart, i Hustrubytet kommer en man på en fiffig plan för att byta hustru med sin granne. Varför inte få in lite spänning i tillvaron och ha sex med varandras fruar – utan att kvinnorna får veta om det?

Fransysk visit är berättelsen om farbror Oswald som reser ut i Sinaiöknen och får fel på bilen. Han får skjuts till ett avsides beläget hem där Oswald inte kan låta bli att bli helt betagen av kvinnan i huset. Han bara måste ha henne och kopplar på charmen. Då visar sig dottern i huset vara minst lika läcker och Oswald blir förstås sugen på nytt…..Men vågar han göra ett försök?

Slutakten, berättelse tre, är i mitt tycke den minst lyckade novellen där Annas liv rasar ihop efter makens död, men där hon efter lång tid sakta väcks till liv igen vid mötet med en gammal förälskelse. Det mötet blir kanske ändå inte helt lyckat.

Och helt lyckat blir det inte för farbror Oswald som är tillbaka (se novell nr 2) och berättar om sina fortsatta äventyr. I berättelsen Brunst går Oswald in och sponsrar en forskare som fått fram en doft som garanterat gör männen helt galna i kvinnor. En droppe på en kvinna och vem vet vad som kan hända? Oswald stoppar proppar i näsan och bestämmer sig för att spela Amerikas president ett spratt... i direktsändning...