Roald Dahl: Hustrubytet (Trevi 1975)
(Switch Bitch. 1974)

162 sidor bok innehållande 4 kortnoveller med en liten knorr på slutet. Småmysigt hela vägen, men som helhet inget som direkt sticker ut. Hustrubytet är vid sidan av Fransysk visit de noveller som jag tycker var snäppet bättre än de andra. Och vad handlar de om då?

Jo, såklart, i Hustrubytet kommer en man på en fiffig plan för att byta hustru med sin granne. Varför inte få in lite spänning i tillvaron och ha sex med varandras fruar – utan att kvinnorna får veta om det?

Fransysk visit är berättelsen om farbror Oswald som reser ut i Sinaiöknen och får fel på bilen. Han får skjuts till ett avsides beläget hem där Oswald inte kan låta bli att bli helt betagen av kvinnan i huset. Han bara måste ha henne och kopplar på charmen. Då visar sig dottern i huset vara minst lika läcker och Oswald blir förstås sugen på nytt…..Men vågar han göra ett försök?

Slutakten, berättelse tre, är i mitt tycke den minst lyckade novellen där Annas liv rasar ihop efter makens död, men där hon efter lång tid sakta väcks till liv igen vid mötet med en gammal förälskelse. Det mötet blir kanske ändå inte helt lyckat.

Och helt lyckat blir det inte för farbror Oswald som är tillbaka (se novell nr 2) och berättar om sina fortsatta äventyr. I berättelsen Brunst går Oswald in och sponsrar en forskare som fått fram en doft som garanterat gör männen helt galna i kvinnor. En droppe på en kvinna och vem vet vad som kan hända? Oswald stoppar proppar i näsan och bestämmer sig för att spela Amerikas president ett spratt... i direktsändning...




Roald Dahls svarta bok (Bokförlaget Trevi 1985)
(Roald Dahl’s Book of Ghost Stories. 1983)

237 sidor, nio sidor förord av Roald Dahl som berättar hur boken kommit till (och om en TV-serie som planerats), därefter 14 korta berättelser ofta med något slags spöktema, något oförklarligt som knorr på det hela.

Tolv i mitt tycke rätt okända författare deltar med bidrag till den här samlingen; L. P. Hartley, Rosemary Timperley, Cynthia Asquith, E. F. Benson, Jonas Lie, A. M. Burrage, Robert Aickman, Mary Treadgold, J. Sheridan Le Fanu, Edith Wharton, Richard Middleton samt F. Marion Crawford.

Det är författaren Walter som får skrämmande vykort, det är 5-åriga Christine som leker med sin påhittade kamrat Harry, det är mannen som handlar värdefulla saker av ett spöke i antikvitetsaffären...

Det är en samling döda barn som går igen och söker sällskap, det är smekmånadsparet som kommer till trakten där klockringningen signalerar de dödas återkomst. De döda telefonerar, går bredvid dig på vägen, delar din hytt på kryssningen...

Ja, det är spöken mest överallt, både här och där. Somliga rätt vänliga, andra illvilliga. Allt känns förhållandevis harmlöst, men lite charmigt, som en samling mysrysare av gammal modell. I den mån ursprung och originaldatum anges är somligt från 50- och 60-talen... Det är blandad kompott på dessa 237 sidorna, mycket är helt okej, men några berättelser känns rätt svaga och ingen sticker egentligen ut som särskilt fantastisk. Hela samlingen får en svag betygstrea. Om Roald Dahl anser att de här bidragen var de bästa av drygt 750 som han plöjt igenom så måste man ju tycka synd om den stackars saten. Jösses vad mycket skräp han tvingats läsa för att kunna plocka fram dessa högst medelmåttiga alster...

Jag tycker att Roald Dahl själv har skrivit flera fantastiska böcker, men att säga att han här valt ut världens bästa spökhistorier, nja det kan jag bara inte hålla med om.