Roald Dahl: Kalle och chokladfabriken (Månpocket 1985)
(Charlie and the Chocolate Factory. 1964)

Vem gillar inte choklad? Och vem skulle inte vilja få en egen chokladfabrik? Kalle Spann är en alldeles vanlig ung kille som bor med mor och far, mormor, morfar, farmor och farfar i den lilla staden. Familjen Spann är tyvärr mycket fattig och endast pappa Spann har ett arbete. I huset finns bara en säng och familjen lever på bröd och smör till frukost, potatis till lunch och soppa till kvällsmat. Alla dagar i veckan. Och det är tufft för Kalle som älskar choklad mer än något annat.

Choklad får han faktiskt bara en gång om året, på sin födelsedag. Då "överraskar" familjen med en chokladkaka som får räcka en vecka eller två. Den här födelsedagen är det extra spännande att få choklad. Willy Wonka, som äger världens största, bästa och hemligaste chokladfabrik, har låtit meddela att han i fem godbitar i hans sortiment har gömt en gyllene biljett. Dessa fem biljetter kommer att ge innehavarna en heldag i Wonkas fabrik och en livstidsförbrukning av choklad. Hela världen köper av Wonkas choklad och letar förtvivlat efter Gyllene Biljetter under omslagspappret.

Nu sitter hela familjen Spann och tittar förväntansfullt på födelsedagsbarnet Kalle som öppnar sin Wonkas Fluffiga Drömkolaskum...

Det här är tidernas roligaste saga. Känner du till någon roligare, så berätta! En härlig berättelse om tokiga Willy Wonka och hans fantastiska chokladfabrik. Fantasin flödar över sidorna, från början till slut. Det är skämt, bus och skoj hela tiden. Och det är bra! Det här är en bok som man skrattar gott åt. Härligt. Läs.
Roald Dahl: Den fantastiska räven (Tiden 2000)
(Fantastic Mr Fox. 1970)

Det här är en sagobok i stort format på 87 sidor, rikt illustrerad av Quentin Blake. Det är färgbilder på varje uppslag, ja nästan en bild på varje sida, så de här sidorna går det snabbt och lätt att ta sig igenom. Berättelsen handlar om Herr och Fru Räv som med sina barn bor i en håla i skogen. För att familjen skall överleva brukar Herr Räv ge sig iväg om nätterna och norpa föda från de omkringliggande bondgårdarna. Vanligtvis får han med sig en höna eller två, men vad kan väl det göra? Bönderna verkar ha hur många som helst.

Men nu är det så att bönderna Bönne, Bena och Buns absolut inte tänker dela med sig av sina läckerheter. Allt de föder upp skall bara vara för dem själva och inga andra. Räven måste stoppas! De beväpnar sig och slår läger utanför rävlyan. Snart är räven skjuten. Tror de! Men Herr Räv är både listig och har turen på sin sida. Kampen trappas upp. Bönderna skaffar först spadar och sedan grävskopor för att en gång för alla komma åt den tjuvaktiga räven...

Som alltid med Roald Dahls böcker är även detta en rätt festlig saga. Visst håller man på räven, men skulle man själv göra det om man själv var bonde i en liknande situation?
Roald Dahl: Matilda (Rabén & Sjögren 2009)
(Matilda. 1988)

Är det ett lyckligt slut eller hemskaste tänkbara? Ja, säg det. Kanske lite av båda. Här bjuds det på en känslomässig resa, man kastas mellan hopp och förtvivlan.

Inledningen är bitvis lättsamt humoristisk, inför slutet blir det deprimerande dystert och däremellan bjuds på ett ohyggligt elände, en i en barnbok sällan skådad grymhet. Jag kan köpa det ganska frekventa bruket av svordomar från de vuxna karaktärerna men åh, barnmisshandel har jag svårt för…

Mamma Vidrigsson är en bingofanatiker och spelar minst fem dagar i veckan. Pappa Vidrigsson är en ohederlig bilförsäljare.

Dottern Matilda är ett 4-årigt underbarn som oftast lämnas ensam att klara sig bäst hon kan. Föräldrarna struntar i flickan. TV:n får agera barnvakt men lilla Matilda vill helst läsa böcker. Hon beger sig till biblioteket och slukar i rask takt allt som finns i barnavdelningen. Sedan tar hon sig an vuxenlitteraturens klassiker…

Det är dags att börja skolan något år senare och Matilda fullkomligt älskar den unga fröken Honung. Olyckligtvis är det den hemska fröken Domderasson som är rektor på skolan och hon förpestar livet för både lärare och elever, ja Domderasson hatar barn, inget snack om den saken…

Skolbarnen lever med ständig verbal och fysisk misshandel där Domderasson drar fram, och för Matilda finns ingen hjälp att få, inte ens från sina föräldrar.

Lyckligtvis utvecklar Matilda en dag superkrafter och då skall det väl äntligen kunna gå att göra något åt situationen…? 266 sidor, stark trea i betyg. Den här utgåvan innehåller många svartvita illustrationer tecknade av Quentin Blake.