Margaret Cuthbert: Den tysta vaggan (Forum 1998)
(The Silent Cradle. 1998)

Rae Duprey är förlossningsläkare på ett stort sjukhus i San Francisco, sugen på en finare tjänst framöver. Hon är mörkhyad, glad och duktig och synnerligen ambitiös, vill verkligen barnens allra bästa!

Därför blir hon synnerligen upprörd när kliniken plötsligt i rask takt får ta emot ett par rena katastroffall och hon hamnar i situationer där både barnen och mammornas liv står i fara. Enligt Rae borde sådana situationer kunnat undvikas, något känns inte rätt...

Patienterna kommer från den nyöppnade och konkurrerande privata verksamheten Förlossningscentrum och dessutom med ambulans via ett nytt ambulansföretag. Rae uttrycker skarpt sin misstro mot både Förlossningscentrum och ambulanspersonalen.

Ja, hennes kritik är svidande men tyvärr utan minsta bevis. Med sin irritation och sina beskyllningar är det många som tar avstånd från henne och när det flaggas för nedskärningar går Rae fullkomligt i taket. Istället för en chefstjänst är hon plötsligt nära att förlora arbetet helt och så hävdar hon med stark övertygelse att här någonstans finns anledning att misstänka mord! Inte många, om någon alls, tror henne.

Det blir inte helt lätt för Rae att fortsätta sina undersökningar. Journaler visar sig sakna information eller försvinner. Droppåsar likaså. En god sköterskevän blir överfallen och själv patient. Läkare och sköterskor skvallrar om och anmäler Rae. Det är oklart vilka kollegor hon verkligen kan lita på men nej, det finns egentligen ingen som tror att hon har rätt i sina galna misstankar.

Den tysta vaggan är en rätt spännande sjukhusthriller, vi är nära en betygsfyra utan att riktigt nå ända fram. Visst finns här en möjlig spirande ny romans och en gammal död relation att irriteras över, men de står inte i fokus i berättelsen, här är det verkligen sjuka patienter och riktiga brott i fokus. Mycket handlar också om stora pengar och status, viktiga sjukhusaffärer vad gäller både utrustning och patientansvar.

På det stora sjukhuset pågår faktiskt något mycket otäckt för naturligtvis är Raes misstankar befogade. Eller så finns problemet egentligen utanför sjukhusets väggar, hos den konkurrerande förlossningsverksamheten och/eller kanske hos ambulansföretaget. Ja, någon eller några fifflar å det grövsta på 341 sidor, men vem eller vilka? Det är oklart in i det sista. Vår hjälte är i alla fall doktor Duprey, hon kan rädda liv hon!