Clive Cussler & Dirk Cussler: Svart vind (B. Wahlströms 2006)
(Black Wind. 2004)

Jag skrev om avveckling eller nytändning av bokserien efter förra boken, och vad fick jag? Något som snarast liknar en omstart. Hjälten Dirk Pitt som läsarna kunnat följa genom tiotalet romaner har trappat ned på äventyrandet (med ålderns rätt) och sitter som chef för NUMA. Men vad gör väl det? Nu har det ju på senare tid visat sig att Dirk har en son också heter Dirk. Och han jobbar också på NUMA och verkar på alla sätt vara en kopia av fadern. Så ja, det är bara för Cussler att skriva nya äventyr fast med den unge Dirk Pitt i huvudrollen...

Berättelsen börjar under andra världskriget då japanska ubåtar fraktar ett dödligt vapen mot USA:s västkust, ett biologiskt virus som skall sprida död vida omkring. Ubåtarna når inte sina mål och många år går. Nu är onda män på jakt efter ubåtarnas last för att avsluta det som en gång påbörjats.

Dirk Pitt Jr och NUMA träffar på en massa döda sjölejon och hamnar mitt i ett vapentest av det hemska viruset. Självklart måste detta mysterium utredas närmare och sakta men säkert kan Dirk Pitt Jr, hans syster Summer och hela NUMA ta upp kampen med de terrorister som nu hotar USA.

En klar uppryckning mot föregående bok. Cussler är tillbaka i gammal god form. Lättläst och äventyrligt, om än som vanligt rätt otroligt. Hjärnan bakom det hela är en otäck figur men rätt osynlig, så en stark trea får räcka i betyg, fast det är ju inte så illa. 404 sidor med undervattensäventyr, raketer, luftskepp, biljakter och mycket annat spännande.
Clive Cussler & Dirk Cussler: Djingis Kahns hemlighet (B. Wahlströms 2007)
(Treasure of Kahn. 2006)

Här får Clive Cussler till en av sina bättre böcker på senare tid, men så låter han också sin gamle hjälte Dirk Pitt komma tillbaka i en riktig huvudroll. Måhända har böckerna om andra huvudpersoner sålt för dåligt? Nåväl, hur som helst...

Dirk Pitt, chefen för NUMA, nationella byrån undervattens- och marinarbeten, har ju sedan tidigare dragit sig tillbaka från hetluften och det farliga fältarbetet och placerat sig bakom ett skrivbord. Det är sonen och dottern som i somliga romaner av färskt datum börjat följa i pappas fotspår, men se än är det liv i den gamle krutgubben. Nu får barnen stå tillbaka. Här är Pitt alltså tillbaka mer vital än någonsin. Skall han stupa skall det ske i fält, ute på farligt uppdrag, som han säger. Så nu börjar det med att han håller på att avlida under ett räddningsuppdrag på Bajkalsjön. Sedan kidnappas de personer han räddat och då börjar han förstås inse att ett mysterium finns att lösa. Varför har de kidnappats? Av vem? Och vart har de förts?

Dirk Pitt och vapendragaren Al Giordino söker högt och lågt, i väst och öst och snart så misstänker förstås Pitt hur det ligger till. I Mongoliet finns en man som i nedstigande led är ättling till den store härskaren Djingis Kahn. Han saboterar världens oljelager med underjordiska jordbävningar och planerar att sälja sina egna fyndigheter dyrt till andra länder. Kina är till exempel på gränsen till en ekonomisk kollaps efter flera kostsamma jordbävningar och måste nog gå med på affärsmannens förslag. Dirk Pitt måste kliva in och rädda världsekonomin, oljeförsörjningen och förhindra krig.

460 spännande sidor. Att Pitt skulle vara näst intill pensionär märks inte alls. Tvärtom. Här bjuds det på action i parti och minut. Om det inte vore för att jag är så bekant med Dirk Pitt och Cusslers många böcker och de alla är rätt lika varandra vore detta värt ett högre betyg. Nu får det räcka med en stark trea. Pitt är James Bond, Indiana Jones och MacGyver i en och samma person och detta är såklart hur otroligt som helst.
Clive Cussler & Dirk Cussler: Striden om Arktis (Damm Förlag 2009)
(Arctic Drift. 2008)

428 sidor är några för många. Boken hade vunnit på att kortas något. Berättelsen är okej men två tredjedelar av boken tuffar på lite väl långsamt. Det är väldigt mycket väder i form av is, kyla, storm, vatten och allmänt elände, fast visst, mycket utspelas i Arktis och där är tillvaron säkert rätt krävande ibland. Nåväl, hur som helst, det blir en del kring energislöseriet i världen också, att finna alternativa energikällor. Det handlar om naturgas, koldioxid, olja.

Mitchell Goyette är bokens superskurk i form av en kanadensare som i själva verket gör mycket gott för miljön. Han bygger snälla kraftverk, transporterar naturgas och ja, ger sken av att vara en riktig miljövän. Inget kunde dock vara mer fel. Goyette är en girig man som bara bryr sig om pengar. Faktum är att han lejt mördaren Clay Zak för att säkerställa att saker går hans väg när mutor inte räcker...

Syskonen Dirk och Summer Pitt är nära att mista livet när Djävulens andedräkt dyker upp i form av giftmoln från havets djup. Forskaren Lisas hårda arbete bär överraskande frukt när det visar sig att hon funnit en möjlig väg till artificiell fotosyntes i stor skala. Processen kan säkerligen bromsa den tilltagande växthuseffekten, men kräver å andra sidan tillgång till det mycket sällsynta grundämnet rutenium.

Dirk Pitt den äldre och vapendragaren Al Giordino söker efter saknade skepp från 1800-talet och dessutom efter mer rutenium. Möjligen kan det finnas en fyndighet i Arktis någonstans...

Tja, det händer saker lite varstans. På många håll dyker Clay Zak upp med lite sprängämnen eller skjutvapen. Goyettes planer är att så split mellan USA och Kanada och han lyckas. Snart trappar länderna upp sina militära enheter. Skall det bli krig mellan de nordamerikanska grannarna?

Efter ca 300 sidor tar sig berättelsen rätt rejält. Fartyg sänks, soldater kidnappas, tempot stegras inför slutstriden. Pitt och Giordino är illa ute, ja Goyette och Zak likaså. En inledningsvis svag trea jobbar sig upp mot helhetsbetyget medeltrea.