Clive Cussler: Den makedoniska höken (Wahlströms 1996)
(The Mediterranean Caper. 1973)

En amerikansk flygbas i den grekiska övärlden blir överraskande utsatt för beskjutning från ovan. Ett antikt knallgult tyskt propellerplan från första världskriget sveper ned och låter kulsprutorna förvandla de parkerade jetplanen till brinnande sopor. Än värre skulle det ha blivit om inte Dirk Pitt kommit till räddning med sin flygbåt.

Pitt är problemlösare åt NUMA, Nationella Byrån för Undervattens- och Marina Arbeten. Just nu har de sitt undersökningsfartyg liggande i närliggande vatten och söker efter en mycket sällsynt fisk. Nu verkar dock Dirk Pitt ha hamnat mitt uppe i något mycket större än ett zoologiskt forskningsprojekt. Pitt träffar en vacker kvinna, bjuds hem till hennes farbror Bruno von Till och är snart bokstavligt talat kastad till vargarna! Men Pitt överlever och ger sig den på att syna von Till närmre i sömmarna och samtidigt lösa mysteriet med det gula gamla flygplanet.

Det bjuds bland annat på skottlossning, knarksmuggling, underjordiska grottor, ubåtar och förräderi i denna lättlästa bok på 269 sidor. Det är lagom spännande och helt ok hela vägen. Enda svackan är en lång temponedsättande utläggning från Pitt då han mot slutet har en pistol riktad mot bröstet och för att köpa sig tid pratar på om hur han avslöjat storskurken! – Vad leder allt det här pratet till?, undrar en av bovarna men syftet är förstås solklart. Pitt väntar på kavalleriet.
Clive Cussler: Isberget (Wahlströms 1997)
(Iceberg. 1975)

Han är tillbaka! Superhjälten Dirk Pitt, och han tar otäckt mycket stryk innan han får sin ljuva hämnd i slutet. Ett fartyg med ovärderlig last har försvunnit någonstans i de iskalla trakterna av norra Atlanten. Kapplöpningen kan börja. Det gäller att komma först, föremålet kan förändra maktbalansen i världen! Dirk Pitt far runt i helikopter och kollar isberg. Och se! Det försvunna fartyget påträffas infruset i ett gigantiskt isberg. Ombord är alla döda, brända till oigenkännlighet. Pitt är inte först på platsen, så mycket står klart. Men han är till besvär för någon så ett, två, tre försök att röja honom ur vägen görs i snabb takt. Självklart har Pitt, precis som vanligt, fler liv än en katt.

Det är äventyr på kalla Island och i varma Kalifornien. Slutstriden med skurken tar plats på självaste Disneyland och då är det en blåslagen Pitt som visar att han verkligen är en äkta sadist innerst inne. Domare, jury och bödel, allt i ett. Båtar, helikoptrar, flygplan, vackra kvinnor, mäktiga män. Här finns lite av allt och det är så där lagom präktigt och tillrättalagt hela tiden. 255 sidor.
Clive Cussler: Lyft Titanic! (Norstedts 1977)
(Raise the Titanic! 1976)

Mannen kliver ombord på fartyget och placerar sin hemlighet i kassaskåpet. Han har slitit hårt i flera månader och snart kan han pusta ut. Snart, men inte än. Det är 50 timmar kvar innan fartyget skall nå New Yorks hamn och han går säker. Mannen tänker bevaka kassaskåpet som gömmer hans hemlighet med sitt liv. Mannen och hemligheten går till botten med fartyget på jungfruresan denna natt 1912. Skeppets namn är Titanic.

Många år senare driver USA:s president det Sicilianska Projektet. Det är århundradets bäst bevarade hemlighet. Ett försvarsprojekt som, om det lyckas, kommer att göra landets försvar oövervinneligt. Presidenten låter ett topphemligt företag sköta forskandet och deras resurser är obegränsade. Måtte bara ingen få reda på presidentens fifflande med skattemedel och detta synnerligen hemliga projekt. Nu visar sig allt hänga på att man finner mer radioaktivt byzanium för att inte åratals arbete skall vara förgäves. Problemet är att geologerna endast funnit byzanium på rysk mark och hur skall man komma åt denna fyndighet utan att någon fattar misstankar?

En hemlig landsättning av amerikaner på rysk mark går snett och vips dyker NUMA:s (Nationella Undervattens- och Marinbyrån) egen problemlösare Dirk Pitt upp och räddar dagen. För den som inte redan känner till Dirk Pitt är han en modern hjälte som är ridderlig mot damerna, tuff som få, uppfinningsrik och oerhört envis. Och så kan allt börja. Vad har det Sicilianska Projektet gemensamt med Titanic? Ja, det hela kommer till en punkt där det sjunkna fartyget Titanic måste hittas och lyftas upp från sin kilometerdjupa grav. Fast det finns förstås de som hellre ser att Titanic ligger kvar orörd på havets botten... 372 sidor storslaget äventyr till havs. Intressant och lagom spännande.
Clive Cussler: Vixen 03 saknas (Norstedts 1987)
(Vixen 03. 1978)

1954 lyfter ett militärt plan med topphemlig last. Det når aldrig sin destination utan försvinner spårlöst.

1988 finner Dirk Pitt en syrgastub och ett nosställ med hjul i ett garage hos en kvinnlig ”vän” och blir nyfiken på varifrån sakerna kommer. Hans efterforskningar går till en början ganska trögt för naturligtvis är sanningen om ”hans” flygplan väl begravda. Det är ju ändå ett superhemligt militärt plan som försvunnit. Och naturligtvis kan väl inte Dirk Pitt nu ha en aning om var planet finns? Jo, snart så. Med lite hjälp från goda vänner och med avancerad utrustning dröjer det inte länge innan Pitt har hela bilden om Vixen 03 klar för sig. Snart har han funnit vraket och dessutom varit inne i det och hittat ett relativt färskt lik. En massa metallbehållare hittar han också men det ser faktiskt ut som om några saknas! Aj då! Vixen 03 fraktade 36 stridsspetsar med den värsta giftgas som någonsin tillverkats. Ett hot mot hela världen måste undanröjas. Dirk Pitt ger sig ut på jakt.

Ja, det är ett rätt spännande upplägg men faktum är att i ett långt parti av boken glider berättelsen över till stridigheter och intriger i Afrika. Det rustas för krig och politikers rävspel skördar många lik. Så vävs Afrikastoryn och Vixen-äventyret ihop på amerikansk mark och Dirk Pitt kan än en gång bli en hjälte. Nja, mer än medelbetyg skall detta knappast förtjäna. 307 sidor där Pitt faktiskt inte jobbar så värst hårt.
Clive Cussler: Djupdykning (Wahlströms 1996)
(Night Probe! 1981)

En båtolycka och en tågkrasch omintetgör ett topphemligt fördrag mellan USA och England år 1914. Sjuttiofem år senare är en ung kvinnlig militär nyfiken på ”Det nordamerikanska fördraget” och börjar söka i olika dokument på jakt efter fördragets innehåll. Det verkar inte bättre än att originalhandlingarna finns minst femtio meter under vatten om de ens existerar. Dirk Pitt och hans NUMA-kollegor börjar söka efter dokumenten och blir snart varse att de inte är de enda som letar...

Det finns starka krafter igång som kämpar för ett delat Kanada, ett fritt Quebec. Kanadas premiärminister utsätts för ett mordförsök. Alltför desperata och mäktiga figurer gör vad de kan för att öka sitt inflytande. NUMAs folk upptäcker nya oljekällor på kanadensiskt vatten...

Ja, här handlar det om affärshemligheter, både gamla och nya, mellan USA, Kanada och England. Pitt är som alltid en tuffing och här finns gott om riktig äventyrskänsla och en del action till havs. 383 sidor med liten text. Detta hade gärna fått vara något lite mer spännande och intressant att ta sig igenom. Medelbetyg, inte mer än så.